Fransk EP-valg blev til personopgør: Marine Le Pen sejrer i duellen

Det EU-kritiske Rassemblement National trækker flest stemmer i Frankrig og ender som landets største i parlamentet.

Leder af det franske højrenationalistiske parti, Rassemblement National, Marine Le Pen, kaldte valgresultatet for en sejr for det franske folk. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Der var lagt op til et personopgør mellem den EU-kritiske Marine Le Pen fra det højrenationale parti Rassemblement National (RN) - eller Nationalforsamlingen - og den pro-europæiske franske præsident, Emmanuel Macron.

Og det er den franske højredronning, som trækker sig sejrrigt ud af opgøret, for med 23,4 procent af stemmerne er Rassemblement National det parti i Frankrig, som har fået flest stemmer og dermed sender 23 kandidater afsted til Europa-Parlamentet.

Med stort set alle stemmer talt op efter gårsdagens valg, ender partiet et mulehår foran det næststørste parti, En Marche!, der har fået 22,3 procent af stemmerne og et tilsvarende antal kandidater.

- Det er en sejr for folket, som stolt og værdigt har taget magten tilbage. En stemme på Rassemblement National er en stemme på folket og på Frankrig, lød det i aftes fra den 50-årige Le Pen, der straks sendte en opfordring afsted til præsidenten om at opløse parlamentet og udskrive nyvalg.

- Hun har gerne villet understrege, at hun synes, at hans valgresultat er en fiasko, siger DR's internationale korrespondent i Paris, Stéphanie Surrugue.

Macron har dog flere gange afvist at udskrive valg.

Valgkamp om EU er blevet personopgør

- Det siger noget om splittelsen i Frankrig, at de to personer, som stod overfor hinanden i præsidentvalgkampagnen for to år siden, også har formået nærmest at gøre det her til et personopgør, siger hun og fortæller, at Marine Le Pen endda har haft stemmesedler med budskabet "stem nej til Macron".

- Men omvendt har Macron også sagt, at det har handlet om at slå Marine Le Pen i den her valgkamp, så hans fiasko er blevet større af, at han er hoppet med på præmissen, siger hun.

Der var glæde hos tilhængere af det franske Rassemblement National, der har vundet over 23 procent af de franske stemmer ved europaparlamentsvalget. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

Selv har Macron da heller ikke lagt skjul på betydningen af valget, som han har kaldt det vigtigste europaparlamentsvalg i de seneste fire årtier.

Så selvom det måske ikke ligefrem er en ren knockout, Marine Le Pen har leveret, er det dog alligevel et hårdt slag mod Macron, der har gjort, hvad han kan for at fremstille sig selv som EU's stærke mand, som kan tage kampen op mod de skeptiske højrenationalister.

- Han har gerne villet fremstå som Europas alternativ til USA's præsident Trump, men så ser det ikke særlig godt ud, at han ikke kan håndtere højrefløjspartierne i sin egen baghave, siger Stéphanie Surrugue.

Lille tilbagegang

Fra Rassemblement Nationals spidskandidat, den 23-årige Jordan Bardella, var budskabet klart. Og det til trods for, at partiet faktisk er gået lidt tilbage i forhold til resultatet i 2014, hvor partiet, der dengang hed Front National, fik knap 25 procent af stemmerne.

- Det franske folk har tydeligt straffet præsident og belært ham om at være lidt mere ydmyg, lød det fra Le Pens unge protegé.

Den franske præsident Emmanuel Macron stemte afleverede i går sin stemme i byen Le Touquet i det nordvestlige Frankrig. (Foto: LUDOVIC MARIN © Scanpix)

Omvendt er der stor fremgang til De Grønne i Frankrig, der med 13,47 procent af stemmerne kan sætte sig på 13 af pladserne i Europa-Parlamentet. Det er en fremgang på over fire procentpoint sammenlignet med 2014.

Også i den franske valgdeltagelse er der en stigning at spore, for i alt har 50,7 procent af de stemmerberettigede franskmænd i går været i stemmeboksen, mens kun 42,4 deltog i 2014.

Franskmændene har i alt 79 pladser i Europa-Parlamentet, hvoraf fem af dem først bliver aktuelle når - og hvis - briterne forlade EU.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter