Tema Kontanthjælpsloftet

Enlige med børn mister mere end der var lagt op til

Forhandlingerne strammede grebet om kontanthjælpsmodtagerne, selvom DF var med ved forhandlingsbordet.

Venstre, de Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ventes at vedtage kontanthjælpsloftet på torsdag. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

På trods af at Dansk Folkeparti har siddet med i forhandlingerne om et nyt kontanthjælpsloft, står enlige med børn på kontanthjælp nu til at miste flere penge, end de stod til i regeringens oprindelige udspil.

Det fremgår af et svar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) til Folketinget.

Før folketingsvalget i sommer afviste DF ellers helt at skære i kontanthjælpen, men partiformand Kristian Thulesen Dahl ville dog gerne være med til at indføre et kontanthjælpsloft for ægtepar, hvor begge er på kontanthjælp.

Men med det færdigforhandlede lovforslag står en enlig kontanthjælpsmodtager med ét barn nu til at miste 3.500 kroner mere om året i forhold til, hvad regeringens udspil til kontanthjælpsloftet lagde op til.

KONTANTHJÆLPSLOFT

Ændringerne vil især ramme enlige forsørgere og mennesker med handicap.

Retten til særlig støtte og boligstøtte forsvinder, hvis man rammer kontanthjælpsloftet.

Loftet er på mellem 10.849 kroner og 15.385 kroner alt efter familiestørrelse

Regeringen foreslog nemlig, at de enlige kontanthjælpsmodtagere med ét barn skulle miste 27.400 kroner om året i ydelser som følge af kontanthjælpsloftet.

Men efter forhandlingerne mellem Liberal Alliance, De Konservative, Dansk Folkeparti og regeringen har kontanthjælpsmodtagerne fået færre penge at rutte med. Nu mister den enlige forsørger med ét barn nemlig 30.900 i forhold til de regler, der gælder i dag.

Og for enlige forsørgere med to børn er forskellen endnu større - forhandlingerne har nemlig betydet, at de mister 36.300 kroner om året. Det er 3.600 kroner mere, end regeringen lagde op til i sit udspil.

Ikke muligt at få DF-kommentar

Af beskæftigelsesministerens svar til Folketinget fremgår det også, at det kun er de enlige forsørgere, der står til at miste penge - ægtepar, hvor begge parter er på kontanthjælp, står til at få det samme i dag, som de gjorde i regeringens forslag til kontanthjælpsloftet.

I svaret fremgår det ikke, hvad de ekstra penge er tiltænkt til at gå til.

Venstre, de Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti ventes at vedtage kontanthjælpsloftet torsdag.

Det sker, efter at kredsen af forligspartier i forrige uge valgte at undtage handicappede, der var blevet anvist af kommunen til en handicapbolig. Kort efter fulgte forligspartierne op med at undtage alle handicappede, der bor i en særlig handicapbolig.

Lovforslaget om kontanthjælpsloftet sætter et loft over, hvor meget en person kan få i ydelser fra det offentlige. Loftet fungerer altså ikke ved, at der skæres i selve ydelsen, men i andre ydelser såsom boligstøtten.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Dansk Folkeparti.

Før folketingsvalget afviste Dansk Folkeparti at skære i kontanthjælpen, men nu står enlige forsørgere på kontanthjælp til at miste flere penge, end de stod til i det oprindelige udspil.

Opslået af DR Nyheder på 14. marts 2016