Exitpolls: Le Pen slår Macron i Frankrig

DR's korrespondent Stéphanie Surrugue kalder det en fiasko for Macron.

Nationalisten Marine Le Pen har kurs mod et godt valg i Frankrig. (Foto: DENIS CHARLET © Scanpix)

Den 50-årige nationalist Marine Le Pen fra National Samling, tidligere Front National, står til at få flere stemmer ved europaparlamentsvalget end præsident Emmanuel Macrons parti En Marche!

Det viser exitpolls fra analyseinstitutterne IFOP og Elabe.

Ifølge analyseinstituttet IFOP får Le Pens parti 24 procent og 24 mandater.

Macrons parti står til 22,5 procent og 23 mandater.

Stéphanie Surrugue: Fiasko for Macron

Den franske valgkamp til Europa-Parlamentet har i høj grad været set som en duel mellem præsidenten Emmanuel Macron, der er EU-fortaler, og Marine Le Pen, der er EU-skeptiker.

- Der har været dødt løb mellem de to partier i lang tid, så det er ikke så overraskende. Noget andet er, at det er en fiasko for Macron og hans EU-begejstrede, at de ikke kan slå EU-kritiske Le Pen i deres egen baghave, siger Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent, der dækker den franske del af EU-valget.

Præsident Macron selv har ikke lagt skjul på valgets betydning. Han kalder det for det vigtigste europaparlamentsvalg de seneste fire årtier.

Hans helt store modstander, Marine Le Pen, har droppet sine planer om et såkaldt frexit - et fransk farvel til det europæiske samarbejde.

I stedet vil hun ifølge nyhedsbureauet AFP indefra pille EU fra hinanden og gøre det til en "union af nationer", der handler uafhængigt af hinanden.

Spansk socialistparti har kurs mod sejr

Hos nabolandet Spanien tyder det på et godt valg for regeringspartiet.

Ifølge en måling fra Celeste-Tel står det socialistiske PSOE-parti til at vokse fra 14 til 18 mandater og blive Spaniens største. Dermed kan partiet glæde sig over endnu et godt valg, efter partiet for under en måned siden vandt det spanske parlamentsvalg.

Det konservative Partido Popular (PP) har kurs mod at miste hele fem mandater og krympe fra 16 til 11 mandater.

Størst fremgang er der hos det højreorienterede Ciudandanos-parti, som går hele syv mandater frem fra to til ni sæder i parlamentet.

Det unge højrenationale VOX-parti har kurs til at komme ind i Europa-Parlamentet for første gang med fire mandater. Ved det spanske valg i sidste måned kom partiet ligeledes ind for første gang, hvor de fik hver tiende stemme.

Også den catalanske separatistleder Carles Puigdemont ser ud til at have fået stemmer nok til en plads i parlamentet. Det vides dog ikke, om han kan få lov til at indtage sin plads, hvis han altså bliver valgt ind.

Puigdemont lever nemlig i selvvalgt eksil i Belgien, efter han i 2017 flygtede fra Spanien i kølvandet på, at han havde stået i spidsen for et forsøg på at løsrive Catalonien fra resten af Spanien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter