Danske bryggerier vil beholde plastickapsler. Men EP-kandidater er uenige om nye EU-regler

S vil have en dispensation for Danmark, hvor langt de fleste låg bliver afleveret.

Brugte plastiklåg udgør et miljøproblem i andre EU-lande. (Foto: REGIS DUVIGNAU © Scanpix)

Kort inden nytår vedtog EU et nyt plastik-direktiv, der skal hjælpe med at forhindre, at plastik ender i naturen.

Mens det er en nyhed, der kan glæde miljøbekymrede danskere, så vækker dele af initiativet ikke ligefrem glæde hos de danske bryggerier.

For mens der er opbakning til, at EU sikrer større genanvendelse af plastik, så rammer man ved siden af med et krav om, at blandt andet plastikflasker skal have fastgjorte låg, lyder det fra branchen.

- Ni ud af ti flasker, der bliver returneret, er med kapsel på, så det er ikke et reelt problem i Danmark, lyder kritikken fra Niels Hald, direktør i Bryggeriforeningen.

Hvis man bliver tvunget til at omstille produktionen vil det koste i omegnen af 200 millioner kroner at få gennemført herhjemme, siger han.

Derudover vil der skulle bruges mere plastik på at lave den nye type flasker, siger direktøren.

Bryggerierne håber på at kunne få dispensation fra de nye regler, men de har travlt, hvis ikke de danske producenter skal i gang med at investere millioner for at leve op til de europæiske krav.

Vil arbejde for dispensation

Mens EU's plastikdirektiv overordnet set er et vigtigt skridt forhold til at undgå, at plastik ender i naturen, så er EU's krav om, at plastiklågene skal sidde fast på flaskerne "firkantet" og ikke nødvendigvis den smarteste måde at sikre det på.

Det mener i hvert fald Christel Schaldemose, der er medlem af Europa-Parlamentet for Socialdemokraterne.

- Det betyder, at der skal produceres mere plastik, og det betyder, at man i Danmark skal lave flaskerne på en helt anden måde, end man plejer at gøre, siger hun.

- Vi vil ikke have plastiklåg ude i naturen, og det efterlever vi i Danmark. Det gør man bare ikke i store dele af Europa. Derfor er det ærgerligt, hvis vi skal ændre vores måde at gøre det på, siger parlamentarikeren, der håber, at Danmark kan få dispensation af EU.

Behov for ens regler

Alternativets spidskandidat ved europaparlamentsvalget, Rasmus Nordquist, er uenig.

- Jeg mener ikke, at der er behov for dispensation. Vi har lavet et direktiv, som er en forbedring i forhold til vores forbrug af plast, og det gør vi på tværs af landegrænserne i hele det indre marked. Varerne bevæger sig jo over landegrænserne, og derfor er det fornuftigt at gøre det her på den samme måde i alle landene, siger han.

Rasmus Nordquist medgiver, at plastikdirektivet vil påføre danske virksomheder ekstra udgifter.

- Der er en investering i starten, men det gør jo også, at man faktisk kan sælge produkter på tværs af landegrænserne, og der behov for ens regler på det her område.

Konservatives spidskandidat, Pernille Weiss, vil heller ikke arbejde for en dansk dispensation, når det gælder plastiklåg.

Se med i aften, når Ask Rostrup - sammen med to danskere – rejser ud i Europa for at blive klogere på EU's rolle ifht. klimaet. Det er i programmet Europa All Inclusive på DR1 kl. 20.45.

Mød alle de danske spidskandidater til EP-valget:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk