Mette Bock om ligestilling til EU-valg: Det glæder en gammel rødstrømpe som mig

Alternativet erkender, at det er "en udfordring", at partiet har så få kvindelige kandidater til EP-valget.

Liberal Alliances spidskandidat til EP-valget, Mette Bock, er glad for, at hver anden af partiets kandidat er kvinde. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- Som gammel rødstrømpe glæder jeg mig rigtig meget over, at vi har en lige kønsfordeling.

Det er meldingen fra Mette Bock, Liberal Alliances spidskandidat til europaparlamentsvalget, efter at en optælling har vist, at partiet som et af de eneste har lige mange mænd og kvinder på stemmesedlen.

Halvdelen af de ti kandidater, som stiller op til europaparlamentsvalget for Liberal Alliance, er kvinder.

Ser man på det samlede kandidatfelt, så er blot 51 af de 135 danske politikere, der kæmper om en plads i Europa-Parlamentet, kvinder.

- I modsætning til de fordomme mange har, så er der rigtig mange dygtige og kompetente kvinder i Liberal Alliance. Så vi klarer det uden alle de kvoter og rigide systemer, som mange diskuterer. Det er nemlig et vigtigt princip, at det er de dygtigste og mest kompetente personer, der stiller op, understreger Mette Bock.

Hun tilføjer, at det er ”ærgerligt”, at der ikke er flere kvindelige kandidater. Men hun tror, at nogle kvinder holder sig fra politik, ”fordi de synes, det er dødssygt”.

- Det kan virke op-ad-bakke med lange møder, meget bureaukrati og mange ord at kaste sig ind i politik, og det kan jeg godt forstå, siger Mette Bock, der har siddet i Folketinget for Liberal Alliance siden 2011.

Hun håber dog, at statistikken vil se anderledes ud ved de fremtidige valg.

- Jeg er helt sikker på, at der er mange flere kompetente kvinder, og jeg synes, der også er brug for mangfoldighed i politik, siger hun.

Alternativet: Intet blik for helheden

Udover Liberal Alliance er det kun Dansk Folkeparti, der har en lige kønsfordeling blandt kandidaterne.

Anderledes ser det ud hos Alternativet, der aktivt arbejder for at styrke kønsbalancen i blandt andet regeringen, de vigtige regeringsudvalg og topembedsmandsstanden.

Her er blot to ud af ni kandidater kvinder, hvilket svarer til 22 procent.

- Jeg vil overlade det til Alternativet, at andelen ikke er højere, siger Mette Bock – og tilføjer:

- Men jeg synes, der er noget dobbeltmoralsk i, at man taler så meget om tingene, og at man så gør tingene anderledes. Jeg er glad for, at det ikke forholder sig sådan i Liberal Alliance.

Rasmus Nordqvist erkender, at det ”i den grad er en udfordring”, at der ikke er flere kvinder blandt Alternativets kandidater.

Men det skyldes ifølge Rasmus Nordqvist, at det er de enkelte storkredse, der har valgt kandidaterne.

Rasmus Nordqvist, der er EP-spidskandidat for Alternativet, havde gerne set, at partiet havde stillet med flere kvindelige kandidater til valget. (Foto: Claus bech © Scanpix)

- Det har været svært for de enkelte kredse at have blik for helheden, når de kun skulle vælge en enkelt kandidat. Der skal selvfølgelig være balance, siger han og tilføjer, at partiet har vedtaget, at de to første kandidater på listen skal være af forskelligt køn.

En fremadrettet løsning kan ifølge Rasmus Nordqvist være, at man sammensætter kandidatlisterne på et fællesmøde.

Ellers er der andre redskaber, såsom at prikke de gode folk på skuldrene. Og så er der i sidste ende kønskvoter på listerne, som vi tidligere har diskuteret, men som er blevet nedstemt, siger han.

Her kan du møde Mette Bock, Rasmus Nordqvist og de andre danske spidskandidater til EP-valget:

Facebook
Twitter