Frank Hvam gør det igen - og har flere kendte med på vognen: 'Stem, før det er for sent. Det er et klimavalg'

Hvis ikke du stemmer på søndag, truer komikeren med at tvinge dig til 'at æde en plastikpose, der er blevet fundet i maven af en delfin'.

Frank Hvam har nu lagt to videoer på Facebook, som opfordrer danskerne til at bruge deres stemme til valget på søndag.

- Vi skal sende vores bedste grønne folk til EU, lyder det fra Frank Hvam.

Bagefter lister han de danske spidskandidater fra de forskellige partier op og understreger:

- Uanset hvem vi sender, er de grønnere end dem, de sender fra Polen.

Videoen er nummer to i rækken fra komiker og skuespiller Frank Hvam, der for fire dage siden lagde en video op på Facebook, der også opfordrer vælgerne til at stemme på søndag.

I den første video truer komikeren med, at han vil tvinge alle, der ikke stemmer til valget på søndag, til 'at æde en plastikpose, der er blevet fundet i maven af en delfin'.

Den video er nu blevet delt 28 tusinde gange og er siden udgivelsen blevet vist 1,9 millioner gange.

Sin egen lille 'Stem til EU-valget'-kampagne

Nu har Frank Hvam fået selskab af komiker-kollegaen Mick Øgendahl, skuespiller Nikolaj Lie Kaas - og tegner Anders Morgenthaler, der i forvejen er en kendt grøn stemme i debatten.

Og de er sammen med Connie Hedegaard alle enige med Frank Hvam: 'Stem, før det er for sent', er den klare besked i videoen.

'Det gør en forskel - især for klimaet', lyder det.

Du kan se begge videoer her:

Selvom vi kan være uenige om meget, er der én ting, vi kan blive enige om, siger Mick Øgendahl blandt andet i videoen:

- Hvis vi ikke har nogen planet at være uenige på, så kan det hele sgu være ligegyldigt.

Frank Hvam har startet, hvad han på Facebook kalder sin 'egen lille Stem til EU-valget-kampagne', da han frygter, at valget drukner i folketingsvalget, som afholdes grundlovsdag.

Lektor: 'Humor skaber nærvær'

Det er Frank Hvam, der selv har taget initiativet og også ham, der har betalt for produktionen af egen lomme, oplyser komikerens manager, som også fortæller, at Frank Hvam ikke ønsker at stille op til interview.

Og Frank Hvam har givet europaparlamentsvalget noget, valget trænger til.

Nemlig at få folk med på, at det er et vigtigt valg, siger Mads Kæmsgaard Eberholst, der er studielektor på Roskilde Universitet og har forsket i blandt andet sociale medier.

- Europaparlamentsvalget er altid et valg, som folk har betragtet som værende meget langt væk, siger lektoren og uddyber:

- Der bruger Frank Hvam humor for at skabe nærvær, og den nærhed er samtidig noget, som EP-valget har haft meget svært ved at skabe selv.

Ingen af videoerne har opfordringer til at stemme på noget bestemt parti eller den blå eller røde fløj, hvilket lektor Mads Kæmsgaard Eberholst kalder ' meget sympatisk'.

- Den er ikke rettet mod én bestemt politisk ideologi. Den er rettet mod valgdeltagelsen, og at man bare skal have nogle danskere i EU, siger lektoren.

- Uanset hvem man stemmer på, kan det kun blive bedre end det, som de andre lande må sende af sted.

'Det er altså vigtigt, venner'

Nummer to video hedder 'Connie og klimadrengene', hvor tidligere minister og EU-kommissær Connie Hedegaard indleder videoen og også runder af med ordene: 'Op af sofaen. Det er altså vigtigt, venner'.

Efter hendes klare melding kommer Anders Morgenthaler løbende ind med et skilt, hvor der står, 'Jorden brænder'.

- Hvis det er noget med klimaet, så er jeg med, nærmest råber han.

Frank Hvam har fået selskab af komiker-kollegaen Mick Øgendahl, skuespiller Nikolaj Lie Kaas, tegneren Anders Morgenthaler, og tidligere minister og EU-kommissær Connie Hedegaard.

Lige netop kombinationen af de velkendte komikere og et brandvarmt emne, er det, der gør, at videoen måske kan rykke noget, lyder det fra lektor Mads Kæmsgaard Eberholst.

For den taler både ind i et emne, der bekymrer danskerne og især unge - nemlig klimaet. Og samtidig er afsenderen én af de 'gode gamle drenge', siger han.

- Man rammer ned i en kæmpe fanbase, og så kan det være, at nogle siger, at når de synes, det er vigtigt, så kan det være, jeg også kan synes, det er vigtigt.

Lige præcis valget til Europa-Parlamentet er svært at få folk til at dukke op til, og det er især de unge, der har svært ved at komme afsted, understreger lektoren og påpeger:

- Hvis man kan ramme især de unge på det her, så vil det være super godt.