EP-spidskandidater uenige: Er Folketingsvalgkamp godt eller skidt for EU-debatten?

26. maj skal danskerne vælge deres EU-parlamentarikere. 10 dage efter gælder det Folketinget.

EP-valgkampen er i gang. Men det er folketingsvalgkampen også. (Foto: © Stephanie Lecocq, Scanpix)

Lars Løkke Rasmussen (V) kunne godt have gjort det - sikret at afstemningerne til EU-parlamentet og Folketinget fik hver deres valgkamp.

For selv om det ville have været i sidste øjeblik, kunne han inden for almindelig praksis have ventet med at udskrive det hjemlige valg 27. eller 28. maj, de to dage efter EP-valget.

Så skulle Folketingsvalget have været afholdt 16. eller 17. juni.

Han kunne også have valgt den modsatte model og lagt folketingsvalget samme dato som EP-valget - eller sågar før.

Med dagens valgudskrivelse til 5. juni kan vælgerne i stedet se frem til den længste hjemlige valgkamp i 44 år, som de næste 19 dage vil overlappe med EP-valgkampen.

Bliver det godt eller skidt for EU-debatten, danskernes engagement i EU-spørgsmål og valgdeltagelsen, som var på 56,3 procent ved EP-valget i 2014?

DR har spurgt fire spidskandidater, som er helt uenige om konsekvenserne.

Jeppe Kofod, Socialdemokratiet

Spidskandidat for Socialdemokratiet til Europaparlamentsvalget Jeppe Kofod (Foto: © Philip Davali, Scanpix)

Socialdemokratiets spidskandidat til EU-parlamentet, Jeppe Kofod, mener grundlæggende, at de to valg skulle have ligget enten samme dag eller omvendt helt forskudt.

- Nu kommer de nærmest oveni i hinanden, men ikke helt. Det synes jeg er lidt mærkeligt. Han (Lars Løkke Rasmussen, red.) har haft rig lejlighed til at udskrive det valg, så det lå enten sammen med EP-valget eller i en afstand, så de to valg ikke blev blandet sammen, siger han.

Han mener dog, at EU-debatten godt kan profitere af folketingsvalget, fordi mange vigtige spørgsmål er til debat begge steder.

- Selvfølgelig kommer folketingsvalget til at overskygge noget af det, vi debatterer i EU. Men der er mange sammenfaldende dagsordener - klimakrisen, kampen mod grådighed og skatteunddragelse, løndumping og migrationspolitik, siger Jeppe Kofod.

Han er overbevist om, at danskerne vil være i stand til at forholde sig til både den hjemlige politik og EU-spørgsmålene samtidig, trods emnernes omfang.

- Jeg tror, det er positivt, at der nu kommer en masse fokus på, at vi lever i et demokratisk Danmark og et demokratisk Europa, hvor borgerne har et valg om, hvilken vej man skal tage, siger han.

Tror du på en højere valgdeltagelse end ved sidste EP-valg?

- Jeg tror på, at vi får en højere valgdeltagelse, fordi der bliver så stor fokus på politik. Jeg tror også, at der er nogle, som vil kaste op over det. Men jeg tror, mange vil tænke, at det er godt at vi lever i et demokratisk land og EU, og så kommer valgdeltagelsen højere op end sidst, siger Jeppe Kofod.

Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU

Rina Ronja Kari er spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Folkebevægelsen mod EU's spidskandidat, Rina Ronja Kari, er ked af, at Folketingsvalgkampen kommer til at ligge samtidig med EU-debatten.

- Det er klart, at nu hvor folketingsvalget er udskrevet, vil EU-debatten falde lidt i baggrunden. Og jeg synes, vi fortjener at have en god grundig EU-debat, siger EU-kritikeren.

Hun havde foretrukket, at statsministeren havde ladet EU-parlamentet gå sin gang, før han udskrev det nationale valg.

- Jeg tror, det havde givet en bedre ro og mere fokus. Nu skal vi til stemmeurnerne med ti dages mellemrum, og så er det klart, at folketingsvalget kommer til at fylde rigtig meget, siger hun.

