Klima, klima, klima - og migration samt mindre EU: Her er kandidaternes vigtigste sager i aften

Vi har bedt de ti spidskandidater ved aftenens EP-debat om at vælge deres vigtigste mærkesager.

I aften løber den sidste spidskandidatdebat på DR1 af stablen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

De danske politikere har allerede talt meget om kampen mod klimaforandringerne i den hjemlige valgkamp til Europa-Parlamentet.

Og den tendens fortsætter tilsyneladende i aften klokken 20.00, når de ti danske spidskandidater skal mødes til live-debat på DR1.

I hvert fald svarer seks ud af de ti spidskandidater, at klimaet er deres vigtigste fokus i aften.

Ud over klima skal kandidaterne blandt andet også debattere migration, grænsekontrol samt løndumping.

DR Nyheder har spurgt kandidaterne, hvilket emne der er det vigtigste inden aftenens debat.

Morten Helveg Petersen (R): Klima

Morten Helveg Petersen blev født i København og er søn af tidligere udenrigsminister og radikal partileder Niels Helveg Petersen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

52-årige Morten Helveg Petersen fra Det Radikale Venstre sidder allerede i dag i Europa-Parlamentet, og det er anden gang, han er spidskandidat for sit parti. Første gang var ved valget i 2014, hvor han fik 76.390 personlige stemmer.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Klima. Kampen mod klimaforandringerne er den største, altoverskyggende udfordring - og EU har en kæmpe indflydelse. EU skal gå forrest i en tid, hvor USA's præsident, Donald Trump, trækker sig fra Paris-aftalen.

Hvordan vil du kæmpe for klimaet i Europa-Parlamentet?

- Det vil jeg gøre via en helt konkret realpolitik og kæmpe en benhård kamp i det grønne maskinrum mod kulsorte polakker og konservative tyskere. Man skal huske på, at det ikke er alle, der ser klimaforandringerne på samme måde som mig.

- Det er en politisk kamp, der foregår både herhjemme, men også i Bruxelles.

Peter Kofod (DF): Migration

Peter Kofod skal løfte arven efter sin forgænger, Morten Messerschmidt. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

29-årige Peter Kofod er født og opvokset på Bornholm, men bor i dag i Haderslev i Sønderjylland.

I 2015 blev han valgt ind i Folketinget, hvor han ud over at være partiets retsordfører også er medlem af Europaudvalget.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Migration. Det er en kæmpe, kæmpe udfordring - og derfor skal vi have styr på EU's ydre grænser. Indvandring er en eksistentiel trussel for Europa og kulturen i Europa.

Er permanent grænsekontrol løsningen?

- Ja, det er det. Men jeg ser også gerne, at de ydre grænser bliver fulstændig lukket. Venstre og Socialdemokratiet vil ikke garantere permanent grænsekontrol. Det vil vi.

Jeppe Kofoed (S): Klima

Jeppe Kofod er vokset op på Bornholm, og han har en bachelorgrad i socialvidenskab fra RUC samt en master i offentlig administration fra Harvard University i USA. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Før Jeppe Kofod blev valgt til Europa-Parlamentet, sad han i Folketinget for sit parti, Socialdemokratiet.

Første gang fra 1998 til 2006 og dernæst fra 2007 til 2014, hvor han blev valgt til Europa-Parlamentet.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Vi skal gøre EU til en klimaunion. Vi skal bringe EU-samarbejdet i øjenhøjde med danskerne og vise, at der er en løsning på problemerne.

Hvorfor er EU vigtig i forhold til klimaforandringer?

- Hvis den grønne omstilling skal rykke globalt og gøre en forskel, skal vi have EU med på vognen. EU kan virkelig gøre en forskel gennem lovgivning.

Margrethe Auken (SF): Klima

Margrete Auken blev født i Aarhus, men flyttede til København, hvor hun læste teologi på Københavns Universitet og efterfølgende blev sognepræst ved Frederiksberg Kirke. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Margrethe Auken har været aktiv i dansk politik siden 1979, hvor hun for første gang blev valgt ind i Folketinget for Folkesocialisterne.

Bortset fra en pause på fire år i begyndelsen af 1990'erne sad hun der indtil 2004, hvor hun blev valgt ind i Europa-Parlamentet.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Klima og natur. Det skal gøres nu, og vi kan ikke vente på, at teknikken redder os. Hvis ikke vi har en ordentlig klode, kan alt andet være ligegyldigt. Men det er vigtigt, at vi ikke forskrækker.

Hvad mener du med det?

- Vi ved, at den grønne omstilling kan svare sig - blandt andet i forhold til at skabe job. Derfor er det vigtigt, at vi får forklaret, at det kan svare sig at tænke grønt.

Morten Løkkegaard (V): Klima... og migration

I flere år arbejdede Morten Løkkegaard som journalist, blandt andet på Jyllands-Posten og som vært på TV Avisen på DR1. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Morten Løkkegaard blev første gang valgt ind i Europa-Parlamentet i 2009, som den ene af Venstres tre kandidater. Ved valget fem år senere blev han dog ikke genvalgt trods 44.010 personlige stemmer.

Men da partiets daværende parlamentariker, Ulla Tørnæs, i 2016 fik en plads på ministerholdet i Danmark, overtog Morten Løkkegaard pladsen i Europa-Parlamentet.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Klima og migration. Jeg kan ikke vælge imellem dem.

Jamen, det skal du.

- Det vil jeg ikke. Vi er nødt til at forholde os til klimaet på en helt anden måde i dag end tidligere. Men for os i Venstre er migration som emne lige så afgørende.

Hvorfor?

- Det er helt afgørende for, at samarbejdet i EU kommer til at fungere. Vi ønsker en moderne grænsekontrol, hvor vi kan kontrollere forbryderne bedre, men samtidig bevare retten til fri bevægelighed.

Mette Bock (LA): EU skal slankes

Mette Bock er kandidat i både statskundskab og filosofi, og hun har tidligere arbejdet i mediebranchen - blandt andet som chefredaktør på JydskeVestkysten og som programdirektør i DR. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

61-årige Mette Bock var op gennem 1990'erne og i begyndelsen af det nuværende årtusinde folketingskandidat for først SF og dernæst De Radikale.

I 2011 blev hun valgt til Folketinget for Liberal Alliance, og ud over sin nuværende ministerpost har hun blandt andet været partiets udenrigsordfører.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Vi skal åbne et nyt kapitel. EU skal være stærkere på det grænseoverskridende, såsom migration, klima og udvikling af det indre marked. Men EU skal også slankes, så det ikke bestemmer det, der ikke er grænseoverskridende.

EU skal altså både være stærkere og slankere på samme tid?

- Hvis ikke vi træder på speederen og bremser på samme tid, så risikerer vi at miste befolkningens opbakning til EU. Og så vil andre få samme idé, som vi har set det i Storbritannien - og det vil være en katastrofe.

Rasmus Nordqvist (Å): Klima

Alternativet stiller for første gang op til Europa-Parlamentet, og det bliver Rasmus Nordqvist, som skal være spidskandidat for partiet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Rasmus Nordqvist blev valgt ind i Folketinget ved valget i 2015, og her har han blandt andet været partiets EU-ordfører. Nu stiller partiet for første gang op til Europa-Parlamentet, og det sker som en del af den fælleseuropæiske liste "Europæisk Forår".

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Vi skal være konkrete på klimaet. Det skal ikke bare være store taler, men konkrete handlinger, der sørger for at vi kommer i gang med den grønne omstilling.

Hvordan vil du løse klimaudfordringen?

- Vi har fremlagt vores "Green New Deal" - et finansieringsprogram, hvor 500 millarder euro investeres årligt i Europas grønne omstilling. Jeg bliver glad, hvis danskerne ser mig som den mest handlingsorienterede, progressive kandidat på klimaområdet.

Pernille Weiss (K): Klima

Pernille Weiss er født og opvokset på Fyn, men bor i dag i København. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Pernille Weiss overtager den konservative spidskandidatplads efter forhenværende vicestatsminister og partiformand Bendt Bendtsen. Hun er uddannet sygeplejerske og har en kandidatgrad i sundhedsvidenskab.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Klima. Vi skal have en klimalovgivning i EU med CO2-budgetter, som binder os til at opnå målene fra Paris-aftalen. Så vi hele tiden kan holde øje med, at vi når det, der skal til.

Rina Ronja Kari (N): EU skal bestemme mindre

34-årige Rina Ronja Kari blev født i København, hvor hun også er vokset op. Hun er student fra Det Frie Gymnasium og har en kandidatgrad i virksomhedsledelse fra RUC. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Rina Ronja Kari er for anden gang spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU ved et valg til Europa-Parlamentet. Første gang var ved valget i 2014, hvor hun afløste Søren Søndergaard.

Her fik hun 63.673 personlige stemmer, hvilket sikrede hende og den EU-kritiske folkebevægelse én plads i Europa-Parlamentet.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Vi skal have magten tilbage, og den skal tættere på borgerne. EU skal bestemme mindre - borgerne mere.

Hvad skal EU blande sig mindre i?

- Det hele. Kommunerne skal have lov til at fravælge virksomheder, som sætter penge i skattely, når de laver offentlige udbud, og vi skal kunne forbyde farlige kemikalier. Det skal EU ikke blande sig.

Nikolaj Villumsen (Ø): Stoppe skattely

Enhedslisten plejer normalt at støtte den tværpolitiske Folkebevægelsen mod EU ved europaparlamentsvalgene. Men nu vil partiet selv forsøge at blive valgt til Europa-Parlamentet. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

I 2011 blev Nikolaj Villumsen for første gang valgt ind i Folketinget for Enhedslisten, og han har blandt andet været EU-ordfører for sit parti. Det er første gang nogensinde, at Enhedslisten stiller op til et EP-valg.

Hvad er det vigtigste emne at sætte fokus på i aften?

- Det er fuldstændig afgørende, at vi stopper multinationale selskaber i at løbe fra regningen. Vi føler os til grin, når de store selskaber gemmer milliarder væk i skattely, mens velfærden forringes. Det skal stoppes.

Hvordan skal EU gøre det?

- Helt konkret skal EU lægge pres på alle skattely-lande både inden- og udenfor EU. Vi har en situation, hvor pædagoger bliver fyret, og vi mangler sygeplejesker – og samtidig kan vi se, at de store nationale selskaber ikke bidrager.