OVERBLIK De liberale og yderfløjene går frem: Nu skal der tre grupper til en tango i Europa-Parlamentet

Liberale, grønne og EU-skeptikerne har brudt centrumpartiernes monopol på magten.

Leder af det indvandrerkritiske regeringsparti Lega i italien, Matteo Salvini, har leveret det største europæiske resultat ved valget i aftes. (Foto: ALESSANDRO GAROFALO © Scanpix)

I 40 år har konservative og socialdemokratiske centrumpartier i fællesskab kunnet sætte den politiske linje i EU's folkevalgte forsamling.

Men sådan bliver det ikke længere, når alle stemmer fra valget til Europa-Parlament er talt op:

Europa-Parlamentets egen prognose viser, at både den konservative EPP-gruppe og den socialdemokratiske S&D-gruppe står til markant tilbagegang ved valget. Tilsammen står de to grupper netop nu til at få 329 af de 751 pladser i parlamentet, og er dermed et godt stykke fra at have flertal.

Centrumpartiernes monopol på magten er blevet brudt af fremgang til den liberale ALDE-gruppe, venstrefløjgruppen De Grønne og de to EU-skeptiske højregrupper ENF og EFDD.

Kort sagt skal der fremover mindst tre grupper til en tango, når et forlig skal forhandles på plads i Bruxelles og Strasbourg.

Her er et overblik over de største dramaer ved valget, som gør Europa-Parlamentet mere fragmenteret og opdelt end tidligere:

Storbritannien: Lammetæv fra Farage

Nigel Farage (i midten) klapper over valgsejren. (Foto: HANNAH MCKAY © Scanpix)

EU-modstanderen Nigel Farage bliver endnu engang sejrherre ved europaparlamentsvalget i Storbritannien.

Ved det seneste EP-valg for fem år siden stod han i spidsen for partiet UKIP, der blev det største britiske parti i Europa-Parlamentet med 26,6 procent af stemmerne.

Sidenhen har han stiftet partiet The Brexit Party, og det står netop nu til at få 31,6 procent af stemmerne ved valget.

EP-valget i Storbritannien har i den grad været præget af den kaotiske brexit-proces, som tidligere på ugen fik premierminister Theresa May til at trække sig.

Det var egentlig meningen, at briterne skulle have forladt EU den 29. marts i år. Men da de britiske politikere ikke kunne blive enige om, hvordan det skulle ske, måtte de udskyde deres farvel og afholde europaparlamentsvalg.

Beskeden fra de britiske vælgere er ikke til at tage fejl af: Det konservative regeringsparti og oppositionspartiet Labour bliver lammetævet af Nigel Farage.

Det Konservative Parti står til kun at få 9,1 procent af stemmerne, sammenlignet med 24,4 procent for fem år siden. Næsten lige så galt går det for Labour, der står til at få 14,1 procent mod 23,1 procent for fem år siden.

Til gengæld buldrer det EU-begejstrede Liberaldemokraterne frem og bliver næststørste parti med 20,3 procent af stemmerne.

Frankrig: Le Pen slår Macron

Tilhængere af National Samling festede i nat i Paris. (Foto: Charles platiau © Scanpix)

I Frankrig har det store slag i valgkampen stået mellem præsident Emmanuel Macrons midterparti, La République en Marche, og Marine Le Pens højrefløjsparti, National Samling (Rassemblement National).

Hvor den stærkt EU-positive Emmanuel Macron ønsker at styrke og videreudvikle det europæiske samarbejde, går den EU-kritiske Marine Le Pen efter at begrænse EU’s indflydelse og trække mere magt tilbage til medlemslandene.

Lige nu tyder alt på, at Marine Le Pen vinder håneretten i Frankrig. Ifølge den foreløbige optælling står National Samling til at få 23,5 procent af stemmerne, mens La République en Marche står til 22,5 procent af stemmerne.

Det er første gang, at La République en Marche stiller op til et europaparlamentsvalg, mens National Samling i dag er repræsenteret i Europa-Parlamentet med 24 medlemmer. Ved det seneste EP-valg i 2014 fik partiet, der dengang hed Front National, 24,9 procent i Frankrig.

Le Pens National Samling er i dag medlem af den stærkt EU-skeptiske ENF-gruppe i Europa-Parlamentet. Men tidligere på året meddelte Marine Le Pen, at partiet vil være en del af den nye EU-skeptiske og nationalkonservative gruppe ”Fornuftens Europa”, som også Dansk Folkeparti vil være en del af.

Der har derimod været tvivl om, hvilken gruppe La République en Marche ville være en del af i Europa-Parlamentet. Men inden stemmeoptællingen gik i gang, meddelte partiet, at dets stemmer skulle tælles med under den liberale ALDE-gruppe, hvor både Venstre og Det Radikale Venstre er medlemmer.

Tyskland: Sejr til klimaparti

Tysklands De Grønne - inklusiv en isbjørn - jubler over partiets kanonvalg. (Foto: TOBIAS SCHWARZ © Scanpix)

Klimaforandringerne har været det helt store valgtema i mange EU-lande, og i Tyskland kan vælgernes bekymring for klodens fremtid aflæses direkte i valgresultatet.

Det venstreorienterede klimaparti De Grønne står til at få et succesvalg med 20,5 procent af stemmerne. Det er næsten dobbelt så mange som sidste valg, og De Grønne bliver klart det næststørste tyske parti i Europa-Parlamentet.

Et af de store spørgsmål i Tyskland har været, hvordan det kristenkonservative CDU/CSU, ville klare sig.

Ved forbundsdagsvalget i 2017 fik partierne blot hver tredje stemme, hvilket var lavere end ved det foregående valg, hvor de samlet set fik 41,5 procent af stemmerne.

Og den tendens har gentaget sig ved dette europaparlamentsvalg. Her står kansler Angela Merkels CDU-parti og CSU samlet set til at få 28,9 procent af stemmerne modsat 35,4 procent af stemmerne ved EP-valget for fem år siden.

Der er endnu større smæk til det socialdemokratiske SPD, som står til at tabe 11 af partiets 27 pladser i parlamentet med beskedne 15,8 procent af stemmerne.

Det stærkt EU-kritiske højrefløjsparti Alternative für Deutschland står til 11 procent af stemmerne - en fremgang på omkring fire procentpoint.

Italien: Salvini bliver kronet

Matteo Salvini takker sine tilhængere på valgnatten. (Foto: Miguel Medina © Scanpix)

Det kan være lidt svært at fatte, at Italiens EU-skeptiske og indvandringskritiske regeringsparti Lega kun fik 6,2 procent af stemmerne ved europaparlamentsvalget for fem år siden.

Ved valget i går står partiet nemlig til at få hver tredje italienske stemme - 34,3 procent - og bliver klart størst.

Lega er i dag en del af den stærkt EU-skeptiske ENF-gruppe i Europa-Parlamentet. Men partiet vil fremover være en del af den nye nationalkonservative og EU-kritiske gruppe ”Fornuftens Europa” sammen med blandt andre Dansk Folkeparti.

Femstjernebevægelsen, der deler regeringsmagten i Italien med Lega, står til at få 17,1 procent af stemmerne. Ved valget for fem år siden fik protestbevægelsen 21,2 procent af stemmerne.

Til gengæld står det socialdemokratiske Det Demokratiske Parti, der ved valget for fem år siden blev det største parti i Italien med 40,8 procent af stemmerne, til at få 22,7 procent af stemmerne.

Spanien: Socialister fortsætter fremgang

Spaniens regeringsleder Pedro Sanchez (tv) med socialisternes spidskandidat Josep Borrell (th). (Foto: Susana Vera © Scanpix)

I Spanien har socialistpartiet PSOE fået 32 procent stemmer ved europaparlamentsvalget.

Partiet, der i sidste måned genvandt regeringsmagten, blev ved det seneste EP-valg i 2014 det næststørste parti i Spanien med 23 procent af stemmerne.

Fremgangen sker primært på bekostning af konservative PP, der med 23,6 procent af stemmerne står til at tabe fem mandater

Højrefløjspartiet Vox, der blev valgt ind i det spanske parlament for første gang i sidste måned, har fået 6,7 procent af stemmerne ved dagens EP-valg. For fem år siden fik partiet, der er stærkt indvandringskritisk, blot 1,6 procent af stemmerne, hvilket ikke var nok til at skaffe det et mandat. Men som det ser ud nu, vil Vox få tre mandater.

Østrig: Skandale med begrænset effekt

Lederen af Frihedspartiet FPÖ, Norbert Hofer, på valgnatten. (Foto: Lisi Niesner © Scanpix)

I sidste uge blev Østrig kastet ud i en politisk skandale, efter en skjult videooptagelse med den nu forhenværende leder af Frihedspartiet (FPÖ), Heinz-Christian Strache, dukkede op.

Den viste, at han var klar til at tilbyde statslige kontrakter til en kvinde, der påstod, at hun var russisk milliardærarving, hvis hun til gengæld ville støtte partiets valgkamp.

Det fik først Heinz-Christian Strache til at trække sig fra sin post som vicekansler i Østrig. Senere hen trak partiet alle sine ministre fra regeringen.

Skandalen har dog kun haft begrænset effekt. FPÖ står til at få 18,1 procent af stemmerne i Østrig - en tilbagegang på 1,6 procentpoint.

Den østrigske kansler, Sebastian Kurz' parti, ÖVP, står til at få 35,5 procent af stemmerne mod 27 procent i 2014.

Østeuropa: Opbakning i skammekrogen

Viktor Orbán hilser på tilhængere i aftes. (Foto: BERNADETT SZABO © Scanpix)

De regerende partier i Ungarn, Polen og senest Rumænien har alle fået hård kritik af EU de seneste år.

Ungarn er blevet anklaget for at indskrænke ytringsfriheden og begrænse ngo'ers muligheder for at arbejde i landet, mens Polen og Rumænien bliver beskyldt for angribe retsstaten.

Landenes ophold i EU's skammekrog har dog ikke umiddelbart skræmt vælgerne væk ved valget til Europa-Parlamentet.

I Ungarn fastholder regeringsleder Viktor Orbáns parti Fidesz foreløbig sin position med 52,3 procent af stemmerne. Og i Polen står det regerende parti, Lov og Retfærdighed (PiS), til et plus på over ti procentpoint og står nu til 45,6 procent.

I Rumænien står regeringspartiet, det socialdemokratiske PSD, dog til en markant tilbagegang fra 37,6 procent ved valget for fem år siden til 24,8 procent i dag.

Grækenland: Nederlag betyder nyvalg

Den græske regeringsleder, Alexis Tsipras, forlader stemmeboksen i går. (Foto: ANGELOS TZORTZINIS © Scanpix)

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, tog hurtigt konskvensen, da det stod klart, at hans parti, Syriza, havde fået et dårligt resultat ved europaparlamentsvalget.

Syriza står til beskedne 23,9 procent af stemmerne, mens det store konservative oppositionsparti Nyt Demokratisk Parti ligger til at få 33,3 procent.

I en tale, efter at meldingerne om valgresultatet kom frem, meddelte Alexis Tsipras, at han ville mødes med landets præsident hurtigst muligt.

Sammen skulle de tale om at udskrive valg, så snart de lokale valg, der er i landet, er overstået i næste uge.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk