Flere end hver tredje ved ikke, hvor de skal sætte deres X ved EP-valget

Jokeren bliver valgdeltagelsen, men kandidaterne kan stadig nå at rage nye stemmer til sig, vurderer valgforsker.

Selvom der blot er fem dage til, at danskerne skal sætte deres kryds til europaparlamentsvalget, er det kun to ud af tre, der rent faktisk ved, hvad de vil stemme.

En ny Epinion-måling lavet for DR Nyheder viser, at 36,5 procent af de adspurgte vælgere stadig er i tvivl.

Derfor har kandidaterne til europaparlamentsvalget stadig masser at kæmpe for, vurderer Kasper Møller Hansen, valgforsker ved Københavns Universitet.

- De kan flytte rigtigt meget, for det er jo en valgkamp, hvor jokeren er valgdeltagelsen. Det er på søndag, der er valg, men rigtigt mange har ikke besluttet sig endnu – folketingsvalget har taget al fokus.

Ifølge Kasper Møller Hansen skyldes vælgernes tvivl dog ikke alene folketingsvalget.

- Der er ikke er de samme kendte kandidater denne gang som ved tidligere valg. Og det gør, at rigtigt mange vælgere vil beslutte sig i sidste øjeblik. Der er mange, der stemmer personligt ved et europaparlamentsvalg – langt flere end til et folketingsvalg. Og med færre kendte ansigter skal de ud og finde et nyt hjem til deres personlige kryds, siger han.

DF og Konservative har alt at vinde

At dømme ud fra den nyeste måling bliver det især Dansk Folkeparti og de Konservative, der skal sætte ekstra hårdt ind i slutfasen op til valget.

Begge partier står nemlig til at få et markant ringere valg i år end ved sidste europaparlamentsvalg.

Dansk Folkeparti står til at få halveret sine mandater fra fire til to, svarende til i alt 13,1 procent af stemmerne, hvis der var valg i dag.

Ved sidste EP-valg blev DF ellers den store stemmesluger med 26,6 procent af stemmerne med stor hjælp fra partiets daværende spidskandidat, Morten Messerschmidt, der gaflede godt 465.000 personlige stemmer.

Endnu værre ser det ud for de Konservative, der ifølge målingen står til at ryge helt ud af Europa-Parlamentet.

EP-valg er kendt for lav vælgerdeltagelse

Når en tredjedel af vælgerne til europaparlamentsvalget stadig er i tvivl om, hvad de skal stemme, så er det faktisk ikke usædvanligt.

Ifølge Kasper Møller Hansen er valgdeltagelsen ved et europaparlamentsvalg nemlig generelt meget lavere end ved et folketingsvalg.

- Sidst var valgdeltagelsen helt nede på 56 procent. Så der er en rigtig stor gruppe danskere, der nok ender med ikke at ville stemme på søndag, men der er også mange, der går og tænker over, hvad de skal stemme lige til det sidste.

Ifølge Epinions måling står Venstre og Socialdemokratiet til at klare sig bedst.

Mens Venstre står til at fordoble antallet af mandater fra to til fire, forventes Socialdemokratiet at score et ekstra mandat og nå op på i alt fire.

De Radikale står ifølge målingen også til en fordobling med en fremgang på et enkelt mandat.

Spidskandidaterne til Europa-Parlamentsvalget mødes i aften kl. 20.00 til den sidste direkte debat på DR1 inden valget.

Allerede nu kan du på DR TV se programrækken 'Ask og Kandidaterne', hvor Ask Rostrup har partiernes spidskandidater i studiet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk