Alle stemmer optalt: Venstre overrasker med kanonvalg - DF i kæmpe nedtur

Folkebevægelsen mod EU ryger helt ud af Europa-Parlamentet.

Venstre får et rigtig godt valg til Europa-Parlamentet og går fra to til fire mandater, mens Dansk Folkeparti oplever en voldsom tilbagegang.

Det viser resultatet for det danske valg til Europa-Parlamentet, efter at alle stemmer er talt op.

- Det er en kæmpe sejr for Venstre, at de ti dage før et folketingsvalg kan trække denne her sejr hjem, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen (V) kunne da heller ikke skjule sin begejstring ved partiets valgfest på Christiansborg.

- Venstre har i aften fået et flot, flot valg. Så stort tillykke til os alle sammen. Venstre står styrket som Danmarks største parti.

- Om præcis ti døgn står vi her igen på endnu en valgaften. Og skulle vi ikke aftale med hinanden, at det bliver i lige så god stemning, som den vi har i aften, spurgte statsministeren.

Europaparlamentsvalget slår rekord, når det kommer til valgdeltagelsen, der lander på 66 procent. Den hidtidige rekord er fra 2009 lå på 59,5 procent.

DF får vælgerlussing

Dansk Folkeparti står til at få en reel vælgerlussing, viser valgresultatet. Partiet går fra fire mandater til bare ét mandat.

- Det er en katastrofe for partiet, siger valgforsker Kasper Møller Hansen, der peger på, at partiet er trængt i defensiven forud for det kommende folketingsvalg 5. juni.

Han hæfter sig også ved, at Dansk Folkeparti går massivt tilbage i Sønderjylland, hvor Venstre går frem.

- Sønderjylland går altså fra at være gult til at være blåt, siger Kasper Møller Hansen.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ærgrer sig over resultatet.

- Det er da et træls resultat. Vi gik efter to mandater, og det ser ud til, at vi får et enkelt, men meget, meget dyrt mandat i antal stemmer, siger partiformanden.

Det bliver den uprøvede Peter Kofod, der får Dansk Folkepartis mandat. Kristian Thulesen Dahl afviser, at den manglende erfaring får stor betydning.

- Jeg ved ikke, hvor meget det vil betyde i dagligdagen. Vi havde rigtig gerne set, at Anders Vistisen var blevet genvalgt. Men tillykke til de andre partier, der har fået fremgang. Vi må tage handsken op derfra, siger Kristian Thulesen Dahl.

'Pænt valg til S, selvom de ikke bliver størst'

Socialdemokratiet får tre mandater og lander på samme resultat som ved europaparlamentsvalget i 2014.

- Socialdemokratiet får et pænt valg, men de bliver ikke størst, og det er der nok mange i Socialdemokratiet, der er skuffede over, siger Kasper Møller Hansen.

Flere meningsmålinger havde inden europaparlamentsvalget spået, at Socialdemokratiet ville få fire mandater.

- Vi havde sat os det mål, at vi ville se, om vi ikke kunne sikre en socialdemokratisk fremgang. Og det er lykkedes. Dermed er vores fundament blevet bedre, siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Hun erkender, at folketingsvalget nu er blevet mere spændende.

- Og til alle jer, jeg møder, der siger, at 'den er hjemme': Den er ikke hjemme endnu. Og vi kan ikke være sikre på, at der er det røde flertal og den nye statsminister og den nye politik, som så mange danskere gerne vil have. Med mindre at vi 5. juni får mange flere til at gå ud og stemme socialdemokratisk, lød det til den socialdemokratiske valgfest.

Både SF og De Radikale går et mandat frem i forhold til sidste valg og lander på to mandater hver.

- De kan gå ind i folketingsvalgkampen med optimisme. Det er altid sjovest at stemme på en vinder, siger Kasper Møller Hansen.

Den radikale leder, Morten Østergaard, glæder sig naturligvis over det ekstra mandat, foruden Morten Helveg Petersens.

- Det her betyder, at kampen for at løse klimakrisen, flygtningekrisen, sikkerhedskrisen nu kan kæmpes med dobbelt kraft, lød det.

Enhedslisten, der for første gang stiller op til Europa-Parlamentet, opnår et mandat og skal reprænteres af Nikolaj Villumsen.

Også De Konservative får et mandat, selvom partiet går tilbage flere steder i landet.

- De havde frygtet en nedsmeltning, så det er en overraskelse, siger valgforskeren.

Venstres spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Morten Løkkegaard, takker de danske vælgere:

Folkebevægelsen ude

Til gengæld genvinder Folkebevægelsen mod EU ikke sit ene mandat, og dermed kommer den EU-kritiske bevægelse ikke ind i Europa-Parlamentet.

Folkebevægelsen har ellers siddet i Europa-Parlamentet siden det første valg i 1979.

- Det bliver svært for Folkebevægelsen mod EU at holde gryden i kog de næste fem år, vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen.

Liberal Alliance og Alternativet opnår heller ikke valg til parlamentet.

Samlet set er der blevet valgt 14 danske kandidater til det 751 mand store Europa-Parlament.

Men den 14. kandidat får først plads, når Storbritannien træder ud af EU.

Indtil da sidder der 13 danske parlamentarikere i Europa-Parlamentet.

Højdepunkter fra nattens spidskandidatdebat:

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter