Enhedslistens top bryder tavsheden: Kabell bør overveje at sige nej til dobbeltløn

Sagen om Enhedslisten-borgmesterens dobbeltløn er ”rigtig ærgerlig”, mener Enhedslisten på Christiansborg.

Enhedslistens Morten Kabell stopper som teknik- og miljøborgmester i København og skifter til et chefjob i det private erhvervsliv, samtidig med at han får et eftervederlag på en halv million kroner. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Efter tiltagende pres bryder Enhedslistens top på

Christiansborg
nu tavsheden i sagen om Københavns afgående teknik- og miljøborgmester Morten Kabells (Ø) dobbeltløn.

Det sker dog ikke med en direkte

opfordring
til Morten Kabell om at frasige sig den halve million kroner, Kabell står til at modtage i eftervederlag, selvom han i det nye år skifter til et chefjob i det private erhvervsliv.

I stedet bør Morten Kabell ”overveje” at sige nej til eftervederlaget og dermed frasige sig retten til at modtage dobbeltløn, lyder det fra Enhedslistens finansordfører på

Christiansborg
, Pelle Dragsted.

- Jeg opfordrer alle borgmestre, herunder også Enhedslistens afgående borgmester, til at overveje – hvis de står i den situation, at de på den ene side hæver en halv eller hel million i eftervederlag, og på den anden side træder ind i et vellønnet job – om man mener, at det er rimeligt, siger Pelle Dragsted.

Så Morten Kabell skal bare overveje at sige nej til dobbeltløn, men ikke nødvendigvis gøre det?

- Jeg kan ikke gøre mig til dommer over det. Jeg synes, at det for alle de her borgmestres vedkommende må være en overvejelse, man har. Jeg ville ønske, at reglerne ikke er, som de er, så man ikke sætter de enkelte mennesker i det her dilemma. Men sådan er reglerne, siger Pelle Dragsted.

Men er det så en opfordring til Morten Kabell om, at han bør frasige sig sit eftervederlag?

- Det er en

opfordring
til alle afgående borgmestre, for der er jo en del af slagsen fra alle partier, som står i denne situation, at når reglerne er, som de er, så kan man jo godt overveje om man synes, at det er rimeligt, siger Enhedslistens finansordfører.

Enhedslisten vil ændre reglerne

Reglerne for eftervederlag til afgående borgmestre og regionsrådsformænd er sådan, at man har ret til eftervederlag, når man fratræder sin politiske post.

For

folketingsmedlemmer
og ministre er reglerne imidlertid sådan, at man ikke har ret til eftervederlag, hvis man går direkte ud i et andet lønnet job.

De regler vil Enhedslisten have lavet om og stiller derfor et beslutningsforslag efter nytår, som skal ensrette reglerne, så det ikke er muligt for nogen politikere at modtage eftervederlag, hvis de træder direkte ud i et nyt job.

- Det er ærgerligt, at vi er i en situation, hvor det er en personlig overvejelse. Det synes jeg heller ikke er rimeligt overfor de pågældende personer, og det er derfor, at vi fremsætter et forslag, som vi forhåbentlig kan få vedtaget allerede i foråret, og som kan lukke ned for det her, siger Pelle Dragsted.

Kritik af Carl Holst

Tilbage i 2015 rettede Enhedslistens frontfigur og politiske ordfører, Pernille Skipper, en hård kritik mod daværende forsvarsminister Carl Holst (V), der modtog både løn som minister og eftervederlag som tidligere formand for

Region
Syddanmark.

Hun kaldte det ”grådighed og et udtryk for pamperi”, at Carl Holst dengang modtog dobbeltløn. Presset fra blandt andet Enhedslisten fik derfor Carl Holst til at frasige sig sit eftervederlag. Holst gik dengang fra et job som regionsrådsformand i

Region
Syddanmark til stillingen som forsvarsminister og fik i en periode to lønninger fra det offentlige, mens Morten Kabell går fra en borgmesterpost i København til en stilling som vicedirektør i det private firma Copenhagenize Design Company.

Pelle Dragsted, er det også grådighed og pamperi af værste skuffe, at Morten Kabell insisterer på at modtage dobbeltløn?

- Jeg vil ikke sætte den slags mærkater på folk. Men jeg vil gerne sige, at uanset hvem, der er tale om, så mener jeg ikke, at det er rimeligt, at man modtager et eftervederlag, samtidig med at man træder ind i et vellønnet job. Det er derfor, at vi stiller det beslutningsforslag, som effektivt vil lukke ned for det her hul.

Intern uenighed i Enhedslisten

Der er en shitstorm på din Facebook-side, hvor mange – også mange Enhedslisten-folk – beskylder jer for hykleri og dobbeltmoral, fordi I pressede Carl Holst til at afstå fra sit eftervederlag, men ikke vil lægge pres på en af jeres egne for at gøre det samme?

- Det ved jeg nu ikke, om der er, men jeg synes, det er en rigtig ærgerlig sag. Og når der er et pres på os, så tror jeg, at det er fordi, at Enhedslisten har meget høje

moralske
standarder, når det kommer til de her spørgsmål. Vi kæmper imod, at politikere har urimelige
privilegier
, siger Pelle Dragsted.

Burde Morten Kabell donere pengene til et fornuftigt formål, som et af jeres egne hovedbestyrelsesmedlemmer kræver?

- Det er op til den pågældende i den her situation, og det er jo helt åbenlyst, at der er forskellige holdninger til det her i Enhedslisten. Det er sådan, det er. Jeg har udtrykt, hvad min holdning er her.

Hvis du selv stod i den situation, som Morten Kabell og andre afgående borgmestre står i, ville du så frasige dig det eftervederlag, de har ret til?

- Min mavefornemmelse siger ja, det ville jeg. Men det er også nemt at sige, for jeg står ikke i situationen, siger Pelle Dragsted.

Morten Kabell har siden i mandags

afvist
at stille op til interview, og han ønsker heller ikke i dag at kommentere
opfordringen
fra Pelle Dragsted.

Kritiker: Godt at der er bevægelse

Ikke alle i Enhedslisten er dog lige imponerede over Morten Kabells beslutning.

- Morten Kabell bør frasige sig pengene, lød det i går fra Vibeke Syppli Enrum, regionsmedlem for Enhedslisten i

Region
Syddanmark og medlem af Enhedslisten hovedbestyrelse.

Vibeke Syppli Enrum hæfter sig ved, at Enhedslisten gik forrest i kritikken af daværende forsvarsminister Carl Holst, og hun mener, at Morten Kabell som minimum bør donere den halve million, han får i eftervederlag, til et velgørende formål.

Forelagt Pelle Dragsteds

opfordring
til Morten Kabell om at ”overveje” at sige nej til sit eftervederlag og dermed dobbeltløn, siger Vibeke Syppli Enrum i dag:

- Det er da godt, at der er bevægelse.

I Enhedslistens gruppe på Københavns Rådhus er der dog fortsat fuld

opbakning
til Morten Kabell:

- Morten Kabell følger reglerne i forhold til eftervederlag. Vi laver ikke reglerne om med tilbagevirkende kraft, men på vores generalforsamling i København vil vi lave nye regler, der sikrer, at vores borgmestre ikke kommer i denne situation, siger

gruppeformand
Karina Vestergård Madsen i et skriftligt svar til
DR
Nyheder.

Facebook
Twitter