Brexitkongen Nigel Farage: Jeg vil smadre britisk politik

Farage er tilbage med et nyt parti, som står til at vinde stort ved Europa-Parlamentsvalget i Storbritannien i dag.

- Fjenden nu er ikke Bruxelles, fjenden er britiske politikere. Vi vil smadre britisk politik. Gør vi ikke det, får vi aldrig brexit.

Sådan siger EU-parlamentariker og britisk partistifter Nigel Farage til DR, mens han ryger en cigaret og drikker fadøl bag scenen i et konferencecenter uden for den lille by Lincoln.

Centeret ligger på en forblæst mark et stykke nord for London, hvor han afholder vælgermøde.

Et par timer før begynder tilskuerne at ankomme. De fleste er ældre, men der er også unge.

Opgør med politikerne i London

- Jeg er her i dag for at se, hvad brexit-partiet kan tilbyde mig, siger Alfie Thomlinson.

Han er studerende, klædt i en brun oliejakke med skotskternet for og et lille badge med Union Jack. Som de fleste andre her plejer han at stemme på premierminister Theresa Mays konservative parti.

Alfie Thomlinson plejer at stemme på Theresa Mays konservative parti, men denne gang overvejer han at stemme på The Brexit Party.

Men hendes håndtering af briternes beslutning om at forlade EU har været skamfuld, siger han. Derfor overvejer han at være utro mod partiet og stemme på Nigel Farage.

- Det er måske nødvendigt at have et parti som The Brexit Party, for der er ikke noget etableret parti, der aktivt forsøger at gennemføre resultatet af afstemningen om brexit.

På trods af en gennemsnitsalder på omkring 60 går de godt tusinde tilskuere amok i jubel og hyldest, da Nigel Farage bevæger sig ned gennem midtergangen på vej mod scenen.

I talen fortæller han om sin 23 år lange kamp mod EU og om hans livs sejr, da briterne stemte for at forlade det europæiske samarbejde. Nu har politikerne i Westminster svigtet ham og befolkningen.

Nigel Farage blev mødt med stående bifald, da han trådte ind til vælgermødet.

Derfor har han intet andet valg end at stifte The Brexit Party og tage kampen op mod dem, lyder det.

- Vi giver aldrig op, vi giver absolut aldrig op, siger Nigel Farage senere bag scenen.

- Politikerne har løjet for os, og The Brexit Party er vores måde at slå tilbage på.

Står til kæmpe sejr

Selvom partiet er helt nyt, er det populært. Meningsmålinger siger, at det vil få mindst 30 procent af stemmerne i dag og blive dobbelt så stort som det næste parti på listen.

Nigel Farage forklarer, at succesen i EU-valget skal bruges til at tvinge forandring igennem i London.

Et budskab han til stor jubel gentager igen og igen i sin tale.

- Vores budskab efter EU-valget bliver 'enten giver i os brexit, ellers vil The Brexit Party smide jer ud efter næste nationale valg i Storbritannien', truer han og får et jubelbrøl som tak fra publikum.

Særligt Det Konservative Parti mister vælgere til The Brexit Party og ser ud til kun at få omkring 10 procent af stemmerne.

Efter talen er Alfie Thomlinson begejstret.

- Jeg bliver nok en af de konservative vælgere, der ender med at stemme på The Brexit Party, siger han.

Nigel Farage selv fortæller, at turen tilbage til Europa-Parlamentet kommer til at ske med et tungt hjerte, men at det nu handler om meget mere end Brexit.

- Nu handler det om at ændre Storbritannien og dets politiske institutioner. Så ja, denne gang er jeg kommet for at blive, siger han med et alvorligt udtryk.

FacebookTwitter