Symbolikken var smurt tykt på, da Enhedslisten i dag præsenterede sit nye europæiske klimaudspil, 'New Green Deal for Europa'.
Pressemødet fandt sted i Det Grønlandske Hus i København, omkranset af snehvide vægge og illustrationer af den grønlandske indlandsis, der lige nu skrumper som følge af klimaforandringerne.
Og det politiske budskab blev ikke pakket ind foran de små 100 fremmødte:
Vi står over for ”en forfærdelig klimakatastrofe”, som risikerer at ”spinne fuldstændig ud af kontrol”, hvis ikke politikerne handler nu.
- Det er helt afgørende, at vi får skabt klimahandling i Europa, hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling. Men EU's grønne indsats er fuldstændig utilstrækkelig, og EU's bureaukratiske regler står i dag i vejen for en række nødvendige initiativer, der skal tages i de enkelte lande, siger Nikolaj Villumsen, der er Enhedslistens spidskandidat til europaparlamentsvalget i maj.
Støtten til beskidt energi skal stoppe
'New Green Deal for Europa' består af ni forskellige klimainitiativer – heriblandt en togfond, der skal forbedre togforbindelserne rundt om i Europa, skrappere klimakrav til EU-landene samt en ny klimalov, der skal tvinge medlemslandene til at sætte klimaet over økonomiske hensyn og interesser.
Og det er ikke kun Enhedslisten, der stiller op til europaparlamentsvalget for første gang nogensinde, som går til valg på den nye klimaplan.
Det samme gør fem andre europæiske venstrefløjspartier, heriblandt Pademos fra Spanien og Vänsterpärtiet fra Sverige, og sammen har partierne skabt alliancen ”Now, the people”.
- Støtten til beskidt energi fra stater og EU må stoppe. Der er mange penge, der går til skadelige aktiviteter, siger Jonas Karlsson fra Vänsterpärtiet, der var en af de udenlandske politikere fra alliancen, som var mødt op.
EU-regler spænder ben
Ifølge Nikolaj Villumsen, der i dag sidder i Folketinget for sit parti, har EU brug for foregangslande, der kan vise den grønne vej fremad for de andre medlemslande. Men som det er i dag, spænder EU ben for dem, der vil noget mere, mener Nikolaj Villumsen.
Her peger han på Enhedslistens eget forslag om at indføre et forbud mod salg af benzin- og dieselbiler i Danmark fra år 2025.
Det vil nemlig være i strid med reglerne for EU's indre marked, hvis et medlemsland forbyder et produkt, der ellers er godkendt i unionen, og det er stærkt problematisk, mener Nikolaj Villumsen.
- EU sætter hensynet til den tyske bilindustri over Danmarks demokratiske mulighed for at gå foran i den grønne omstilling, og det kan ikke være rigtigt. Hvis vi skal nå i mål med den grønne omstilling, så skal det være muligt for de enkelte lande at gå forrest og tage initiativer, der viser vejen, siger han.
EU er en stor spiller
Jens Mattias Clausen, der er klimapolitisk rådgiver hos miljøorganisationen Greenpeace, var en af dem, der overværede pressemødet.
Han er på mange måder begejstret for det nye udspil. Heriblandt målet om at reducere EU's drivhusgasudledning med 65 procent i år 2030 frem for de 40 procent, som er målet nu. Og han er enig i, at EU's nuværende klimaindsats ikke er tilstrækkelig.
Men han understreger, at den europæiske union er en ”en kæmpestor spiller, som har mulighed for at trække hele verden med sig” på den grønne dagsorden. Og det er muligt for selv en dansk parlamentariker at få indflydelse, hvis man får opbygget de rette alliancer.
- Hvis EU gør noget, så er der rigtig mange andre store spillere, ikke mindst i udviklingslandene, som følger med. Og selvom EU ikke har gjort nok på klimafronten, så har de trods alt været garant for at skubbe nogle lande til at gøre noget, de ellers ikke ville have lyst til, siger Jens Mattias Clausen.
S: Kom nu helt ind i kampen
Jeppe Kofod, der er den socialdemokratiske spidskandidat til europaparlamentsvalget, fulgte med i den nye klimaplan fra sidelinjen. Men han kan med egne ord ”støtte mange af tingene i planen”.
- Det er noget, Socialdemokratiet har kæmpet for i lang tid, og derfor er det positivt, at Enhedslisten nu også støtter det. Bedre sent end aldrig, siger Jeppe Kofod.
Han mener dog, at det er ”bemærkelsesværdigt”, at et parti, som ønsker, at Danmark skal forlade EU-samarbejdet, nu ”vil gøre EU til en grøn klimaunion”.
- Jeg ville ønske, at Enhedslisten gik mere helhjertet ind i det frem for at arbejde for at få Danmark ud af EU.
Men ifølge Enhedslistens spidskandidat er der intet bemærkelsesværdigt i, at partiet både vil ”svække, nedbryde og afskaffe EU”, som der står i partiprogrammet, og kæmpe for en mere klimaambitiøs union.
- Vi vil grundlæggende ændre samarbejdet i Europa. Vi er ikke imod europæisk samarbejde, men vi er imod den nuværende indretning af EU, fordi det er udemokratisk og sætter hensynet til profit over hensynet til mennesker og miljø, siger Nikolaj Villumsen.
EL: Vi er ikke på bagkant
Betyder det så, at man kan udskifte ”svække, nedbryde og afskaffe EU” med ”styrke EU i en grøn retning”?
- Hvis vi blot styrkede EU i dag, ville vi blot styrke en kulsort udvikling, der ikke kommer i mål med klimakrisen. Derfor ønsker vi en grundlæggende ændring, og derfor foreslår vi en klimalov, så vi sætter hensynet til klimaet over hensynet til den tyske bilindustri, siger Nikolaj Villumsen.
Enhedslisten har hidtil været repræsenteret i Europa-Parlamentet igennem Folkebevægelsen mod EU, som samler EU-modstandere fra både højre og venstrefløjen. Og Nikolaj Villumsen tilføjer, at der "er kræfter i Europa-Parlamentet, der har kæmpet den grønne sag".
- Men de har bare ikke kæmpet hårdt nok, siger han og afviser, at Enhedslisten burde være kommet på banen før.
Du er ikke ærgerlig over, at I ikke kom med for fem eller ti år siden, så I kunne have presset EU i den grønne retning, I ønsker?
- Vi har valgt at stille op nu, fordi vi står over for en klimakrise, og der er behov for, at vi både handler i EU og i Danmark. Derfor er jeg virkelig glad for, at vi har truffet den beslutning nu, siger han.
Europaparlamentsvalget finder sted søndag den 26. maj. Her kan du møde allede danske spidskandidater: