EU i din fisk: Hvor mange rødspætter må man fange?

"Jeg tror ikke, at vi fiskere kan undvære EU."

x

Tamme Bolt har boet halvdelen af sit liv i Thyborøn. Her sikrer fiskeri flere penge og arbejdspladser end nogen anden industri.

Selv er han fiskeskipper, og han mærker dagligt, hvordan EU har hænderne helt nede i nettet.

For eksempel da man for nyligt besluttede, at fiskerne nu må fange færre tobis-ål - en lille fisk, der blandt andet bliver brugt til at producere fiskeolie.

- Det kostede os 200 millioner kroner, siger Tamme Bolt.

Blandt andet derfor vil han som fisker "altid være kritisk over for EU", som han siger. Han støtter dog alligevel op om det europæiske fællesskab.

- Jeg sælger over halvdelen af mine fisk til det indre marked, og jeg tror ikke, at vi fiskere kan undvære samarbejdet, siger fiskeskipperen.

Der er sat fiskekvoter for forskellige typer af fisk i havet, alt efter hvor mange der er.

Hvorfor er der EU-regler i fiskeriet?

Mængden af fisk i havet er ikke uendelig.

Nogle fiskebestande bliver overfisket, og derfor skal der passes på dem, mener EU-landene. Derfor indfører EU's fiskeriministre regler, der skal være med til at sikre en bæredygtig industri, så fiskebestandene kan blive bevaret i fremtiden.

Hvad betyder det for danskerne?

Danske fiskere har ligesom alle andre fiskere i EU deres meget omdiskuterede fiskekvoter, som dikterer, hvor mange fisk de må fange.

Hvert år får hvert enkelt medlemsland fastsat sin kvote i Europa-Parlamentet, og hvert år er det et slagsmål, fordi alle lande vil have så mange fisk som muligt, forklarer DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Hvad er argumenterne for og imod?

Det bliver hvert år diskuteret, hvor store fiskekvoterne skal være.

Udgangspunktet for forhandlingerne er anbefalinger fra havbiologer, som vurderer, hvor mange fisk man kan fange af hensyn til bestanden. Fiskerne, der gerne vil tjene penge på deres fiskeri, er ofte uenige i den vurdering. De kritiserer af og til EU's politikere for at sætte for store begrænsninger.

Det er i sidste ende fiskeriministrene, der fastsætter kvoternes størrelse.

FacebookTwitter