DR møder Greta Thunberg: 'Hvis vi ikke gør noget nu, kan det være for sent'

Den svenske klimaaktivist skal for første gang tale i Danmark i morgen.

- Vi gør det her, fordi næsten ingen voksne gør noget, siger Greta Thunberg til DR's klimakorrespondent, Thøger Kirk.

Den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg skal i morgen tale til en landsdækkende klimamarch i en række byer landet over.

DR har mødt den verdensberømte klimaforkæmper til en snak om, hvilket budskab hun gerne vil sende til de danskere, der i morgen går på gaden til Folkets Klimamarch.

- Jeg ser meget frem til det, og jeg håber, at der kommer mange mennesker, og at vores budskab når frem. Vi befinder os i en akut krise. Hvis vi ikke gør noget nu, kan det være for sent, siger 16-årige Greta Thunberg.

Hun blev kendt verden over i august 2018 for at starte den første skolestrejke for klimaet foran Riksdagen i Stockholm.

'Det vigtigste er at forstå klimakrisen'

Hun opfordrer først og fremmest folk til at sætte sig ind i klimakrisen og forstå problemets omfang.

- Jeg tror, det vigtigste, man kan gøre nu, er at forsøge at læse og forstå, hvad klimakrisen indebærer. Når man forstår det, forstår man også, hvad man selv kan gøre, siger Greta Thunberg.

- Så kan man give informationen videre til andre og lægge pres på magthaverne, tilføjer den 16-årige klimaaktivist, der tidligere har talt for både FN, EU og paven. Hun er også nomineret til Nobels fredspris.

Hun forklarer, at hun ikke vil blande sig i, hvordan den enkelte person handler. Men hun håber på, at oplysning om klimaets udfordringer kan være med til at vende udviklingen i en positiv retning.

- Jeg er ikke vred på folk, som flyver meget eller spiser kød. De kender ikke konsekvenserne af deres vaner. Man kan aldrig beskylde individer - det er systemet, der er forkert, siger Greta Thunberg.

Greta Thunberg kæmper imod global opvarmning og for grøn omstilling med slagordene ‘Skolstrejk för klimatet’ (Skolestrejke for klimaet, red.) (Foto: Peter Langkilde © DR Nyheder)

Et stort ansvar

I de seneste måneder har den verdensberømte teenager rejst verden rundt for at tale klimaets sag, mens hun forsøger at få tid til skolen ved siden af. Det kan godt være lidt stressende, siger hun:

- Det er et stort ansvar, og det er stressende, men jeg må minde mig selv om, at jeg gør det her for en god sag.

Hun fortæller også, at hendes hverdag har ændret sig rigtig meget, siden hun sidste sommer blev et internationalt klima-ikon.

- Det er svært at forstå, hvad der egentlig er sket. Det er gået så hurtigt. Det er uvirkeligt, siger Greta Thunberg.

Hun synes, det er godt, at der er så mange voksne, der lytter til hende, men hun håber på, at de også vil gøre noget ved klimasagen.

- Vi gør det her, fordi næsten ingen voksne gør noget. Jeg ville gerne have, at flere voksne tog ansvar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk