Mussolini mod Mussolini: Italiensk diktators efterkommere klar til europaparlamentsvalg

Både et oldebarn og barnebarn til den berygtede italienske diktator er klar til valg i Italien.

Caio Giulio Cesare Mussolini er en af de italienske kandidater til europaparlamentsvalget. (Foto: REMO CASILLI © Scanpix)

Når stemmerne fra europaparlamentsvalget i Italien er talt op, kan det ende med, at der fremover sidder ikke bare en, men to parlamentsmedlemmer med efternavnet Mussolini.

I forvejen sidder den fascistiske diktator Benito Mussolinis barnebarn Alessandra Mussolini i Europa-Parlamentet, hvor hun har siddet for Silvio Berlusconis parti, Forza Italia, siden 2014.

Men også et oldebarn ved navn Caio Giulio Cesare Mussolini er i morgen på valg.

I begyndelsen af april meddelte partilederen for det nyfascistiske og euroskeptiske “Italiens Brødre”, Giorgia Meloni, at den 51-årige Caio Giulio Cesare Mussolini stiller op som partiets kandidat til Europa-Parlamentet.

Caio Giulio Cesare Mussolini er kun nummer ti på sit partis valgliste, men efternavnet trækker i sagens natur en del opmærksomhed. Noget, kandidaten selv har valgt at bruge aktivt i sin kampagne, forklarer han i et interview med den italienske avis ll Messagero.

- Mange vil gerne skrive Mussolini på valgkortet. Så jeg har besluttet, at mit kampagneslogan er “ScriviMussolini” (skriv Mussolini, red.), og jeg må sige, at det er jeg ret glad for, siger han.

Den tidligere søværnsofficer er født i Argentina, hvor hans bedstefar Vittorio Mussolini flygtede til i slutningen af Anden Verdenskrig.

Han har ingen politisk erfaring, men har, som han selv formulerer det, "levet med politik hele mit liv".

Racelovene under Mussolinis styre har han kaldt en fejltagelse og en skamplet, men han siger samtidig, at det var en ganske kompliceret tid, og at der ikke er noget klart svar på, om fascismen var god eller dårlig for Europa og Italien.

- Det kan ikke defineres med enkle betegnelser som rigtigt eller forkert eller godt eller ondt, lød det fra Mussolini på et pressemøde i Rom i sidste måned.

Alessandra Mussolini, barnebarn af Benito Mussolini, ses her sammen med Silvio Berlusconi. (Foto: Chris Helgren © Scanpix)

Svært at spå om chancer

“Italiens Brødre” står til at få fire-fem procent af stemmerne ved valget i morgen, og det er på nuværende tidspunkt vanskeligt at spå om Mussolinis chancer for at blive valgt ind. Men man skal ikke undervurdere effekten af efternavnet, mener Gert Sørensen, der er seniorforsker på Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet.

- Det har jo en vis signalværdi, det skal man ikke undervurdere, siger han.

Mussolinis udtalelser ser han dog som et udtryk for det, han kalder den banalisering af fascismen, der findes i Italien i øjeblikket.

Benito Mussolini døde i 1945, hvor han blev skudt af italienske partisaner. (Foto: ukendt © Scanpix)

- At sige, at der var mange gode ting frem til, hvor racelovene sætter ind i 1938, mener jeg ikke helt er holdbart, for racelovgivningen så man i forskelligt omfang også før. Man glemmer yderligere den vold og brutalitet, hvormed fascismen kom til magten i 1922. Det er, som om man ikke helt har forstået, hvad det drejede sig om, siger Gert Sørensen.

Tråde tilbage til Mussolini

Partiet "Italiens Brødre" udspringer af det gamle nyfascistiske Alleanza Nazionale - eller Nationalalliancen - der igen har rødder i et parti, hvis medlem og ledere gjorde tjeneste under Benito Mussolini, forklarer han.

- Det er jo en udløber af Nationalalliancen, så der er en historik knyttet til den gruppering, som i høj grad er identificeringen af højrefløjen - også den ekstreme - i Italien. Og det er jo med til at sige noget om, hvordan fascismen via nye udtryk har overlevet frem til dag, siger Gert Sørensen, der peger på, at man i Italien aldrig helt har taget det store opgør med fortiden.

En fortid, der også bliver refereret til både direkte og inddirekte blandt flere af de aktive politiske grupperinger, der findes i Italien i dag.

Og indenrigsminister og Lega-leder, Matteo Salvini, er ingen undtagelse. Som da han på Benito Mussolinis fødselsdag valgte at tweete følgende let omskrevede citat fra diktatoren selv:

- Så mange fjender, så megen ære.

Salvini har den seneste tid gjort sig bemærket ved at stå i spidsen for et forsøg på at mobilisere flere EU-skeptiske nationalkonservative partier på tværs af Europa ved det kommende valg.

Således var blandt andet repræsentanter for det tyske Alternative für Deutschland (AfD), det hollandske Frihedspartiet og DF's Anders Vistisen samlet i Milano i sidste weekend for at mødes med Salvini.

Hollandske Geert Wilders, Matteo Salvini og franske Marine Le Pen (th.) var samlet i Milano i sidste weekend. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)

Her er ingen fascister, racister eller ekstremister, lød det blandt andet fra Salvini, der afviste, at der her var tale om ekstrem højrefløjspolitik, men blot fornuftig politik.

Udsigt til godt valg

Regeringspartiet Lega står ifølge blandt andre Financial Times med udsigt til omkring 30 procent af stemmerne ved valget i Italien i morgen.

- For så vidt man kan have tillid til meningsmålingerne, vil Matteo Salvini udlægge det som en kanonsejr, siger Gert Sørensen og minder om, at Lega ved sidste års parlamentsvalg i Italien fik omkring 17 procent.

Nu er foreløbige målinger som bekendt forbundet med en vis portion usikkerhed, men står det til troende, vil Lega blive Italiens største parti.

Og det kan få konsekvenser, som rækker ud over blot europaparlamentsvalget, vurderer Gert Sørensen, som aner en mulighed for, at styrkeforholdet mellem Matteo Salvini og Femstjernebevægelsens Luigi Di Maio kan rykkes.

- Det kan jo få konsekvenser for regeringens holdbarhed, hvis Salvini bliver fristet af et nyvalg - måske allerede til efteråret - og ser en mulighed for at vinde og få absolut flertal i parlamentets to kamre, siger han og tilføjer:

- Det afhænger jo meget af, hvor stor eller hvor lille sejren bliver, men jeg tror ikke, der er tvivl om, at det kan få nogle indenrigspolitiske konsekvenser.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter