Flere gør som polske Monika og slår sig ned i Danmark: ’Jeg elsker det her land’

På få år er antallet af EU-borgere fra ikke-nordiske lande steget markant.

Monika Lata bor i dag med sin mand og to børn i Skælskør. (Foto: Per Gade Gyldenkærne © dr)

Monika Lata giver tre korte dyt med hornet. Hun er ved at hente sin 9-årige søn Hubert fra skole.

Han er født og opvokset her i landet, efter hun selv kom til Danmark for første gang i forbindelse med udvidelsen af EU mod øst i 2004.

Dengang plukkede Monika Lata bær og beskar træer i frugtplantagen hos Danfrugt i Skælskør.

De første fem år rejste hun tilbage til Polen, når der ikke var arbejde, men så fik hun fast arbejde på Harboefarm A/S i byen. Og så besluttede hun sig for at blive.

- Jeg er glad for at arbejde med danskere, og jeg vil gerne blive her, for jeg elsker det her land, fortæller hun.

40 procent flere på fire år

Stadig flere østeuropæere gør som Monika Lata og kommer til Danmark for at arbejde og slår sig derefter ned og bliver boende.

I alt 139.854 personer fra andre EU-lande uden for Norden havde i 2018 bopæl i Danmark, viser tal fra jobindsats.dk.

Fire år før lå tallet på 99.809 personer, og det svarer til en stigning på omkring 40 procent på fire år.

Nogle kan fortsat have et hus i deres hjemland, og det er ikke til at sige, hvor mange der måske vil forlade landet igen på et senere tidspunkt.

Men generelt er der en tendens til, at flere kommer til, når først folk fra en befolkningsgruppe er flyttet.

Det forklarer Jonas Felbo-Kolding, der er arbejdsmarkedsforsker på CBS, Handelshøjskolen i København og har forsket i østeuropæere på det danske arbejdsmarked.

- Det hænger sammen med, at man kender nogle hjemme i Polen og kan fortælle dem, at Danmark er et dejligt sted at bo. De formidler måske også et job, så man allerede er sikret et, når man kommer herop, siger han.

Skole- og uddannelsessystemet er attraktivt

Monika Lata bor her nu med sin polske mand og deres to børn. De har taget flere af de danske traditioner til sig og spiser både risalamande og and til jul.

Men det er ikke det eneste, de kan lide ved Danmark. Lønnen er højere her, og der er også fordele ved skole- og uddannelsessystemet.

- Det er et godt system for mine børn. De har større chancer her, siger Monika Lata.

En anden fordel er kulturen på arbejdsmarkedet. I Danmark er der et åbent forhold mellem medarbejdere og arbejdsgivere. Det er der ikke på samme måde i Polen.

- Her kan jeg snakke og drikke kaffe med min chef. I Polen skal man bare arbejde, arbejde og arbejde, og der er stor forskel på medarbejdere og chef, fortæller hun.

Sætter børn i danske institutioner

Det er ikke bare Monika Lata, der har let ved at falde til i Danmark. Det er tilfældet med en stor del af de polske tilflyttere, fortæller Jonas Felbo-Kolding.

- Det kendetegner gruppen, at de sætter børnene i danske institutioner. Hvis børnene starter i vuggestue og bliver i det system, så bliver de socialiseret. Det gør de både sprogligt, men også i forhold til kultur og normer i en eller anden udstrækning, siger han.

Samme oplevelse har man hos Dansk Byggeri, der repræsenterer virksomheder inden for bygge- og anlægssektoren.

Der går ikke længe, inden de polske medarbejdere er en del af det danske arbejdsmarked, når de først bor her, siger direktør Lars Storr-Hansen:

- Når du vælger at bosætte dig, kommer dine arbejdsvilkår meget hurtigere til at minde fuldstændig om de danske. Det gælder både arbejdsforhold, aflønninger og andre ting.

Afhængige af udenlandsk arbejdskraft

Hos både Dansk Byggeri og Dansk Industri er man glade for, at flere af de udenlandske medarbejdere ønsker at blive her permanent.

Det gør, at danske virksomheder kan vokse sig store og stærke, siger Steen Nielsen, der er arbejdsmarkedspolitisk chef i Dansk Industri.

- En meget stor del af den jobfremgang, vi har haft her de seneste år, har vi faktisk kun fået, fordi vi har fået flere udenlandske medarbejdere hertil.

- Der er rigtig mange virksomheder, der er meget afhængige af de udenlandske medarbejdere, og som ville have svært ved at klare sig uden, siger han.

Skal blive bedre til dansk

I dag er Monika Lata ansat hos rengøringsfirmaet ISS.

Det har hun været i syv år, og senest er hun blevet udnævnt til tilsynsfunktionær, hvor hun skal hjælpe de andre ansatte med de problemer og spørgsmål, de støder på i deres dagligdag.

Sønnen, som Monika Lata nu skal køre til fodbold, taler dansk lige så godt som de andre børn i skolen, og Monika har selv et ønske om at blive bedre til sproget.

Også så danskerne i højere grad vil anerkende hende som en del af samfundet.

- Nogle gange tænker danskerne, at vi er meget dumme, fordi vi ikke kan snakke flot dansk. Men jeg har gået 15 år i skole i Polen. Så jeg er ikke dum, siger hun.

Monika Lata er ikke i tvivl om, at det er det rigtige for hende og familien at blive i Danmark med de fordele, det giver.

- Det er vigtigt for os, at det er stabilt her. Og at man ikke skal bekymre sig, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter