Berlusconi er tilbage: Italiens tidligere premierminister på vej mod Europa-Parlamentet

Den skandaleombruste politiker ser ud til at have sikret sig et sæde i Europa-Parlamentet.

Trods skandaler og helbredsproblemer er Berlusconis politiske karriere ikke slut endnu. (Foto: MAX ROSSI © Scanpix)

Trods en dom for skattesvig, anklager om sex med mindreårige og en udelukkelse fra italiensk politik er Silvio Berlusconis karriere endnu ikke død.

Den 82-årige tidligere premierminister i Italien står nemlig til at få en plads i Europa-Parlamentet, efter hans parti Forza Italia indtil videre har sikret sig 8,7 procent af de italienske stemmer og dermed otte mandater i det kommende Europa-Parlament.

Forza Italia er en del af den konservative gruppe EPP, Det Europæiske Folkeparti, som blev Europa-Parlamentets største gruppe.

Berlusconi annoncerede i januar, at han ville stille op til europaparlamentsvalget på grund af "en følelse af ansvar".

- Med min viden, erfaring og overtalelsesevne kan jeg spille en vigtig rolle i at få Europas vælgere til at forstå, at vi risikerer at bevæge os væk fra vestlige værdier, sagde han ifølge mediet Euronews.

Skandale på skandale

Berlusconi har over tre omgange været premierminsiter i Italien - i 1994-1995, 2001-2006 og 2008-2011. Han er den længst siddende italienske regeringsleder siden 2. verdenskrig og har haft en politisk karriere præget af flere skandaler.

I 2013 blev han dømt for skattesvig i forbindelse med køb af tv-rettigheder til amerikanske film gennem sin medievirksomhed, Mediaset, der er Italiens største af sin slags.

Karima El Mahroug skulle have deltaget i det, der er blevet døbt 'sexfester' i Berlusconis hjem i Italien, da hun var 17 år og danser på en italiensk natklub. Anklager går på, at Berlusconi skulle have betalt hende for sex. Han nægter selv anklagerne. (Foto: STAFF © Scanpix)

Han blev idømt fire års fængsel, men fik det sat ned til ét års samfundstjeneste på et plejehjem, da han var over 70 år på domstidspunktet.

Han blev desuden udelukket fra at stille op ved valg og beklæde offentlige embeder i seks år. Det blev dog ophævet i maj sidste år på grund af "god opførsel".

I 2013 blev Berlusconi dømt for at købe sex af en mindreårig prostitueret, Karima El Mahroug, der skal have deltaget til en af hans berygtede "Bunga Bunga"-fester, som kvindelige gæster har beskrevet som sexfester med prostituerede. Han blev ligeledes beskyldt for at bruge sin politiske position til at presse politi til at løslade Karima El Mahrough, efter hun blev anholdt for tyveri.

Han stod over for syv års fængsel og en livsvarig udelukkelse fra italiensk politik, men i 2014 havde han succes med at anke sagen og blev frifundet.

Nedgang for Forza Italia

Selvom Berlusconi ser ud til at være kommet ind i Europa-Parlamentet, betyder det ikke fremgang for Forza Italia. Tværtimod er partiet gået tilbage fra 12 mandater i 2014 til otte ved valget i går.

Italiens vicepremierminister og indenrigsminister Matteo Savini står i spidsen for det højrenationale og indvandrerkritiske regeringsparti Lega, der er løbet med størstedelen af stemmerne til det italienske europaparlamentsvalg. (Foto: Miguel Medina © Scanpix)

I det italienske europaparlamentsvalg er det derimod det højrenationale regeringsparti, Lega, der er de store vindere. Med 33,6 procent af stemmerne har partiet sikret sig 28 mandater i Europa-Parlamentet.

Under den italienske valgkamp til Europa-Parlamentet har Berlusconi talt for en stærk alliance mellem partierne til højre for midten.

- Et forenet og sejrrigt centrum-højre med dets idealer og værdier er fremtiden for Italien, Europa og verden, lød det i hans første valgtale, da han stillede op i januar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk