DR vurderer: Disse kandidater har fået en plads i Europa-Parlamentet

Syv spidskandidater er sikre på at få en plads - Søren Gade (V) og Christel Schaldemose (S) kommer ind

DR vurderer, at disse otte er sikre på en plads i Europa-Parlamentet (fra øverst til venstre): Søren Gade (V), Nikolaj Villumsen (Ø), Morten Løkkegaard (V), Peter Kofod (DF), Jeppe Kofod (S), Margrete Auken (SF), Pernille Weiss (K) og Morten Helveg Petersen (R).

Spidskandidat Morten Løkkegaard og nummer fire på listen Søren Gade er to ud af fire af de Venstre-folk, som skal sidde i Europa-Parlamentet de næste fem år.

Vurderingen lige nu er, at i alt ni navngivne kandidater har sikret sig en plads i parlamentet.

Foruden de to Venstre-folk får i alt seks spidskandidater en plads ifølge den foreløbige opgørelse. Desuden får Jeppe Kofod følgeskab af Christel Schaldemose fra S-listen.

De resterende er Margrete Auken fra SF, Morten Helveg Petersen fra De Radikale, Peter Kofod fra Dansk Folkeparti, Pernille Weiss fra De Konservative og Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten.

Det betyder, at der stadig mangler at blive sat navn på de sidste fem parlamentarikere, da der i alt er blevet valgt 14 parlamentsmedlemmer fra Danmark til det 751 store parlament.

Der mangler at blive sat ansigt på to Venstre-folk, en socialdemokray, en fra De Radikale og en fra Socialistisk Folkeparti.

Det endelige svar på, hvem der kommer ind, ventes senere i dag, når alle de personlige stemmer er talt op.

Venstre fik kanonvalg - DF blegnede

Lige meget hvem af Venstres kandidater, som skal pakke kufferten og drage til Bruxelles, så kan der ikke være andet end smil hos partiet.

Venstre bliver nemlig det største danske parti og går fra to til fire mandater i parlamentet.

Det ser samtidig ud til at blive det bedste parlamentsvalg for partiet nogensinde. Alene i Holstebro fik Venstre 47 procent af stemmerne.

- Det er en kæmpe sejr for Venstre, at de ti dage før et folketingsvalg kan trække denne her sejr hjem, siger valgforsker og professor Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet.

Se en video med højdepunkterne fra valgaftenen her.

Dansk Folkeparti står til gengæld til at få en reel vælgerlussing, viser valgresultatet. Partiet går fra fire mandater til bare ét mandat.

- Det er en katastrofe for partiet, siger valgforskeren, der peger på, at partiet er trængt i defensiven forud for det kommende folketingsvalg 5. juni.

Desuden er det værd at bemærke, at valgdeltagelsen ved europaparlamentsvalget i Danmark slår rekord.

66 procent af vælgerne har stemt, hvilket klart overgår den tidligere rekord fra valget i 2009, hvor 59,5 procent stemte.

Topscorere ved tidligere parlamentsvalg:

 • 2014: Morten Messerschmidt (DF) - 465.758

 • 2009: Morten Messerschmidt (DF) - 284.500

 • 2004: Poul Nyrup Rasmussen (S) - 407.966

 • 1999: Bertel Haarder (V) - 180.974

 • 1994: Poul Schlüter (K) - 247.956

 • 1989: Erhard Jacobsen (CD) - 116.875

 • 1984: Else Hammerich (Folkebevægelsen) - 156.145

 • 1979: Poul Møller (K) - 153.227

  Facebook
  Twitter