Kampen om det 14. mandat: 'Uhyggeligt tæt mellem S og DF'

Ifølge exitpoll er det kun 1.700 stemmer, der skiller DF fra to mandater i parlamentet.

Der tegner sig en meget tæt kamp om det 14. og sidste danske mandat i EU-Parlamentet.

Det viser den seneste DR-exitpoll klokken 21, hvor 2.540 personer har svaret, hvad de har stemt.

For ifølge exitpollen er det meget tæt, om det er Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti, der tager den sidste stol i Bruxelles.

Pollen viser, at Socialdemokratiet tager fire mandater og hermed den sidste plads, mens Dansk Folkeparti går markant tilbage og kommer ind med bare én plads.

Der skal dog ikke store ændringer til i det endelige resultat, før Dansk Folkeparti kan få fingre i mandatet.

Det fortæller valgforsker og professor Kasper Møller Hansen.

- Det er uhyggeligt tæt. Der skal blot flyttes 1.700 stemmer. Vi kan faktisk ikke sige entydigt, om mandatet går til Socialdemokratiet eller Dansk Folkeparti, fordi den statistiske usikkerhed er høj i exitpollen, siger valgforskeren.

Det kan dog også godt gå hen at blive tæt for De Konservative, der står til en enkelt plads. De er ifølge exitpollen ikke langt fra at miste deres mandat til Venstre.

- Ifølge exitpollen skal der blot flyttes cirka 3.200 stemmer fra K til V ved det endelige valgresultat, før De Konservative mister deres mandat, siger Kasper Møller Hansen.

Tyder på rekordstor valgdeltagelse

Hvis Socialdemokratiet beholder det 14. mandat, så ser det ud til, at de bliver det største danske parti i parlamentet. Med fire mandater overgår de nemlig Venstre, som står til tre pladser.

Exitpollen er dog behæftet med en stor statistisk usikkerhed.

- Det skyldes blandt andet, at det tyder på, at der kommer en rekordstor valgdeltagelse, så det svært at forudsige, hvem der stemmer denne gang i forhold til tidligere valg.

Enhedslisten, der er stillet op for første gang, ser ud til at blive valgt ind i parlamentet med ét mandat. Konservative står til at bevare deres ene plads i parlamentet.

Desuden er der fremgang til både SF og Radikale, der begge står til at fordoble antallet af mandater fra et til to.

Anderledes skidt ser det ud for Folkebevægelsen mod EU, som står til at ryge helt ud af parlamentet for første gang.

Hverken Liberal Alliance eller Alternativet står til at komme ind i parlamentet.

Man kan dog på ingen måde sige, at exitpollen er identisk med det endelige resultat. Det skyldes blandt andet, at der er en stor statistisk usikkerhed.

2.345 har afgivet svar om partivalg i exitpollen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk