Ny lov skal begrænse farlige og forbudte produkter fra Kina

Europa-Parlamentet har i dag stemt for en lov, der skal gøre det nemmere at finde farlige og ulovlige produkter i EU.

Hver dag kommer der 40.000 pakker fra Kina til forbrugere i Danmark. Rigtig mange af dem lever ikke op til EU's sikkerhedskrav. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Mobilopladere, der kan bryde i brand, børnemasker, som kan give forbrændinger i ansigtet, og en lyskæde, der kan give stød.

Det vrimler med farlige og forbudte produkter på det europæiske marked.

Mange er købt i internetbutikker uden for EU’s grænser, hvor EU’s sikkerhedskrav ikke gælder. Og når de først er kommet ind på EU's indre marked, er de svære at opspore.

Men det skal være slut, mener Ministerrådet og et flertal i Europa-Parlamentet, der netop har vedtaget en ny forordning, altså en lov, der skal gøre det lettere at finde og stoppe farlige produkter.

- Det er en stor dag for forbrugerne og for forbrugersikkerheden, siger det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet, Christel Schaldemose.

Den nye lov giver blandt andet myndighederne lov til at købe produkter anonymt for at teste dem, og de får mulighed for helt at blokere for hjemmesider, der sælger ulovlige produkter på trods af advarsler.

Masser af Made in China

Det er især en voksende handel på internettet, der har gjort det nødvendigt at opdatere reglerne i EU.

- Forbrugerne køber i stigende grad varer på hjemmesider, som kommer uden for Europa, og vi ved, at hovedparten af de varer ikke overholder de regler, vi har i Europa for sikkerhed og mængder af kemi, siger Christel Schaldemose, der også sidder i parlamentets udvalg for Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse, IMCO.

Hver dag strømmer der 43.000 varer fra Kina ind over grænsen til Danmark, hvilket er mere end halvdelen af alle pakker fra udlandet. Det er en tredobling af varer fra Kina på tre år, og langt flere end myndighederne kan nå at kontrollere.

- For 10 år siden vidste man ikke, at internethandel ville eksplodere, og den nye forordning gør det nemmere for os at agere inden for de nye handelsmønstre, der er kommet, siger direktør i Sikkerhedsstyrelsen Lone Saaby.

Det er Sikkerhedsstyrelsen, der har ansvaret for at finde og kontrollere produkter, der bliver solgt til danske forbrugere.

- Det er en kæmpe opgave at holde øje med, om det er sikre og lovlige produkter.

Lone Saaby fremhæver blandt andet muligheden for, at Sikkerhedsstyrelsen fremover kan foretage såkaldt mystery shopping, så de kan købe og teste varer i hemmelighed.

- Så snart vi bruger et kreditkort fra Sikkerhedsstyrelsen til at købe et produkt på en side, så ved de, at det er os, der tjekker deres produkter. Nu får vi mulighed for at handle anonymt.

Hos Forbrugerrådet Tænk er man godt tilfreds med de nye regler.

- Forhåbentligt betyder det, at vi får færre farlige produkter på markedet, og det bliver nemmere at fange de syndere, der ikke efterlever reglerne, siger seniorrådgiver Helen Amundsen.

Nye regler ikke nok

Selvom den nye lovgivning vil gøre Sikkerhedsstyrelsens arbejde lettere, når de bliver implementeret i EU's medlemslande, er det stadig ikke nok til at stoppe de farlige produkter, lyder vurderingen.

- Der kommer så mange produkter ind over grænserne hele tiden via handelsplatforme, så vores indsats alene ikke er nok. Man kan aldrig garantere, at der ikke kan komme farlige eller ulovlige produkter ind i Danmark, siger Lone Saaby.

- Træerne vokser ikke ind i himlen med den her forordning, og vi kan ikke kontrollere hver eneste pakke der bliver sendt til Europa udefra. Men vi tager et kæmpestort skridt i den retning, fastslår Christel Schaldemose fra Socialdemokratiet.

Derfor skal forbrugerne selv være opmærksomme på, hvad de køber, og hvor de køber det henne, lyder opfordringen fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Forbrugerne skal bruge deres sunde fornuft. Hvis man køber et stykke legetøj til syv kroner, så er det måske for godt til at være sandt. Man skal altid stille sig selv spørgsmålet, om det kan være rigtigt, at en vare kan produceres så billigt, og stadig være sikker, siger direktør Lone Saaby.

Forbrugerrådet Tænk mener ikke, at det er forbrugerens opgave at stoppe de farlige varer.

- Man skal altid være kritisk, og hvis man kan se, at der er noget galt med et produkt, skal man ikke bruge det. Men generelt skal forbrugerne kunne tro på, at det, der bliver solgt, er sikkert, for det er producentens ansvar. Man skal ikke være teknisk ekspert for at kunne købe et produkt, siger Helen Amundsen.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk