Karsten Hønge siger nej til Europa-Parlamentet

SF's politiske ordfører vil hellere i Folketinget end en tur til Bruxelles.

Karsten Hønge (SF) vil ikke i Europa-Parlamentet.

Det har formentlig været 24 timer i helvede for SF's politiske ordfører Karsten Hønge, der er valgt til Europa-Parlamentet for partiet på det andet mandat efter Margrete Auken.

Men Karsten Hønge vil ikke i Europa-Parlamentet, siger han nu, efter at det står klart, at han med 19.687 personlige stemmer får det andet mandat. Afstanden ned til den unge SF'er Kira Marie Peter-Hansen, der har fået tredjeflest personlige stemmer blandt SF'erne, er dermed på godt 4.000 stemmer med samtlige stemmer optalt.

- Vi har haft en rigtig god dialog i ledelsen i dag. Og så er jeg nået frem til, at det er bedst, jeg bliver i Folketinget, siger Karsten Hønge.

Så du takker nej til pladsen i Europa-Parlamentet?

- Med udsigten til det Folketing, der bliver sammensat med så meget uro og så meget splittelse og så meget uforudsigelighed, så synes jeg, det er bedst, jeg bliver i SF's gruppe.

Men hvorfor har du så stillet op?

- Men prøv og hør her. Jeg brænder for Europa-politikken og EU. Det skal man ikke tage fejl af. Men tingene har udviklet sig i så rasende en hastighed, at vi ikke havde mulighed for at tilpasse det.

- For bare en måned siden var der ikke et opretstående menneske i Danmark, der troede på, at SF skulle få to mandater. Det er simpelthen kommet bag på os.

Hønge: Kan godt forstå, hvis nogle er skuffede

Du har valgt at stille op til et parlament, som du vidste, du ikke ville sidde i. Hvorfor?

- Jamen, det kom jo også lidt an på, hvordan valget ville falde ud. Jeg vil også sige. Resultat af det her valg er en overvældende sejr til Margrete Auken, der har fået mere end halvdelen af SF's stemmer. Så er afstanden mellem Kira og mig jo ikke så stor. Der synes jeg faktisk, at jeg skal være med til at give chancen til en ny, grøn stjerne på venstrefløjen.

Kan du forstå, hvis der er nogle vælgere, der føler sig snydt ved at have stemt personligt på dig?

- Jeg kan faktisk godt forstå, hvis nogle bliver skuffede over det. Jeg synes heller ikke, det er optimalt.

- Jeg prøver virkelig at være så ærlig som mulig om det her forløb. Jeg kunne komme med alle mulige syge forklaringer om, hvorfor vi gjorde det ene eller andet.

I stedet for Karsten Hønge bliver det den 21-årige SF'er Kira Marie Peter-Hansen, der skal en tur til Bruxelles de næste fem år. Hun bekræfter til DR Nyheder, at hun takker ja til pladsen.

Opdateret med video.

FacebookTwitter