EU i dit køleskab: Hvor meget sukker må der være i colaen?

EU-politikere bestemmer, om der må være genmodificerede majs i de cornflakes, vi hælder i skålen om morgenen.

Der står cornflakes på morgenbordet og cola og smøreost i køleskabet hjemme hos familien Sparre i Dronninglund i Nordjylland.

Selvom varerne kommer fra det lokale supermarked, har EU og medlemmerne af Europa-Parlamentet haft en finger med i spillet, når det kommer til, hvad danskernes mad og drikkevarer må indeholde.

De fastsætter blandt andet reglerne for, om der må være genmodificerede majs i de cornflakes, som familiens otteårige datter, Merle, hælder i sin skål om morgenen, og hvor meget sukker, der må være i den cola, der ledsager fredagsslikket, når Disney Sjov løber hen over skærmen fredag aften.

På børneværelset har EU’s lovgivning også sat sit aftryk. Her sikrer den blandt andet, at børnenes legetøj ikke er malet med skadelig, blyholdig maling, ligesom der er regler om, hvor store mængder hormonforstyrrende stoffer, det må indeholde.

DR's EU-korrespondent Ole Ryborg besøgte familien Sparre for at se på, hvor meget EU der er i deres køleskab.

Hvorfor er der EU-regler i fødevarer og legetøj?

Både fødevarer og legetøj kan indeholde kræft- og allergifremkaldende eller hormonforstyrrende stoffer. Derfor sætter EU grænser for, hvor store mængder de ting, vi spiser, og det legetøj, vores børn leger med, må indeholde af bestemte stoffer.

Hvad betyder reglerne for danskerne?

EU-lovgivningen betyder blandt andet, at legetøj til danske børn under tre år ikke må indeholde bestemte typer ftalater, ligesom det også er forbudt at bruge visse allergifremkaldende parfumer i legetøj, som sælges i danske butikker.

Lovgivningen omkring ftalater er faktisk sket på foranledning af et dansk forbud mod fire hormonforstyrrende typer af ftalater.

Al legetøj i Danmark skal også være mærket med EC-mærket, som betyder, at legetøjet overholder de gældende regler på området.

Hvad er argumenterne for og imod?

Selvom de fleste kan blive enige om, at vores fødevarer bør være fri for stoffer, der giver os allergi eller kræft, og vores børns legetøj fri for giftig maling, er der forskel på, hvor meget regulering de enkelte politikere i parlamentet ønsker.

Nogle af dem, der stiller op til det kommende valg, synes, at man skal være mere forsigtig og beskytte brugerne mere.

Andre mener, at politikere skal passe på med at overregulere og gøre det for besværligt for virksomheder.

FacebookTwitter