DF vil gå enegang med Østrig og barbere børnechecken til østarbejdere

Hvis Østrig kan trodse EU, så kan Danmark også, mener DF.

Danmark bør gøre ligesom Østrig og se stort på advarslerne fra Bruxelles og barbere børnechecken til østarbejdere, mener EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når en dansk mor får omkring 18.000 kroner om året i børnecheck for sit 2-årige barn, bør en rumænsk mor, der arbejder her i landet, ikke få mere end 7.000 kroner til sit 2-årige barn hjemme i Rumænien.

Dernede rækker 7.000 kroner nemlig nogenlunde lige så langt, som 18.000 kroner rækker herhjemme. Og med det argument foreslår Dansk Folkeparti, at den danske børnecheck bliver justeret efter købekraften i EU-borgernes hjemlande.

- Der er ikke nogen rimelighed i at få børnepenge til et barn, der aldrig har været i Danmark, siger EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth (DF).

- Allerhelst ville vi gerne slippe fuldstændig for, at østeuropæiske lønmodtagere skulle have børnepenge i Danmark, men nu prøver vi med en indekseringsmodel som Østrig.

Han henviser til, at Østrig som det eneste EU-land har trodset advarslerne fra Bruxelles og er begyndt at udbetale en lavere børnecheck til udenlandske EU-borgere fra lande med lavere leveomkostninger.

Samme manøvre har et bredt flertal i Folketinget herhjemme længe ønsket at få lov til at lave, men forhandlingerne i EU har ikke båret frugt.

- Det er jo forsøgt igen og igen igennem 10 år at tale fornuft, men det er som at tale med en mur. Der er kun én vej, og det er den hårde vej, som Østrig har anvist, siger Kenneth Kristensen Berth.

DF's beslutningforslag om indeksering af børnechecken skal til debat i folketingssalen 30. april.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Minister: Vi har leveret på børnechecken

Sidste år sendte Danmark 218 millioner kroner ud af landet i børnecheck til 12.196 udenlandske EU-borgere med børn i hjemlandet. Det viser en ny opgørelse fra Udbetaling Danmark.

Et bredt flertal på Christiansborg vil ligesom DF gerne justere børnechecken efter leveomkostningerne i modtagerens hjemland, og skiftende ministre har i årevis forsøgt at få forhandlet sagen i hus i Bruxelles.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser DF's forslag om at gå enegang med Østrig. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Alligevel får DF ikke regeringens opbakning til beslutningsforslaget.

- Vi kommer ikke til at stemme for det på nuværende tidspunkt, men vi forbeholder os retten til at gøre det, hvis det er muligt at gøre, som Østrig har gjort, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

I valgkampen op til folketingsvalget i 2015 præsenterede DF og de tre øvrige blå partier ellers planen "Dansk velfærd i Europa", der blandt andet slog fast, at "velfærdsydelserne skal kunne indekseres efter leveomkostningerne i det land, hvori ydelsen modtages".

Året efter, i 2016, lykkedes det faktisk at få en indekseret børnecheck ind i den aftale, EU og Storbritannien indgik for at beholde briterne i unionen. Men efterfølgende stemte briterne sig som bekendt ud af EU - og dermed røg aftalen af bordet sammen med de danske børnecheck-drømme.

- Sandheden er, at der jo faktisk er blevet leveret på den løsning. Det kan så bare ikke lade sig gøre, fordi aftalen faldt på gulvet, siger Troels Lund Poulsen.

Men så er der jo heller ikke blevet leveret?

- Vi sagde, at vi ville arbejde for det, og det har vi gjort. Der var også en model på bordet. Den må vi så erkende, at det ikke blev muligt at få gennemført. Men det lykkedes at få det på dagsordenen i EU og få lavet en model, siger ministeren.

LA og K: Der er ingen anden vej end forhandlingsvejen

Det er ikke gået upåtalt hen i Bruxelles, at østrigerne har barberet i børnechecken. I januar indledte EU-Kommissionen en sag mod Østrig for at overtræde EU's regler om social sikring og anti-diskrimination.

Beskæftigelsesordfører Laura Lindahl (LA) vil gerne indeksere børnechecken, men ikke trodse Bruxelles. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Herhjemme afventer regeringen nu udfaldet af sagen mod Østrig, og i mellemtiden arbejder Troels Lund Poulsen fortrøstningsfuldt videre ved forhandlingsbordet. Der er ingen anden vej end forhandlingsvejen, lyder meldingen også fra regeringspartierne Liberal Alliance og De Konservative, der derfor heller ikke vil stemme for DF's forslag.

- Man kan jo godt være fristet af det, for vi synes jo bredt set i Danmark, at det er rigtigt at indeksere børnechecken. Men sagen er den, at vi bliver nødt til at følge de internationale retningslinjer. Så vi er nødt til at arbejde politisk inden for systemet og ikke bare gå enegang, siger beskæftigelsesordfører Laura Lindahl (LA).

Når vi kræver, at andre EU-lande overholder vores fælles regler, må vi også selv gøre det, istemmer EU-ordfører Merete Scheelsbeck (K):

- Det er konsekvenserne af et demokrati, at det nogle gange tager tid at komme derhen, man gerne vil.

EU-Kommissionen står fast på, at det er ret og rimeligt, at udenlandske EU-borgere, der tager et job i Østrig - og dermed også bidrager til statskassen - får de samme sociale ydelser som deres østrigske kolleger.

Kommissionen "er fuldstændig galt afmarcheret", mener Kenneth Kristensen Berth.

- Og Østrig mener jo, at de er inden for EU-retten. Det har vi tiltro til, og derfor mener vi, at vi bør gøre det samme, siger han.

Men der er en stor sandsynlighed for, at EU-domstolen underkender den østrigske model, så hvis Danmark fulgte efter, ville vi "ryge direkte ind i et sagsanlæg fra EU", betoner Laura Lindahl.

- Det vil da være klogere for Danmark at sige: "Nu er Østrig gået foran – lad os lige se, hvor det ender, inden vi hovedkulds går samme vej".

Enhedslisten: EU skal ikke bestemme over vores velfærd

Mens DF altså skal lede længe efter opbakning i blå blok, er der fuld støtte fra Enhedslistens spidskandidat til EU-Parlamentsvalget, Nikolaj Villumsen.

Enhedslistens spidskandidat til EU-Parlamentet, Nikolaj Villumsen, mener, at Danmark bør følge det østrigske eksempel. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

- Jeg mener helt sikkert, at Danmark skal have modet til at sætte foden ned og slå fast, at vi ikke finder os i, at EU skal bestemme over vores velfærdssystem, siger han.

Også hvis vi risikerer at få EU-Domstolen på nakken?

- Det er i sidste ende et spørgsmål om politisk vilje: Skal vi have lov til at have vores solidariske velfærdssystem, eller skal EU have lov til at pille det fra hinanden? Jeg mener, vi skal stå op for velfærdssystemet - og derfor også have modet til at tage en konflikt med EU-domstolen, siger Nikolaj Villumsen.

Den 26. maj er der valg til Europa-Parlamentet. Mød de danske spidskandidater her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk