EP-valget samler østrigsk tv-kok, en somalisk flygtning og Boris Johnsons søster

En broget blanding af kendisser er opstillet til valget til Europa-Parlamentet.

Britiske Magid Magid kan både skrive tidligere flygtning, tidligere borgmester og nuværende EP-kandidat på CV'et. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

I Bruxelles kan ingen høre dig skrige, lød det i DR´s populære og prisbelønnede tv-serie Borgen.

Men selv om Europa-Parlamentet kan virke langt borte, og EU-politikernes arbejde ikke er det, som præger de nationale nyhedsmedier til daglig, så kan det kommende Europa-Parlament alligevel blive arbejdsplads for et antal personer, som nyder en vis kendiseffekt i de lande, hvor de er på valg.

Og hvis man ser meget godt efter blandt kandidaterne til Europa-Parlamentet, så kan man også få den mistanke, at nogle faktisk ønsker at blive valgt for netop at blive glemt. Men mere om det lidt senere.

Kendt fra tv

Østrigerne kan for eksempel stemme på den kendte tv-kok Sarah Wiener. Kendt i både Østrig og Tyskland for sine kulinariske rejser rundt i Europa. Sarah Wiener har også haft mindre gæsteoptrædender i større tyske tv-serier.

I det hele taget er der flere kandidater til EP-valget, som kan gøre Venstres Morten Løkkegaard rangen stridig, når det gælder om at have en fortid som tv-vært. Belgiske Frederique Ries sidder allerede i Europa-Parlamentet – i samme politiske gruppe som Morten Løkkegaard. I mange år var hun nyhedsoplæser på den belgiske tv-station RTL-TVI. Og det er ikke utænkeligt, at Frederique Ries efter valget får selskab af endnu en belgisk nyhedsoplæser.

  • Tv-kokken Sarah Wiener er kendt i både Østrig og Tyskland for sine kulinariske rejser rundt i Europa. (Foto: Dirk Pagels/SULUPRESS.DE © (c) Ritzau Scanpix)
  • I Storbritannien opstiller den kendte britiske tv-journalist Gavin Esler. (Foto: Simon Dawson)
1 / 2

Blandt kandidaterne i Belgien findes nemlig også Lynn Wesenbeek, som udover en fortid som tv-vært vandt Miss Belgien konkurrencen i 1987. Og i Storbritannien opstiller den kendte britiske tv-journalist Gavin Esler, som har en mangeårig fortid på BBC.

Det bliver i familien

En anden kendiskategori ved EP-valget kunne passende have overskriften: ”I familie med”.

I Danmark ville ”I familie med”-prisen helt klart gå til Bergur Løkke Rasmussen – søn af Lars Løkke Rasmussen.

  • Bergur Løkke Rasmussen stiller op til Europa-Parlamentet og har hængt valgplakater op på Langebro i København. (Foto: Martin sylvest)
  • Den tidligere britiske udenrigsminister, Boris Johnsons søster, Rachel Johnson, har en helt anden holdning til EU end broderen. (Foto: GEOFF CADDICK © Scanpix)
  • En anden søster til en britisk parlamentariker er Annunziata Rees-Mogg, der er søster til den konservative Jacob Rees-Mogg. (Foto: Elliott Franks © (c) Ritzau Scanpix)
1 / 3

Men der er mange andre familiemedlemmer til fremtrædende politikere, som stiller op ved EP-valget. På stemmesedlen i Belgien kan man finde Nicolas Barnier – søn af EU´s brexit-forhandler, Michel Barnier.

På de britiske valgsedler kan man finde Rachel Johnson – hun er søster til Boris Johnson. Den tidligere britiske udenrigsminister og en af favoritterne til at efterfølge Theresa May på posten som den næste britiske premierminister.

Rachel Johnson er dog ikke opstillet for de konservative. Hun er opstillet for Change UK og går til valg på at bekæmpe brexit. Altså det modsatte af, hvad bror Boris ønsker.

En anden konservativ bror som også må se sin søster stille op for et andet parti er den kendte brexit-fortaler Jacob Rees-Mogg. Han søster, Annunziata Rees-Mogg, er opstillet til EP-valget for Nigel Farages Brexit Party.

Gamle kendinge

Så er der selvfølgelig også kategorien af EP-kandidater, som mest af alt er kendte, fordi de tidligere var noget ved den politiske musik. I kategorien tidligere premierministre finder man for eksempel italienske Silvio Berlusconi på stemmesedlen.

Den tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi stiller også op. (Foto: Alessandro di Marco)

Fra Estland er der ligefrem to tidligere premierministre, som stiller op: Taavi Roivas og Andrus Ansip.

Og i kategorien tidligere premierminister, så må Estland endda se sig slået af Rumænien, hvor hele tre tidligere premierministre er opstillede. Det er dog kun to af de tre rumænske premierministre, som rent faktisk har været premierministre i Rumænien. Den tredje – Iurie Leanca – er tidligere premierminister i Moldova. Et land, som faktisk ikke er medlem af EU.

Kendt af politiet

Og så er der navne på stemmesedlerne, som kan få enhver anklagemyndighed til at spærre øjnene op en ekstra gang. Der er nemlig kandidater til EP-valget, som myndighederne interesserer sig for.

Mest kendt er Carles Puigdemont – den catalanske leder, som er eftersøgt af myndighederne i Spanien, og som har slået sig ned i Belgien.

Catalanske Carles Puigdemont stiller også op til Europa-Parlamentet, på trods af at han er eftersøgt af myndighederne i Spanien. (Foto: Emmanuel Dunand © AFP or licensors)

I Bulgarien er der to navne på stemmesedlen, som vækker særlig opmærksomhed. Den ene er Dessislava Ivancheva, den tidligere borgmester i Mladost som faktisk er under husarrest efter at være blevet idømt 20 års fængsel for at have modtaget bestikkelse.

Den anden bulgarske kandidat, som er under husarrest, er Evgeniya Baneva, som er anklaget for skattesnyd.

I Letland er Rigas tidligere – russisktalende – borgmester, Nils Usakovs, opstillet. Han efterforskes for øjeblikket og er under mistanke for korruption, og i Letland er der en del vælgere, som har den opfattelse, at han ønsker at blive valgt til Europa-Parlamentet for på den måde at opnå parlamentarisk immunitet.

Tidligere flygtning og borgmester

Britiske Magid Magid har en anden baggrund end de fleste EP-kandidater. (Foto: TOLGA AKMEN © Scanpix)

Og hvis man skulle ønske at lave en kategori med kandidater kendt for andet, så kunne den kategori passende ledes af Magid Magid, som er opstillet i Storbritannien.

En tidligere somalisk flygtning, som har været Lord Mayor of Sheffield (Borgmester i Sheffield, red.), og som nu er opstillet for de grønne.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter