Grøn bølge rammer Irland: 'De grønne' vil få en central rolle i Europa-Parlamentet'

Foreløbige målinger viser fremgang til miljøpartiet Green Party i Irland og til det hollandske Arbejderparti.

Green Party-kandidaten Ciaran Cuffe står foreløbig som en af de helt store vindere ved europaparlamentsvalget i Irland. (Foto: PAUL FAITH © AFP or licensors)

Der er formentlig ingen tvivl om, at klima- og miljøpolitik er rykket højt op på dagsordenen ved dette års europaparlamentsvalg.

Og noget tyder på, at Irland - også kendt som "the emerald isle" eller "den grønne ø" - er det første land, som for alvor er ramt af den grønne bølge.

For tidlige meningsmålinger, foretaget efter valgstederne i aftes lukkede klokken 22 lokal tid, viser, at miljøpartiet Green Party har fået stor opbakning fra de irske vælgere.

- Vi vidste, I gerne ville det grønne, og det lader til, at I i dag har stemt grønt. Folket har længe været foran politikerne, når det gælder emner som klima og tab af naturområder, så vi er taknemmelige for, at I har tillid til, at vi kan levere det, I ved, der er brug for. Tak for at være en del af den grønne bølge, skriver partiet på Twitter.

Målingen foretaget blandt mere end 3.000 personer i hele landet af Red C for den irske public service station, RTE, inddeler Irland i tre valgkredse, og her står Green Party til en stor fremgang, der kan sikre dem kandidater til parlamentet i alle valgkredse.

Irerne har 13 pladser i Europa-Parlamentet (to af dem dog først efter brexit).

I lokalvalget er partiet gået frem med ni procent, et udtryk for en opbakning som ifølge både Independent.ie og Irish Times er hidtil uset. Her står premierminister Leo Varadkars liberalkonservative parti, Fine Gael, og landets andet store parti Fianna Fáil dog begge stærkest med 23 procent hver. Det eurokritiske Sinn Féin står til omkring 12 procent.

Se hele målingen her.

Udsigten til tre kandidater i parlamentet, glæder Green Party-lederen Eamon Ryan.

- Der er en grøn bølge af bevidsthed i Irland, og vi har ventet på det her i lang tid. Og det er ikke kun de unge. Min erfaring, når vi har været ude i hele landet, er, at der faktisk også er en stor andel af ældre mennesker, der lytter, siger han til Newstalk og slår fast:

- Vi tror på, de grønne vil få en central rolle i Europa-Parlamentet.

Fremgang til hollandsk arbejderparti

Selvom der først officielt vil blive fremlagt målinger og valgresultater, når alle lande har været til valg søndag, er der også allerede glæde at spore i Holland.

Og det er overraskende nok i det socialdemokratiske Arbejderparti PVDA, at armene ryger i vejret af begejstring. For ifølge en måling foretaget af Ipsos på vegne af det hollandske public service station NOS er der fremgang til PVDA.

Leder af det hollandske Arbejderparti, Lodewijk Asscher, fejrer her de foreløbige resultater fra europaparlamentsvalget. (Foto: Koen Van Weel © Scanpix)

Partiet, der har formået næsten at fordoble sine stemmer i forhold til seneste europaparlamentsvalg, står nu til fem pladser i Europa-Parlamentet, og det sætter partiet foran premierminister Mark Ruttes liberale Folkeparti for Frihed og Demokrati (VVD), og også den højrenationale gruppe Demokratisk Forum, som ellers var spået et godt valg.

Selvom der er tale om en foreløbig måling med en usikkerhed på to procentpoint, ser næstformand for EU-Kommissionen og Hollands tidligere udenrigsminister, Frans Timmermans, det som et tegn på, at venstrefløjen kan få fremgang ved dette års valg.

- Tak for al jeres støtte i går. Tak for at vise, at Holland er et land med optimisme, hvor folket ved, at vi er nødt til at gøre Europa til et bæredygtigt, socialt og fair sted, lyder det fra Timmermans i en video på Twitter.

Valgdeltagelsen i Holland ser desuden ud til at være en del højere end ved forrige valg i 2015. Ifølge målingen fra Nos er valgdeltagelsen kravlet op over 41 procent, hvilket vil være det højeste siden 1989 - og en fremgang på fire procent fra 2015.

Torsdag var både hollændere og briterne i stemmeboksen, mens Irland sammen med Tjekkiet gik til valg i går. I Tjekkiet kan man fortsat stemme i dag, ligesom der også er valg i Slovakiet, Malta og i Letland. Resten af EU-landene stemmer i morgen.

Der er valg til Europa-Parlamentet 26. maj. Her kan du se, hvordan Europa-Parlamentet påvirker din hverdag.

Facebook
Twitter