Flygtninge-spørgsmålet fik kandidater til at fare i flint

Det var første gang, man kunne se kandidaterne til Europaparlamentsvalget i direkte duel.

- Nu stopper du!

Bølgerne gik højt, da spidskandidaterne til Europaparlamentsvalget her til aften tyvstartede på valgkampen, da de mødtes i en tv-debat på DR1.

Et af temaerne i debatten var flygtninge og migranter, og ikke overraskende var der stor uenighed, om hvordan man skal håndtere udfordringen på netop det område i EU.

Vært Ask Rostrup spurgte kandidaterne, om de synes, at EU skal indføre en forpligtende fordeling af asylansøgere i medlemslandene. Her svarede fire kandidater ja, mens seks svarede nej.

Se hele debatten her.

'Orban har reddet EU'

Dansk Folkepartis kandidat, Peter Kofoed, markerede sig ved at hylde Ungarns premierminister, Victor Orbán, for hans ageren under flygtninge- og migrantkrisen, der toppede i 2015.

- Jeg må bare sige, han jo har reddet EU fra et meget stort problem. Sagen er jo, at ellers så var strømmen jo fortsat gennem Ungarn, hvis det ikke var for ham.

Her henviste han til det hegn, Ungarn har sat op ved landets grænse til Serbien.

'Drop nu kvoterne'

Da hundredtusindvis af flygtninge og migranter begyndte at ankomme til særligt Grækenland og Italien, diskuterede EU at indføre et fordelingssystem, hvor migranter skulle sendes rundt til de forskellige lande for at hjælpe de to lande med håndteringen af de mange nytilkomne.

Men her var kandidaterne uenige om, hvorvidt en kvotefordeling er en god ide.

- Drop nu kvoterne, kan I forestille jer, at man bare planter nogen i Warszawa og så skal de bare blive der? Det første, de gør, er, at de jo bare tager gummibåden over Østersøen, lød det fra Venstres kandidat Morten Løkkegaard.

Men SF's kandidat, Margrethe Auken, insisterede på, at flere europæiske lande faktisk går ind for en fordeling af flygtninge og migranter.

- Der bliver ikke tale om at tvinge nogen. Der er mange lande i Europa, der er villige til at tage imod asylansøgere, hvis vi gør det i fællesskab. Den der forestilling om, at den danske selvtilstrækkelighed gælder i hele Europa, den passer ikke. Spanien vil gerne, Portugal vil gerne, pågegede hun.

Valget finder sted den 26. maj. Her kan du møde alle spidskandidaterne:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk