Fem unge europæere: Politikerne skal sætte klimaet først

I den danske valgkamp fylder klima både blandt politikere og unge. Men sådan er det ikke i hele EU.

Fra venstre: Anna Katrine Windt Courbin, Artis Krists Mednis, Florentina Cristina Penescu, Marek Azoulay og Alberto Coves - alle fem går op i klimaet. (© DR Nyheder)

En klimaredningspakke, et klima-alfabet og en klima- og miljøpagt - det er kun et udpluk af det, som de danske spidskandidater foreslår på klimaområdet i forbindelse med europaparlamentsvalget den 26. maj.

Selvom vi her i Danmark måske er overbeviste om, at alle synes, at klima er vigtigt - så ser det en smule anderledes ud, når vi kigger på valgkampen ud over Europa.

Her skal du møde fem unge europæere, der alle går rigtig meget op i klimaet.

For Florentina Cristina Penescu i Rumænien og Alberto Coves i Spanien er det dog svært at stemme grønt - her er klima nemlig ikke øverst på dagsordenen.

Ifølge de nyeste tal fra Eurobarometer, som er Europa-Parlamentets opinionsundersøgelse, mener 68 procent af de unge i Danmark, at klima skal være øverst på dagsordenen, når de nye parlamentarikere tager plads i parlamentet den 2. juli.

Men i Syd- og Østeuropa peger langt størstedelen af de unge derimod på, at arbejdsløshed og økonomisk vækst betyder mest for dem, viser tallene.

Du kan også høre de unge fortælle i podcasten her.

0:00
1

Danmark

Marek Azoulay er 23 år og elev på Krogerup Højskole i Humlebæk. (Foto: Sarah Munk Jørgensen © DR Nyheder)

Marek Azoulay, 23 år.

- Klima er rigtig, rigtig vigtigt for mig. Klimaet venter ikke - vi bliver nødt til at gøre noget, og det skal gøres nu.

Og Marek er bestemt ikke den eneste unge i Danmark, der mener, at klimaet er det allerførste, som det nye Europa-Parlament skal tage sig af. Det mener to ud af tre unge danskere nemlig. Men det er altså ikke nok, at det kun er i Danmark, at vi fokuserer på det, mener Marek.

- Det blå EU-flag skal gøres grønt. I EU er vi en halv millard mennesker, hvor vi i Danmark kun er 5,8 millioner mennesker. Selvom det skal begynde hos os selv, så gør det bare en kæmpe forskel, hvis EU rykker på det.

2

Letland

Artis Krists Mednis er 20 år gammel. Han studerer entrepreneurship og management på universitetet. (Foto: Sarah Munk Jørgensen © DR Nyheder)

Artis Krists Mednis, 20 år.

- Alt begynder med den planet, vi lever på - og først efter det, kan vi begynde at tænke på økonomi og vækst, musik og kunst.

Selvom Artis kæmper for klimaet, så bor han i et land, hvor den unge befolkning ikke spekulerer meget over netop det.

I Letland er det kun hver tredje unge, der synes, at klimaet er det vigtigste emne i Europa, viser tallene fra Eurobarometer. Og faktisk er Letland blandt de lande, hvor færrest unge bekymrer sig om klimaet - i stedet bekymrer de sig om ungdomsarbejdsløshed, økonomisk vækst og immigration.

- Når det kommer til klimaet, er situationen i Letland ret trist. Jeg tror ikke, folk i Letland ser klimaforandringerne som noget stort endnu - vi har 16 partier, der deltager i valget til Europa-Parlamentet. Halvdelen nævner det i deres partiprogram, men kun én snakker om det og reelt promoverer klimaet.

3

Luxembourg

Anna Katrine Windt Courbin er 19 år gammel og er lige nu elev på Krogerup Højskole. (Foto: Sarah Munk Jørgensen © DR Nyheder)

Anna Katrine Windt Courbin, 19 år.

- Klima er det absolut vigtigste lige nu. Det er fedt, at alle er blevet så grønne, men der skal også handling til nu.

Anna Katrine bor til daglig i Luxembourg - et land, hvor over halvdelen, nemlig 57 procent af de unge, mener, at klimaet bør være det absolut vigtigste for de kommende parlamentarikere i Europa-Parlamentet.

- Det er helt vildt vigtigt, at vi snakker om det inden for EU, fordi EU er så stor en størrelse og har så meget magt inden for det globale samarbejde. Så hvis vi får skubbet EU i en grøn retning, så kan vi lave kæmpe ændringer, som har stor indflydelse på klimaet.

4

Rumænien

Florentina Cristina Penescu er 21 år. Hun går på universitetet, hvor hun studerer både International Relations og European Studies. (Foto: Sarah Munk Jørgensen © DR Nyheder)

Florentina Cristina Penescu, 21 år.

- Klimaforandringerne kommer helt sikkert til at påvirke mit liv. Det er min generation, der er fremtiden og skal leve i den her verden - og måske også mine børn - så jeg vil gerne give en verden videre, der ikke er ved at falde sammen.

I den sydøstlige del af Europa ligger Rumænien. Et land, hvor de unges hverdag er fyldt med mange andre udfordringer, end vi er vant til herhjemme. Her bekymrer de unge sig om ungdomsarbejdsløshed, økonomisk vækst og helt generelle vilkår, der vedrører menneskerettigheder og demokrati. Kun 27 procent af de unge synes, at klimaet er vigtigt.

Og det er også noget, Florentina mærker - mange af hendes venner går slet ikke op i klimaet, og politisk halter det også bagefter, mener hun.

- Der er ikke rigtig nogen partier, der har en grøn profil. Der er mere fokus på at oprette politisk stabilitet.

5

Spanien

Alberto Coves er 25 år gammel og uddannet journalist. Han arbejder lige nu som freelancer. (Foto: Sarah Munk Jørgensen © DR Nyheder)

Alberto Coves, 25 år.

- Klima påvirker os hver dag, og jeg synes det, Greta Thunberg har sat i gang, er vildt fedt.

I den spanske by Valencia, hvor Alberto bor, er der ikke meget, der handler om klima. I stedet bliver der diskuteret ungdomsarbejdsløshed og immigration - i Spanien er lige knap hver fjerde ung nemlig arbejdsløs. Til sammenligning står en ud af ti unge i Danmark uden job. Det viser tal fra OECD.

Og det afspejler også de spanske unges holdning til klima. Det er kun 38 procent af de unge, der synes, at klima er det vigtigste emne at diskutere op til Europa-Parlamentsvalget.

- Klima er ikke et stort emne i Spanien. Det er vigtigt, men vi tænker mere på os selv og individet. Vi vil gerne kunne tage vare på os selv og finde et job.

De går mest op i klima:

  • Sverige (85 procent)

  • Malta (72 procent)

  • Holland (69 procent)

  • Danmark og Belgien (68 procent)

De går mindst op i klima:

  • Polen (18 procent)

  • Bulgarien (19 procent)

  • Tjekkiet (21 procent)

  • Estland, Kroatien og Rumænien (27 procent)

Kilde: Eurobarometer

Facebook
Twitter