EU i din kanelsnegl: Hvor gul må glasuren være?

Bager Tim Kræsing ved, at han ikke må bruge for meget af den gule farve. Men han ved ikke, hvor meget og hvor han kan tjekke det.

Bagermester Tim Kræsing savner, at EU-samarbejdet fokuserer mere på at gøre regler lettere at føre ud i livet. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

I Bårse Bageri pynter bagermester Tim Kræsing sine kanelsnegle med en helt særlig glasur. Den er ikke bare gul, den er Sunset Yellow.

Farvestoffet giver Tim Kræsings kanelsnegle deres karakteristiske gule farve. Men det giver også koncentrationsbesvær hos børn, hvis de spiser for meget af det, lyder vurderingen i EU.

Derfor bestemmer EU's politikere, hvor meget den danske bagermester må bruge af farvestoffet. Der er bare ét problem.

- Jeg har ikke en chance for at vide, hvor meget det er, siger Tim Kræsing.

- For producenten af farvestoffet oplyser det ikke, og mig bekendt er der ingen steder, jeg kan tjekke grænseværdierne.

Han oplever, at når EU-politikerne laver regler, glemmer de at tænke på, hvordan et bageri i Bårse skal implementere dem.

To dræbersnegle, tak

Tim Kræsing har været bager i over 30 år, og kanelsneglene er noget af det, han sælger allermest af.

- Da vi overtog bageriet, var der gul glasur på dem, og folk kan godt lide, at tingene er, som de plejer.

Bagermesteren har før mærket, hvordan Europas politikere har en finger med i selv de mindste detaljer.

I 2013 var det kanelen, som de europæiske politikere ville blande sig i. Dengang vurderede man, at stoffet kumarin, som er en del af kanelen, kan give leverskader, hvis man spiser for meget af det.

Tim Kræsing mener, at danske politikere overimplementerer EU's regler.

- Så omdøbte vi vores kanelsnegle til "dræbersnegle", fordi det var det, de ville gøre det til - at man dør af at spise dem, siger Tim Kræsing.

Hvorfor er der EU-regler i glasuren?

Flere af vores mad- og drikkevarer er fyldt med tilsætningsstoffer, der kan være skadelige i større mænger. Den skærpede kontrol er indført for at beskytte mod bivirkningerne, der strækker sig fra koncentrationsbesvær til allergi og leverskader.

Hvad betyder det for danskerne?

Det betyder, at du kan være sikker på ikke at få for mange tilsætningsstoffer i din mad.

De, der sælger og producerer fødevarer, skal nemlig være ekstra opmærksomme på, at produkterne ikke indeholder de forkerte stoffer i de forkerte mængder.

For bagermestre som Tim Kræsing kan det give en ekstra hovedpine, når han for eksempel laver glasur til sine kanelsnegle.

Hvad er argumenterne for og imod?

Det er svært at finde nogen, der ikke går ind for at regulere de skadelige stoffer i vores mad. Men når der bliver lavet regler i EU, er det ikke altid med sans for, hvordan de skal implementeres "ude i virkeligheden", har noget af kritikken gået på.

I sagen om kanelsneglene har det for eksempel været svært for bagermesteren i Bårse at vurdere, hvor meget farvestof han må bruge.

FacebookTwitter