Le Pen får omstridt håndtegns-selfie slettet fra Facebook

Den franske politiker vidste angiveligt ikke, at hun lavede et tegn, der kunne tolkes som 'hvid magt'.

Franske Marine Le Pen understreger, at hun ikke vidste, at 'ok'-tegnet kunne have en anden betydning. (Foto: VALDA KALNINA © Scanpix)

Den franske højrefløjsleder Marine Le Pen har fået den estiske politiker Ruuben Kaalep til at slette en selfie, han fik taget med hende tidligere på ugen, fra sin Facebook-side.

Det skyldes et håndtegn, som de begge laver.

På billedet ser man Marine Le Pen, som står i spidsen for højrefløjspartiet Rassemblement National, sammen med Ruuben Kaalep, der er medlem af Estlands højrenationalistiske regeringsparti, Estlands Konservative Folkeparti (Ekre).

Begge har samlet deres pege- og tommelfingre i det, som umiddelbart ligner et ’Ok’-håndtegn. Men på den yderste højrefløj er det også blevet et tegn for ’hvidt overherredømme’ eller ’hvid magt’.

Det vidste Marine Le Pen med egne ord ikke.

- Jeg blev spurgt, om jeg ville tage en selfie, hvor jeg lavede et håndtegn, der for mig betyder ’ok’, siger den franske partiformand til nyhedsbureauet AFP.

- Jeg fik senere hen at vide, at det også kunne have en alternativ betydning. Da jeg blev bevidst om det, bad jeg med det samme om at få fjernet billedet fra Facebook-profilen, siger hun og tilføjer:

- Jeg havde aldrig hørt, at dette hverdagstegn kunne have en anden betydning.

Her kan du se, hvilke udvikling Marine Le Pen og Rassemblement National har gennemgået:

I alliance med Dansk Folkeparti

Det er ikke første gang, at politikere fra Ekre, som vandt 19 sæder i det estiske parlament ved valget i sidste måned, laver det omstridte håndtegn.

Da to af partiets politikere, Martin Helme og Mart Helme, skulle tages i ed som henholdsvis indenrigs- og finansminister i april, lavede de begge tegnet.

- Der er ingen, der skal fortælle os, hvad vi kan sige – eller hvilke håndtegn, vi må lave, lød det fra Martin Helme kort inden ceremonien.

  • Estlands indenrigsminister, Mart Helme, lavede tegnet, da han blev taget i ed den 29. april i år. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)
  • Det samme gjorde hans søn, Martin Helme, da han overtog posten som Estlands finansminister. (Foto: Ints Kalnins © Scanpix)
1 / 2

Det vakte dog opsigt i både Estland og resten af verden.

- Jeg bliver oprigtigt bekymret, når to medlemmer af Estlands nye regering laver dette tegn, tweetede Sveriges forhenværende udenrigsminister Carl Bild.

Selvom Marine Le Pen har fået Ruuben Kaalep til at fjerne billedet, kommer hun fortsat til at skulle forholde sig til det estiske regeringsparti.

Ekre, der blandt andet gik til valg på en stærk indvandringskritisk og nationalistisk politik, har nemlig tilsluttet sig den nye højrefløjsalliance med den italienske vicepremierminister og Lega-leder, Matteo Salvini, i spidsen.

Alliancen, hvor både Rassemblement National og Dansk Folkeparti er med, går efter at danne en EU-skeptisk og nationalkonservativ gruppe i Europa-Parlamentet efter det kommende valg.

Og en række af partierne skal mødes nu på lørdag i den italienske storby Milano til et stormøde for at trække flere vælgere til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk