Frankrigs højrefløjs-dronning vil samarbejde med Dansk Folkeparti

Marine Le Pen håber, at den EU-skeptiske alliance bliver så magtfuld som mulig.

Marine Le Pen præsenterede mandag sit valgprogram frem mod europaparlamentsvalget til maj. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Dansk Folkeparti kan efter alt at dømme se frem til at skulle samarbejde med franske Marine Le Pen og hendes stærkt EU-skeptiske højrefløjsparti, Rassemblemet National, efter det kommende europaparlamentsvalg.

Det franske parti, der i dag har 15 medlemmer i Europa-Parlamentet, vil nemlig være en del af den nye højrefløjsalliance, ”Fornuftens Europa”, som Dansk Folkeparti er en del af.

Det bekræftede Marine Le Pen, da hun her til eftermiddag præsenterede sit partis valgprogram til europaparlamentsvalget i Strasbourg.

- Vores ambition er at danne en gruppe, der er større og mere magtfuld end den, vi har i dag, lød det fra den franske partileder.

Nationalstaterne som fundament

Det er det italienske regeringsparti Lega, der med partiformand Matteo Salvini står i spidsen for alliancen, som blev præsenteret på et pressemøde i Milano i sidste uge.

Udover Dansk Folkeparti, der har tre sæder i Europa-Parlamentet, har tyske Alternative für Deutschland og de finske Sandfinnerne også tilsluttet sig det.

Og målet er at samle de EU-skeptiske højrefløjspartier i en ny gruppe i Europa-Parlamentet, der kan tage kampen op med de EU-positive partier og ændre samarbejdet indefra.

- Nationalstaterne skal udgøre fundamentet for EU-samarbejdet. Det er nationalstaterne, der skal sidde i førersædet, og vi skal væk fra den nuværende tilgang, hvor man forsøger at presse en ’one size fits all’-model ned over alle politiske emner, lød det fra Dansk Folkepartis nuværende gruppeformand i Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, der deltog i lanceringen.

Sådan så det ud, da "Fornuftens Europa" blev præsenteret i sidste uge. (Foto: Daniel dal Zennaro © Scanpix)

Længere end Macron

I dag sidder de EU-skeptiske højrefløjspartier i fire forskellige grupper i Europa-Parlamentet. Rassemblemet National sidder eksempelvis i ENF-gruppen sammen med Lega, mens Dansk Folkeparti er en del af ECR.

Men jo større en gruppe er i Europa-Parlamentet, des mere indflydelse har den.

Og Marine Le Pen, der blandt andet ønsker at reformere EU-samarbejdet indefra, håber nu, at så mange partier som mulig vil deltage i projektet.

- Vi har givet Salvini mandat til at danne en ny, stor gruppe af partier, der alle er suverænister i hjertet, sagde Rassemblemet National-formanden, der for to år siden kæmpede om den franske præsidentpost mod den proeuropæiske Emmanuel Macron.

- Vi er meget længere i forsøget på at samle Europa, end Macron er. Han har i øjeblikket svært ved at finde ligesindede i Europa, tilføjede hun.

Bizarre meldinger

Selvom Dansk Folkeparti nu kan se frem til at skulle samarbejde med Rassemblemet National, så har forholdet mellem de to partier ikke altid være godt.

For fem år siden kritiserede Dansk Folkepartis tidligere gruppeformand i Europa-Parlamentet, Morten Messerschmidt, i skarpe vendinger det franske parti.

- Front National er på mange måder et parti, som man må begræde spiller så stor en rolle. Det er trist, at et parti med dybt antisemitiske rødder, økonomisk politik funderet i protektionisme og som er kendt for at markere sig med alle mulige bizarre meldinger, kan få så mange franskmænds stemmer, sagde Morten Messerschmidt dengang til TV 2.

- Og jeg tror egentlig ikke, at det franske folk ønsker de personer, Front National har på stemmesedlen, men resultatet her og til EP-valget er udtryk for et svigt blandt de etablerede partier, der sender vælgerne i armene på Front National.

Det danske valg til Europa-Parlamentet finder sted søndag den 26. maj. Mød de danske spidskandidater her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk