Kurven er vendt: Så mange europæere stemte ved EP-valget

Se et kort over, hvor mange der stemte i hvert EU-land.

Medlemmer af De Grønne i Tyskland jubler, efter at partiet har fordoblet sin tilslutning ved EP-valget. (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Scanpix)

I 20 år er det kun gået én vej for valgdeltagelsen ved europaparlamentsvalgene:

Nedad.

Men denne gang er det lykkedes at vende den nedadgående kurve.

Ifølge Europa-Parlamentets foreløbige tal stemte 50,95 procent af de stemmeberettigede EU-borgere - heriblandt også briterne - ved dette valg, der er det niende siden det første direkte valg til Europa-Parlamentet i 1979.

Ved det seneste valg i 2014 stemte blot 42,6 procent af EU-borgerne. 2014-valget var det første efter den store østudvidelse, hvor ti østeurpæiske lande blev optaget i den fælles union.

Og man skal tilbage til 1994, hvor der kun var 12 medlemslande i EU, for at finde en valgdeltagelse, der var højere. Her lå valgdeltagelsen på 56,7 procent.

Professor: Glad for at tage fejl

I Danmark nåede valgdeltagelsen op på rekordhøje 66 procent. Ved valget for fem år siden stemte 56,3 procent af de danske vælgere.

EU-professor Derek Beach fra Aarhus Universitet var en af dem, der frygtede en lav valgdeltagelse herhjemme, fordi folketingsvalgkampen skyggede for EP-valget.

Men hans forudsigelser blev gjort til skamme.

- Det er et af de tidspunkter, hvor man er rigtig glad for at tage fejl. Min tolkning er, at meget har at gøre med klimadiskussionen. Vi har set skolestrejker og marcher. Det er noget almindelige vælgere går op i, og det har så fået folk op af stolene, siger han.

- Folk kunne se, at hvis de vil gøre noget ved klimaet, så er det nok Europa-Parlamentsvalget, der har betydning. Det kom lidt bag på mig og nok mange andre, at vælgerne rent faktisk handlede på baggrund af det, men set i lyset af, hvor vigtigt det her er, så er det ikke specielt overraskende, siger Derek Beach.

Han vurderer, at mange unge vælgere har rejst sig fra sofaen og medvirker til at sætte skub i den grønne bølge, der skyller ind over Europa.

I Tyskland og Frankrig er grønne partier gået markant frem, og herhjemme har De Radikale og SF høstet mange stemmer efter at have ført valgkamp med klimaet højt på dagsordenen.

Men der er fortsat markante geografiske forskelle landene imellem, når det handler om valgdeltagelse.

I Tyskland er den steget fra 48 til 61 procent, mens et andet stort EU-land som Italien står stille omkring 56 procent.

I flere lande er valgdeltagelsen da også gået tilbage - det drejer sig blandt andet om Bulgarien, hvor kun 30 procent stemte.

Sådan ser det foreløbige resultat ud ifølge Europa-Parlamentets projektion: