Første måling før Europa-Parlamentsvalg: Dansk Folkeparti står til stor tilbagegang

Det tyder på en halvering af DF-mandater og det første EP-mandat til Enhedslisten.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Kofod, erstatter Morten Messerschmidt som spidskandidat, der fik hele 465.758 personlige stemmer i 2014. Til sammenligning fik andenpladsen, Socialdemokratiets Jeppe Kofod, 170.739. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

En måned og én dag.

Så lang tid er der tilbage, før der skal tælles stemmer og sendes folkevalgte til Bruxelles og Strasbourg.

Og den første måling foretaget af Epinion for DR Nyheder må regnes for dårligt nyt for Dansk Folkeparti, der går fra fire til to mandater. Ved valget i 2014 red partiet på en bølge af succes med stemmeslugeren Morten Messerschmidt som spidskandidat. Han fik suverænt flest personlige stemmer af alle, og partiet fik 26,6 procent af stemmerne - flest af alle.

I mellemtiden har partiet og Messerschmidt været rodet ind i svindelsager om EU-penge, der endnu ikke er afsluttet, og spidskandidaten hedder nu Peter Kofod.

Han tager målingen med ophøjet ro.

- Vi vidste godt, vi ville gå tilbage. Vi fik jo et helt fantastisk valg i 2014, så 15,9 procent er ikke et dårligt udgangspunkt. Det harmonerer med vores forventninger, og nu går valgkampen i gang, og der vil vi selvfølgelig gøre alt, hvad vi kan, for at danskerne bliver klogere, siger han.

Dansk Folkeparti har tidligere luftet interessen for en folkeafstemning om det danske EU-medlemskab. Men så langt vil Peter Kofod ikke gå denne gang. Før han kender konsekvenserne af Brexit, er han ikke klar til at ville kræve en folkeafstemning.

- Men jeg tror, der er stor klangbund i den danske befolkning, for at vi vil bestemme noget mere i nationalstaten og mindre i EU. Og det er det, vi går til valg på.

En tredjedel har ikke besluttet sig

I målingen har hele 33,7 procent endnu ikke besluttet, hvad de vil stemme, og derfor viser målingen ikke nødvendigvis et endeligt billede af, hvordan fordelingen ender med at være.

Hvis man veksler mellem mandatfordelingen for dette valg og valget i 2015 i grafikken herover, kan man også se, at der faktisk er et mandat mere i år - fra 13 til 14 mandater. Det skyldes, at Storbritannien er på vej ud af EU. Og derfor skal Danmark vælge et mandat mere.

13 af de valgte indtager deres pladser den 2. juli, mens nummer 14 må vente med at indtage sin plads til det øjeblik, hvor Storbritannien forlader EU.

Ifølge Epinion er det i målingen det konservative mandat, der tilfalder spidskandidat Pernille Weiss, der sandsynligvis først vil gælde, når Storbritannien engang har ført Brexit ud i livet.

Et historisk mandat?

Der kan også blive skrevet historie ved det kommende valg til Europa-Parlamentet. Enhedslisten har nemlig aldrig stillet op til parlamentet, da de er EU-kritiske og helst har holdt sig uden for. De har i stedet støttet Folkebevægelsen mod EU, som de nu er i valgforbund med.

Og de står i målingen til deres første mandat nogensinde. Et mandat, der vil sende spidskandidat og nuværende folketingsmedlem Nikolaj Villumsen i Europa-Parlamentet. Og det er han selvfølgelig 'ekstremt' glad for.

- Når jeg er rundt til valgmøder, oplever jeg, at mange gerne vil sætte kryds ved Enhedslisten og vores rød-grønne politik.

Og mandatet skal bruges til især én ting.

- At sætte absolut førsteprioritet på at redde klimaet. Vi står over for en katastrofe, og hvis ikke vi får skabt et progressivt flertal, er det svært at gøre noget, inden det er for sent.

Han oplever, at mange synes, at klima er det vigtigste.

- Men indsatsen skal være på en socialt retfærdig måde, der ikke sender regningen til samfundets svageste. Og det er vores politik, siger Nikolaj Villumsen.

Alternativet har på samme måde aldrig stillet op, da partiet ikke fandtes i 2014. Men der er altså intet mandat til spidskandidat Rasmus Nordqvist i den første måling.

Både Peter Kofod og Nikolaj Villumsen glæder sig over de mange tvivlere, da det giver grobund for en valgkamp, der rent faktisk kan rykke noget.

Europaparlamentsvalget finder sted søndag den 26. maj. Her kan du møde alle de danske spidskandidater:

FacebookTwitter