Linea er det 14. mandat og venter på brexit: 'Syret situation'

Ung venstrekvinde har fået et EP-mandat, men skal nu tilbage på arbejde.

Linea Søgaard-Lidell fik 24.145 personlige stemmer og er dermed den kandidat, der fik 16. flest stemmer i hele landet.

I går jublede hun over Venstres valgresultat på Christiansborg, og her til aften har hun kunnet se, at hun er en af Venstres fire mandater, der skal til Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Men lige nu skal hun tilbage på arbejde igen og glemme EU for en stund.

32-årige Linea Søgaard-Lidell er nemlig det 14. danske mandat - det mandat, der først får en plads i Europa-Parlamentet, når briterne på et endnu ukendt tidspunkt får trukket sig ud af unionen.

- Dagen har været nervepirrende. I går fejrede vi løs, og i dag er det syret. Jeg har siddet hele dagen og opdateret en hjemmeside: Er vi købt eller solgt? Og sådan tænker jeg stadig lidt - det er jo det 14. mandat, fortæller hun.

- Nu kommer jeg til at følge britisk politik lidt nærmere, end jeg har gjort længe.

Hendes første gang

Linea Søgaard-Lidell har aldrig stillet op til noget i politik før, og derfor kom det også som noget af en overraskelse, da det pludselig begyndte at lugte af et mandat til den kommunikationsuddannede eksil-esbjergenser, der i dag bor i København med sin kæreste.

- Jeg synes, det er meget overraskende, at resultatet ser sådan her ud. Da jeg stillede op, sagde folk jo, at det kunne jeg da glemme alt om, og at jeg aldrig ville blive valgt. Så jeg er sindssygt glad og overvældet.

Hun understreger, at hun og dem omkring hende virkelig har knoklet for det - og at det især er i de byer, hun har ført valgkamp, at folk har stemt på hende.

- Og så er det da fedt at slå etablerede politikere. Det tyder på, at der er plads til fornyelse, siger hun og uddyber, hvordan hun adskiller sig fra sine medkandidater.

- Jeg går absolut mest op i klimaet - og så i konkurrencedygtighed. Og der har nogle af de andre kandidater talt mere om landbrug, end jeg har, for eksempel. Og der betyder det jo bare noget, hvilken baggrund vi hver især har, fortæller Linea Søgaard-Lidell.

Tilbage til hverdagen

Hun glæder sig til at komme ned og kæmpe for et grønt og liberalt Europa. Men først skal hun slappe lidt af og ud at spise med kæresten.

- Og i weekenden skal vi i sommerhus, og jeg prøver at holde mobilfri weekenden over. Men så skal jeg også tilbage på arbejde.

Hun arbejder til daglig med kommunikation i Vækstfonden og har tidligere arbejdet for den danske repræsentation i EU.

- Jeg bliver først fuldtidspolitiker, når briterne træder ud. Nu skal jeg tilbage på arbejdet. Det er en syret situation at stå i, fordi jeg ved, at jeg træder ind, når eller hvis briterne træder ud, forklarer hun.

Briterne selv afholdt også valg til Europa-Parlamentet i går, da de endnu ikke har fået lavet en aftale om brexit. Det gik katastrofalt for det konservative regeringsparti, der fik sølle 8,7 procent af stemmerne, mens Nigel Farages Brexit-parti løb med 31,7 procent af stemmerne. Og så har premierminister Therese May meldt sin afgang - så det er endnu svært at sige, hvornår Linea Søgaard-Lidell kan pakke kufferten.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter