Enhedslistens nye frontfigur hedder Mai Villadsen: Hun er 29 år og har ingen uddannelse. Men hun vil gøre verden til et bedre sted

Hun er blevet valgt som afløser for Pernille Skipper i dag.

Enhedslisten holdt pressemøde i Fællessalen på Christiansborg for at præsentere den nye politiske ordfører. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Mai Villadsen gik forrest. Bagved gik Pernille Skipper.

Men de to kvinder gik nærmest i takt på vejen mod hver deres matchende borde med hvide duge. Og det var næsten synkront, som de tog deres mundbind af og sprittede hænderne af.

Kursen bliver der ikke lavet om på, men nu er det Mai Villadsen, der fører ordet for Enhedslisten. Hun er ny politisk ordfører. Den post, der defacto ligner en leder af partiet. Om ikke andet ansigtet på partiet.

Selvom hun kun har været medlem af Folketinget for Enhedslisten i godt halvandet år, var det med et overskud, der næsten skjulte det nervøse smil, at Mai Villadsen proklamerede:

- Folketingsgruppen i Enhedslisten har i dag besluttet, at jeg tiltræder som ny politisk ordfører for Enhedslisten.

Hun er 29 år, men har ikke fået en uddannelse endnu. Hun har haft for travlt med politisk arbejde, siden hun mellem 1. og 2. g flyttede til København fra Vestjylland.

Først i Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, hvor hun var formand i 2012, siden som ungdomskonsulent i HK. I 2015 rykkede hun ind på Christiansborg - dog kun som uddannelsespolitisk rådgiver i Enhedslisten. Siden valget sidste sommer har hun været folkevalgt - stemt ind første gang, hun stillede op.

Hvorfor vil du overhovedet være partileder?

- Jeg har det meste af mit liv brændt for at gøre vores samfund og vores verden bedre.

Og det er det, hun mener, at ikke bare hun, men hele Enhedslisten er med til.

- Jeg er rigtig stolt over, at Enhedslistens folketingsgruppe har peget på mig til at stå i spidsen for arbejdet for et bedre velfærdssamfund, for mere klimahandling og mindre ulighed, siger hun.

Opgaven er at brænde igennem

Der er dog ikke på de områder, at hun lige nu ser sin største udfordring. Den handler faktisk ikke så meget om politik, men om at blive et kendt ansigt, der ved næste valg kan overbevise danskerne om, at de skal sætte deres kryds ved liste Ø.

- Der er ikke nogen tvivl om, at det er en stor opgave, men i Enhedslisten har vi før skiftet politisk ordfører, hvor det er gået rigtig godt...

Mai Villadsen nikker forsikrende med hovedet som for at understrege, at det altså er gået godt for både Pernille Skipper og inden hende Johanne Schmidt-Nielsen at få flere og flere til at stemme på Enhedslisten - eller måske for lige at overbevise sig selv.

- Jeg har et stort arbejde foran mig, siger hun.

- Opgaven er jo nu at brænde igennem med vores politik overfor den brede befolkning, og det vil jeg lægge mig i selen for at gøre.

Ved det sidste folketingsvalg samlede Enhedslisten opbakning fra næsten en kvart million danskere. Det rakte til 13 mandater - et mindre end i 2015, hvor partiet nåede op på sit hidtil højeste valgresultat.

Dialog og samarbejde

Planen består af to elementer: Det første er TV-tid.

- Jeg skal ud gennem kameraerne og ind i de danske stuer, som Mai Villadsen formulerer det.

Den anden del af planen er at komme rundt i landet og tale med så mange mennesker som overhovedet muligt, når det bliver muligt på den anden side af corona-nedlukningen.

- Det tror jeg er meget vigtigt - at vi kommer i dialog med rigtig mange, og så skal jeg jo bare fortælle dem om Enhedslistens gode budskaber, siger hun.

Det sidste - og dét, der egentlig har mest med politik at gøre, er tilsyneladende den mindste opgave.

- Enhedslistens politik er jo den bedste, lød det bare - som var det en selvfølgelighed, da Mai Villadsen tidligere i dag stod ved siden af Pernille Skipper på pressemødet, og fortalte, at hun nu bliver partiets politiske ordfører.

Mai Villadsen og Pernille Skipper under arveskiftet ved et pressemøde på Christiansborg. (Foto: Martin Sylvest © Scanpix)

Og derfor har den nye frontfigur da heller ikke tænkt sig at lægge linjen om. Hun mener, at Enhedslisten står historisk stærkt.

- Enhedslisten har aldrig haft mere indflydelse i dansk politik, og det vil jeg også sørge for, at vi får fremover. Både ved at tage sagerne op direkte hos statsministeren og ved at byde os til ved forhandlingsbordet, siger Mai Villadsen.