Din stemme til europaparlamentsvalget kan faktisk have hjulpet et helt andet parti end det, du satte dit kryds ved.
For ved valgene til Europa-Parlamentet indgår partierne såkaldte valgforbund. Det betyder, at partier kan få mandater, som de egentlig ikke selv har stemmer nok til.
Valgforbundene betyder nemlig, at overskydende stemmer, der ikke giver et parti et helt mandat, kan gå til et andet parti i valgforbundet.
- Man kan se det lidt sådan, at partierne vælger at spille på hold sammen, fordi de har lidt samme tilgang til europapolitikken.
- Det sikrer, at langt færre stemmer går til spilde, og det kan ofte hjælpe mindre partier med at blive repræsenteret, siger valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen.
Gevinst for De Radikale
Et godt eksempel er De Radikale og Alternativet, der er i valgforbund sammen ved dette valg. De Radikale får få to mandater i parlamentet, mens Alternativet ikke får et mandat.
Men hvis de to partier ikke var i valgforbund sammen, havde De Radikale ikke fået mandat nummer to, fordi de har for få stemmer til det. Alternativet ville heller ikke have fået et mandat, så på den måde sikrer valgforbundet, at stemmerne på Alternativet ikke bliver spildt, men går til et parti, som Alternativet altså opfatter som det næstbedste.
- Hvis ikke ville stemmerne være gået til spilde. På den måde er det demokratisk fornuftigt og en god idé at have dem, siger Kasper Møller Hansen.
Dansk Folkeparti er de eneste, der ikke er i valgforbund med andre partier ved dette valg.Partiet fik kun et enkelt mandat, og kunne derfor - måske - have fået et andet resultat med stemmer fra et valgforbund.
Faktisk fik Dansk Folkeparti flere stemmer end De Radikale, men ender alligevel kun med et "dyrt" mandat, mens De Radikale får to - netop på grund af valgforbundet.
- Det kan jo altid være en fordel at have et lille parti med i valgforbundet, som ikke er store nok til at blive valgt, siger Kasper Møller Hansen.
Opdatering: Opdateret med endeligt valgresultat.