Karsten Hønge før valget: 'Bliver jeg medlem af EU-Parlamentet, så går jeg ud af Folketinget'

SF's Karsten Hønge kritiseres for at sige nej til plads i EU-Parlamentet.

Valgplakat for Kasten Hønge fra SF. Da han stillede op til europaparlamentsvalget, lød meldingen, at han gerne ville til Bruxelles. Siden skiftede han mening. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

I dag ved vi alle, hvordan det endte. SF's Karsten Hønge sagde i går nej tak til at tage til Bruxelles, selvom han med 19.687 personlige stemmer klart erobrede sit partis andet mandat i Europa-Parlamentet. Nu vil han i stedet i Folketinget, hvor han også stiller op.

Men piben havde en anden lyd, da Karsten Hønge for et års tid siden meldte sig som EP-kandidat, og hans meldinger har svinget og været både klare og uklare, indtil valgresultatet var på plads i går.

Juli 2018: Klart ja til EU-plads

Da Karsten Hønge melder sig som EP-kandidat i slutningen af juli 2018, er hans melding et klart ja til en plads i EU-Parlamentet.

I Politiken er Karsten Hønge klar i spyttet, da han bliver spurgt, hvad han vil gøre, hvis han bliver valgt sammen med SF's spidskandidat, Margrete Auken:

- Så bliver jeg medlem af EU-Parlamentet, og så går jeg ud af Folketinget. Det er klart, siger Karsten Hønge.

Samme klare melding giver han på det tidspunkt til TV2:

Men hvis du bliver valgt til Europa-Parlamentet, så siger du, at det er et farvel og tak til Christiansborg. Så er det vel det, du helst vil?

- Hvis jeg skulle være så heldig at blive valgt ind i EU, så bliver jeg jo nødt til at vælge, ja. Og så er det selvfølgelig det mandat, jeg vælger, siger Karsten Hønge.

April 2019: Forvirringen melder sig: Vil helst Folketinget

Da EP-valgkampen begynder at sætte ind, kommer spørgsmålet om dobbeltmandater op igen. For Karsten Hønge har meldt, at han vil satse på to heste og også kæmpe for en plads i Folketinget. Det er vigtigt at deltage i begge valgkampe, også selvom det kan forvirre vælgerne og koste stemmer, siger han til DR Nyheder.

- Det er folketingsvalget, der er min første prioritet. Men det er også vigtigt at bidrage til den demokratisk proces ved at deltage i debatterne omkring EU-parlamentsvalget, siger han.

Starten af maj 2019: Hjælperytteren siger nej til EU-plads

Da valgkampen til Folketinget går i gang, er Karsten Hønge klar i talen. Da TV2 Fyn spørger den lokale kandidat om det mulige dobbeltmandat, lyder svaret, at Folketinget er hans førsteprioritet:

- Jeg tænker på mig selv som en hjælperytter ligesom til Tour de France. Den, der ender på podiet nede i Paris, ender der kun, fordi der er en masse hjælperyttere. Og jeg er en af de hjælperyttere, der skal sikre, at Margrete Auken kommer på podiet i Bruxelles, fortæller Karsten Hønge.

Valget nærmer sig: Hønge vil ikke svare

I dagene op til EU-valget bliver Karsten Hønge imidlertid mere ulden i talen. På selve valgdagen afviser han blankt at give en klar melding. Nu vil han ikke sige, om det skal være Folketinget eller Europa-Parlamentet.

- Det er det samme spørgsmål, som bliver stillet på forskellige måder. Banker dit hjerte for Folketinget? Banker dit hjerte for Bruxelles? Og ved du, hvad det banker for? Det banker for SF, siger Karsten Hønge til DR Nyheder.

Min mor, som jeg talte med på vej herover, vil gerne vide, hvad du gerne vil. Hvis det nu var udelukkende dig, der bestemte. Jeg ved, at dit hjerte banker for SF, men hvis du selv skulle bestemme - hvad så?

- Du kan sige til din mor, at hun får et rigtigt godt svar en af dagene, når SF's ledelse har sat sig sammen og jublet over den valgsejr, som både SF og den danske venstrefløj har fået. Det her handler ikke om mig, siger Karsten Hønge.

Efter valget: Nej tak til EU - Ja til Folketinget

Afklaringen kommer først på aftenen, dagen efter valget. Her er de personlige stemmer netop blevet talt op, og det står klart, at Karsten Hønge med 19.687 personlige stemmer har fået en plads i EU-Parlamentet. Men den siger han nu nej til:

- Vi har haft en rigtig god dialog i ledelsen i dag. Og så er jeg nået frem til, at det er bedst, jeg bliver i Folketinget, siger Karsten Hønge til til DR nyheder.

Så du takker nej til pladsen i Europa-Parlamentet?

- Med udsigten til det Folketing, der bliver sammensat med så meget uro og så meget splittelse og så meget uforudsigelighed, så synes jeg, det er bedst, jeg bliver i SF's gruppe.

Efterfølgende er der kommet mange vrede kommentarer fra folk, der stemte på Hønge.

Det ønsker han dog ikke at forholde sig til. DR Nyheder har bedt om interview i dag, men Karsten Hønge vil ikke stille op.