Hun håber, som flere af de andre spidskandidater, at der kan blive en positiv overlap-effekt, hvor nationale politikere begynder at tale om EU.

- Jeg må indrømme, at jeg tvivler på det, men det ville da være en dejlig udvikling, hvis begge dagsordener blev flettet sammen. Men der er stor forskel på emnerne og diskussionsformen, når det gælder EP- og folketingsvalg, siger hun.

Morten Løkkegård, Venstre

Morten Løkkegaard skal stå i spidsen for sit parti, Venstre, ved europaparlamentsvalget den 26. maj. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

Venstres spidskandidat til EU-parlamentet, Morten Løkkegård, blev glad over, at hans partiformand valgte den 5. juni til folketingsvalget.

- Jeg er dybt begejstret over, at Løkke undgår et overlap, andet end det der bliver. Alle æggehoveder i Danmark har de seneste tre måneder talt om et dobbeltvalg, siger han.

- Men det havde betydet, at vi EP-kandidater ikke kunne starte for os selv, og ikke kunne få vores egen valgaften. Begge dele er løst med den her geniale løsning. Så jeg er kisteglad, siger han.

Han mener ikke, at der nogensinde var en reel chance for, at statsministeren havde udskrevet valget, efter at EP-parlamentsvalget var gennemført. Det havde været utaktisk.

- Nu har vi fået en uge til at komme i gang. Og den har vi forstået at udnytte. Vores plakater hænger i lygtepælene på bedste placering, siger EU-parlamentarikeren.

Han mener, at der er et gunstigt klima for at snakke EU, trods at folketingsvalg oftest handler om mere nære problematikker.

- Mange af de vigtigste spørgsmål, som klima og miljø, migration og handelsspørgsmål, er også på toppen af den hjemlige agenda. Så mere end nogensinde vil de to valg have samme dagsorden, mener Morten Løkkegård.

Hvad vil de sammenfaldende valgkampe betyde for EP-valgdeltagelsen?

- Jeg tror, valgdeltagelsen vil stige. Nok ikke så meget, som hvis valgene havde været samme dag. Men jeg har den idé, at når der trods alt er tema- og tidsmæssigt overlap, vil der alt andet lige være flere som bliver opmærksomme på at gå hen og stemme til EP-valget, siger Venstres spidskandidat.

Peter Kofod, Dansk Folkeparti

Peter Kofod, spidskandidat for Dansk Folkeparti. (Foto: © Maria Albrechtsen Mortensen, Scanpix)

Dansk Folkepartis spidskandidat til Europa-Parlamentet, Peter Kofod, mener, at der havde været "meget musik" i at have begge valg samme dag.

- Det var vores anbefaling, for så kunne man forstyrre danskerne mindst muligt. Og så havde vi også en forhåbning om, at nogle flere ville deltage i EP-valget, siger spidskandidaten.

- Men når statsministeren har valgt en anden løsning, er det også godt nok, forstået på den måde, at det skaber vished. Der er blevet spekuleret i flere måneder nu, og det er godt, at det bliver bragt til en ende, siger han.

Han vurderer, at folketingsvalget kommer til at skygge for EU-parlamentsvalget, men også at det var uundgåeligt.

- Jeg vil selvfølgelig gøre alt, hvad jeg kan, for at tale om EU. Og jeg håber da også, at når valgene kommer til at ligge så tæt, kommer EU-spørgsmålene til at fylde noget i partilederrunderne. Det ville absolut være godt at få EU-stof ind i den nationale valgkamp, siger Peter Kofod.

Hvordan tror du realistisk set de to parallelle valg vil påvirke for eksempel valgdeltagelsen?

- Jeg tror, det kan få to resultater. Den ene kan være, at den megen synlighed, som nationale valg har, øger opmærksomheden omkring politik. Så det er mit håb, at flere danskere går ned og stemmer 26. maj, fordi det fylder så meget, siger han.

- Men der er også en fare for, at folk tænker, at et valg må være rigeligt, og nøjes med at stemme til folketingsvalget. Det ville være ærgerligt, siger han.

Mød alle EP-kandidaterne her: