Alt peger på historisk magtskifte i parlamentet

Den liberale gruppe kan i et nyt Europa-Parlament bryde blokpolitik.

'Europa eller kaos'.

Det er budskabet en tidlig morgen i København, hvor de Radikales spidskandidat, Morten Helveg Petersen, deler brochurer ud.

Det er valgkampens slutspurt, og hundredvis af forbipasserende cyklister på Dronning Louises Bro i København får tilbudt brochuren med det EU-positive budskab. Og det er populært for tiden, viser den seneste måling, foretaget af Epinion for DR Nyheder.

Her står de Radikale til at vinde to mandater, en fordobling fra deres ene mandat ved sidste valg.

Og den samme tendens tegner sig for partiets allierede flere steder i Europa.

De Radikale tilhører nemlig den liberale gruppe, ALDE, som står til massiv fremgang, ifølge gentagne målinger.

- Vi håber på at kunne gøre op med den blokpolitik, som er ført mellem de konservative og socialisterne, og komme ind og være en ægte reformkraft i et nyt Europa-Parlament, siger Morten Helveg Petersen, spidskandidat for de Radikale.

Historisk magtskifte

Især den konservative gruppe, EPP, har i de seneste mange år haft et stærkt greb om topposterne i Bruxelles. I dag tæller de både Kommissionens formand Jean-Claude Juncker, EU-præsidenten Donald Tusk og parlamentets formand Antonio Tajani.

Den konservative gruppe, EPP, har i dag et jerngreb om EU’s topposter. Her er det kommissionens formand Jean-Claude Juncker, EU-præsidenten Donald Tusk og parlamentets formand Antonio Tajani. Alle tre tilhører EPP. (Foto: François Lenoir © Scanpix)

- Vi skal have gjort op med det forhold, at de i den konservative gruppe bare per automatik sætter sig på formandsposten i Kommissionen, siger Morten Helveg Petersen, spidskandidat for de Radikale.

Siden det første direkte valg til Europa-Parlamentet i 1979 har de to store partigrupper, socialdemokraterne og de konservative tilsammen haft et flertal. Men det ser ud til at ændre sig ved dette valg, fortæller DR’s EU-korrespondent, Karin Axelsson.

- Indtil videre har de kunnet finde flertal selv, hvilket gjorde, at de andre grupper var 'nice to have' men ikke nødvendige, så længe de to store kunne finde sammen. Det ser ud til at være slut nu efter mere end 40 år, siger hun.

Her kan du se, hvor de nuværende danske parlamentarikere sidder:

Liberale kongemagere

Venstre tilhører også den liberale gruppe, ALDE, i EU-parlamentet. Og hvis meningsmålingerne holder, så kan partiet kan se frem til øget magt og indflydelse på lovgivning og politiske topposter i Bruxelles.

- Det er klart, at vores ambition er at blive om ikke næststørst, så tredjestørst i parlamentet. Det vil betyde rigtigt meget, for så bliver vi kongemagere, og det er en helt afgørende position. Det kender vi også herhjemmefra: Hvis man kan få den rolle, så er man i en helt anden position, end man plejer, siger Morten Løkkegaard, der er spidskandidat for Venstre.

Venstre står i den seneste Epinion-måling i Danmark til at få dobbelt så mange mandater, og bidrager dermed også til den spåede fremgang for den liberale gruppe, ALDE.

En Marche i parlamentet

Den liberale gruppes fremgang skyldes ikke mindst den franske præsident Macrons 'Én Marche'-parti, der stiller op til EU-parlamentet for første gang.

- Det er klart, at de liberale lugter morgenluft i Europa, for det giver en helt anden magtposition pludselig at have den franske præsident på sit hold, siger Karin Axelsson.

Den franske præsident Emmanuel Macron stiftede partiet 'En Marche' i 2016, og vandt året efter det franske præsidentvalg på en pro-europæisk vision. Nu stiller partiet for første gang op til EP-valget og står i målinger fra netmediet Politico til over 20 procent af de franske mandater. (Foto: Christophe Petit Tesson © Scanpix)

'En Marche' forventes at danne alliance med den Liberale Gruppe, ALDE, og sammen står de – ifølge netmediet Politico - til at tage over 100 mandater af de 751 i EU-parlamentet.

- Det giver mulighed for at få flere liberale mærkesager igennem, mere fokus på frihandel og det indre marked eksempelvis, og de vil kræve sig betalt i form af at få del i topposterne også, siger DR’s EU-korrespondent Karin Axelsson.

Uklar alliance

Men det er fortsat uklart, hvilken form for alliance 'En Marche' og ALDE kommer til indgå i, og hvilken betydning det får for den liberale gruppe.

Derfor venter der et politisk tovtrækkeri, hvis de nye medlemmer af 'En Marche' kommer talstærkt ind i parlamentet som spået. Men Morten Helveg Petersen fra De Radikale ser frem til samarbejdet.

- Jeg er drønspændt på det, fordi jeg synes jo selv, at Macron er utroligt inspirerende netop i synet på det her med, at Europa kan godt. Europa kan løse en masse problemer, hvis vi står sammen om det.

Venstre er dog mere bekymret for den franske indflydelse i den liberale gruppe, især når det kommer til frihandel.

- Det kan også blive for fransk det hele; for eksempel, når det bliver meget protektionistisk på visse punkter, fordi det er noget med Frankrig først. Der siger vi nej. Vi må holde fast i de liberale dyder og de liberale grundværdier, siger Venstres spidskandidat ved EP-valget, Morten Løkkegaard.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk