Enhedslistens top vil ikke sige ét eneste ord om dobbeltløn til egen borgmester

Det skorter normalt ikke på kraftig kritik fra Enhedslisten, når det gælder andre politikeres eftervederlag, men i sagen om den københavnske miljøborgmeste Morten Kabells halve million i dobbeltløn, praktiserer partitoppen i Enhedslistens total tavshed.

Enhedslistens afgående teknik- og miljøborgmester i København, Morten Kabell står til at modtage en halv million kroner i eftervederlag samtidig med løn fra en chefjob i det private erhvervsliv. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Der var ikke grænser for kritikken og forargelsen fra Enhedslisten, da Carl Holst (V) for to år siden var under beskydning fordi han både modtog løn som forsvarsminister og eftervederlag som tidligere formand for Region Syddanmark.

- Det er grådigt og et udtryk for pamperi, at Carl Holst insisterer på at modtage dobbeltløn, sagde Pernille Skipper dengang i august 2015.

I dag er det så en af partiets egne, afgående teknik- og miljøborgmester i København Morten Kabell, der insisterer på at få dobbeltløn. Samtidig med at han tiltræder et nyt job som vicedirektør i det private firma Copenhagenize design og co. den 1. januar vil han nemlig modtage 501.896 kroner i eftervederlag fra kommunen.

I dag er Pernille Skipper på barsel, og hendes afløser som politisk ordfører og frontfigur Nikolaj Villumsen vil ikke udtale sig om Morten Kabells eftervederlag. Heller ikke finansordfører Pelle Dragsted, der tidligere har kommenteret andre sager om eftervederlag, vil udtale sig, men henviser til skatteordfører Rune Lund. Og flere andre folketingsmedlemmer i Enhedslisten henviser til, at den interne aftale i partiet er, at sagen om Morten Kabells eftervederlag håndteres af Rune Lund. Men heller ikke han ønsker dog at stille op til interview, fastslår Enhedslistens presseafdeling.

Vil ændre reglerne - fremadrettet

Rune Lund har via Enhedslistens presseafdeling i stedet fremsendt et skriftligt citat, hvor han dog ikke forholder sig til Morten Kabells dobbeltløn. Derimod vil han gerne sige, hvad Enhedslisten principielt mener om dobbeltløn – fremadrettet. Og det er at loven bør ændres så fremtidige borgmestre, der stopper, ikke kan få dobbeltløn.

- Ingen politikere bør kunne modtage dobbelt løn. Vi skal effektivt have lukket det hul, der åbenbart er i reglerne i dag, så politikere fremover bliver modregnet i eftervederlaget, hvis de får løn fra et nyt job. Og reglerne skal selvfølgelig gælde alle politikere i både folketinget, regioner og kommuner, skriver Rune Lund.

I det skriftlige citat forholder han selv heller ikke til, om Enhedslisten ser noget problem i at modtage en del af pengene fra Morten Kabells eftervederlag. Som partireglerne i Enhedslisten er, skal Morten Kabell nemlig aflevere 130.000 kroner i partiskat, mens han beholder de 370.000 kroner selv – udover sin chefløn fra sit nye job i det private erhvervsliv.

Heller ikke Morten Kabell selv, har noget behov for at stille op til interview. I et skriftlig citat nøjes han med at konstatere, at han overholder alle regler.

- Københavns Kommune overholder de af Folketinget fastsatte regler om udbetaling af eftervederlag til borgmestre, og jeg overholder naturligvis Enhedslistens vedtægter i forhold til betaling af partiskat. Det har jeg gjort i tyve år, og det gør jeg også fremadrettet, skriver Morten Kabell.

Carl Holst argumenterede i 2015 i første omgang også for, at han bare overholdt de gældende regler. Men endte efter pres fra blandt andet Enhedslisten med at frasige sig pengene for sit fremtidige eftervederlag.

Selv om Pernille Skipper dengang erklærede sig tilfreds med Carl Holsts beslutning om at sige nej til pengene, havde hun gerne set, at Holst også havde overført den del af eftervederlaget, han allerede havde fået udbetalt:

- Det er ikke i orden både at få dagpenge samtidig med man får løn. Så det er da positivt, at han frasiger fremtidige udbetalinger. Men jeg synes, han skal aflevere det, han har stået, tilbage, sagde Pernille Skipper.

Malou Aamund

Også da Venstre daværende folketingsmedlem Malou Aamund skiftede Christiansborg ud med et job i det private erhvervsliv med et eftervederlag på 900.000 kroner fra Folketinget i hånden var Enhedslisten ude med riven.

- Det er helt urimeligt, at man kan gå fra Christiansborg til et vellønnet job og så beholde folketingshonoraret i et helt år oven i hatten, udtalte Enhedslistens finansordfører Frank Aaen dengang.

I dag ønsker heller ikke Frank Aaen at forholde sig til den konkrete sag om Morten Kabell.

I Morten Kabells egen partiforening i København, bakker bestyrelsesmedlem David Schack Trappaud Rønne ham op i at modtage dobbellønnen:

- Jeg forholder mig de gældende regler, og jeg kan ikke se, at der skulle være et moralsk problem i at følge dem.