Enhedslistens Mai Villadsen vil ikke sige, om Danmark skal ud af EU: 'Jeg er ikke partiformand'

Enhedslisten afgør denne weekend, om partiet skal droppe sit krav om dansk EU-exit. Men den politiske ordfører blander sig udenom.

Politisk ordfører Mai Villadsen indledte fredag eftermiddag Enhedslistens tre dage lange årsmøde i Hafnia-Hallen i Valby med en tale til godt 400 partifæller. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Symbolikken var næsten for tyk, da Mai Villadsen talte om "bølgegang" i partiet fra talerstolen i Hafnia-Hallen i Valby, hvor regnen hamrede så hårdt mod taget, at det undervejs var lige ved at overdøve hendes tale.

- Der har på det seneste været bølgegang for vores parti, og vi står over for et årsmøde med vigtige, svære diskussioner, konstaterede den politiske ordfører som indledning på Enhedslistens tre dage lange årsmøde, der finder sted på sportshallens kunstgræsbane.

Her skal partiet afgøre, om de vil gøre op med deres årtier lange EU-modstand og droppe kravet om, at Danmark melder sig ud af unionen. Et spørgsmål, der splitter venstrefløjspartiet.

Og som om det ikke var nok, kommer partikammeraterne også til at diskutere, hvornår de egentlig mener, at Danmark skal melde sig ud af Nato. Det er en debat, der blussede voldsomt op med Ruslands invasion af Ukraine.

- Der har været en del blæst om Enhedslisten i forbindelse med krigen i Ukraine. Og der har også været situationer, hvor vi burde have udtrykt os klarere og bedre, medgav Mai Villadsen i sin tale.

Villadsen vil ikke melde kulør i EU-debat

Årsmødet skal tage stilling til flere forskellige forslag til en ny EU-linje. Det mest kritiske forslag understreger, "hvor vigtigt det er, at venstrefløjen står fast på EU-modstanden og er parat til at bryde med EU".

Et andet forslag vil sløjfe kravet om et dansk EU-exit og kalder endda en dansk udmeldelse af EU for "meningsløs og formentlig direkte skadelig". Derimellem ligger et forslag om at arbejde på at ændre EU-systemet indefra.

Men Mai Villadsen vil ikke fortælle, hvilket forslag hun vil stemme for.

- Jeg er politisk ordfører for Enhedslisten – og det er jeg også på søndag, uanset hvad der bliver vedtaget – så jeg kommer faktisk ikke til at blande mig i EU-debatten. Jeg synes, der er fine argumenter på alle sider, og jeg er spændt på, hvad medlemmerne vælger at beslutte.

Synes du, man skal ud af EU eller blive i EU?

- Jeg synes sådan set, det er fornuftigt, at vi har et parti, hvor det ikke bare er mig, der udstikker retningen eller kan gå ind i et eller andet lokale på Christiansborg og vende politikken 180 grader.

Det kunne jo være, der var nogen, der var interesseret i, hvad du mener – eller havde brug for et godt råd eller et kærligt skub i den rigtige retning – så: Synes du, vi skal ud af EU?

- Jeg blander mig livligt i debatten internt, men i pressen vil jeg ikke gå ind i det her på årsmødet, siger Mai Villadsen.

'Jeg synes, det vil være uklogt at melde sig ud af Nato i morgen'

Årsmødet lægger også op til en livlig debat om Danmarks medlemskab af forsvarsalliancen Nato. Enhedslistens principprogram overlader ingen tvivl om målet: Danmark skal ud af Nato.

Men efter Ruslands invasion af Ukraine er der blusset en debat op om, hvorvidt det skal være lige nu og her. Og på årsmødet skal der diskuteres flere forslag.

Det mest Nato-kritiske forslag fastholder, at Danmark skal ud af Nato, fordi vi ikke skal "bidrage til oprustning og krig". Et andet forslag fastslår, at Enhedslisten fortsat er kritisk over for Nato og arbejder for en ny sikkerhedsarkitektur som alternativ til Nato.

Men "så længe et sådan alternativ ikke eksisterer, er det ikke aktuelt, at Danmark melder sig ud". Det sidste argumenterer Mai Villadsen også for.

- På årsmødet ligger der nogle forslag, som fastslår det, jeg og hovedbestyrelsen har sagt: Nemlig at der skal et alternativ for, at man bare sådan skal melde sig ud af Nato – og at alt andet i den nuværende situation vil være uklogt, siger den politiske ordfører.

Så efter din mening skal man ikke melde sig ud af Nato lige nu?

- Jeg synes, at det ville være uklogt at melde sig ud i morgen. Man skal jo også hæfte sig ved, at Enhedslisten i de plus 30 år, vi har eksisteret, jo aldrig har stillet et aktuelt forslag om, at det skulle ske nu og her.

Enhedslitens årsmøde fortsætter lørdag og søndag, hvor partikammeraterne skal stemme om EU- og Nato-linjen.