Pæredansk kandidat væbnet med pølsehorn vil være tysk borgmester

Dansker kan blive første udenlandske overborgmester i en tysk storby, hvis han bliver valgt

- Wollen Sie ein dänisches Wursthörnchen probieren? – vil De prøve et dansk pølsehorn?

Claus Ruhe Madsen vandrer rastløst rundt i Rostock-Warnemünde med en bakke af hjemlandets dampende specialiteter. Men på denne kolde dag er der langt mellem folk, der bider til pølsen.

Måske skyldes det Claus Ruhe Madsens skæg og skikkelse, der virker som en vikings. Måske hans blå hættetrøje og ladcyklen med pølsehorn, der begge prydes af hans ansigt i tegneserieform. Måske skyldes det bare, at Claus Ruhe Madsen langt fra ligner en traditionel tysk politiker.

Så hvad vil han overhovedet, manden med de mærkelige minipølser pakket ind i blødt brød? Spørgsmålet står skrevet i ansigterne på de forbipasserende.

Dansk og kandidat til at blive tysk borgmester

Claus Ruhe Madsen vil være overborgmester for godt 200.000 indbyggere - i Rostock, den store tyske havneby ved Østersøen.

Hvis de vælger ham den 26. maj, bliver han den første udlænding nogensinde, der stiller sig i spidsen for en tysk storby. Det kan lade sig gøre, fordi man godt kan blive kommunalpolitiker som udenlandsk EU-borger.

Claus Ruhe Madsen er pæredansk. Det har 26 år i Tyskland ikke ændret noget på. Og han nærmest fnyser, når man spørger, hvorfor han aldrig har fået tysk statsborgerskab.

- Det er fordi, når man er født som dansker, så er det noget, man er hele sit liv.

Punktum.

Claus Ruhe Madsen blev født i København, men blev stor ved Vesterhavet. Han afbrød gymnasiet for at tage arbejde på en fiskekutter. En prægende oplevelse, siger han. At slide og slæbe med vejrbidte mænd og blive del af havet, når bølgerne slog ind over kutteren.

Kort efter Murens fald flyttede Claus Ruhe Madsen syd for grænsen – i første omgang til Ruhrdistriktet i det vestlige Tyskland. Han fik arbejde i et skandinavisk møbelhus. I slutningen af 90’erne rykkede han østover – til Rostock i det tidligere DDR – hvor han åbnede sit første eget møbelhus: ”Möbel Wikinger”. Natürlich.

I dag har han fem af slagsen fordelt rundt om i Tyskland. Han ejer også tre indretningsbutikker og et firma, der udlejer campingbusser. Og en softice-bod på stranden i Rostock-Warnemünde. Og en dansk pølsevogn, der står og ruster bag møbelhuset.

Claus Ruhe Madsen er en urolig sjæl med masser af idéer. Det er ikke alle, der bærer frugt. De danske hotdogs, for eksempel, faldt ikke rigtig i rostockernes smag.

Fra pølser til politiker

Nu vil han være borgmester.

- Ikke for at være politiker, men for at udrette noget for min by, siger han.

Og lyder alligevel lidt som en politiker. Men ellers sælger Claus Ruhe Madsen sig selv på, at han er et modsvar til den etablerede politik i Rostock.

Claus Ruhe Madsen deler pølsehorn ud.

Hans valgkamp styres for eksempel fra et rodet baglokale hos Möbel Wikinger, der normalt er dedikeret til møbelkædens onlinesalg.

Nu sidder her unge mennesker i Claus Ruhe Madsen-hættetrøjer og skruer på social media videoer af borgmesterkandidaten.

En overvejende del af dem er ansatte i danskerens møbelhuse. Andre er retorik-studerende eller pensionerede fodboldklub-promotere. Det er ikke et hold, man forventer bag en valgkamp. Det er ikke spindoktorer, der styrer showet.

- Og det er også meget vigtigt for os, forklarer Claus Ruhe Madsen.

- Jeg vil gerne have, at vi tænker lidt som borgere, lidt som firma, lidt som det man nu engang er: en del af kommunen, en del af byen. Og hvis man så henter professionelle folk ind, og de siger, du skal gøre eller sige sådan og sådan - så tror jeg, man meget hurtigt bliver som alle andre.

Claus Ruhe Madsen er dog ikke mere anti-establishment, end at han er formand for Rostocks industri- og handelskammer.

Selfie med Merkel

Han stiller ganske vist op til borgmestervalget som løsgænger. Men hans kandidatur støttes af Tysklands liberale, FDP, og kristendemokraterne, CDU. To etablerede partier, der ikke stiller med egne kandidater i Rostock.

CDU er Tysklands største parti. Og Angela Merkels. Spørger man til kansleren, så hiver Claus Ruhe Madsen gerne mobilen frem. Så viser han selfies, hvor han og Merkel står og smiler stort, mens de holder en t-shirt med danskerens tegneserieansigt op i kameraet. Det er de færreste almindelige borgere, der kommer så tæt på toppen af tysk politik.

Men Claus Ruhe Madsen rammer noget i tiden. I Rostock. I Tyskland. I det hele taget. Han virker ægte. Autentisk. Udenforstående og uspoleret af det, tyskerne kalder Der Politikbetrieb - politikfabrikken. En succesrig self made man. En dansker, der lever den tyske drøm. Et frisk pust. Og det gør ham interessant for en voksende gruppe vælgere, der er trætte af levebrødspolitikere.

Det er den samme tendens, der gjorde en realitystjerne til præsident i USA.

- Jeg har en plan

Det, at Claus Ruhe Madsen er dansker, er del af pakken. Også hvad angår det politiske indhold. En af hans centrale mærkesager er digitaliseringen af det offentlige efter dansk forbillede.

Den slags falder i god jord i det nordøsttyske, hvor man ser op til naboen mod nord. Og hvor alle elsker Olsen Banden.

Lastbil med Claus Ruhe Madsens kampagne.

- Derfor snakker jeg aldrig om et politisk program for Rostock. Jeg siger til vælgerne, at ’jeg har en plan’, griner borgmesterkandidaten.

- Han er den rigtige mand for Rostock, siger en vælger i Warnemünde, der lige har sat tænderne i Claus Ruhe Madsens pølsehorn.

- Også selvom han er... Nej, det er forkert, retter hun sig selv.

- Han er dansker. Og vi elsker Danmark. Og han lever jo her, så mon ikke han har den helt rigtige plan for vores by.

Men kan en dansk viking virkelig blive borgmester i en tysk storby i 2019?

- Det er jo EU. Der kan man gøre, helt som man vil, nikker og smiler en værftsarbejder, der lige har mødt borgmesterkandidaten for første gang.

Claus Ruhe Madsen er på valgkampbesøg på en af Rostocks største arbejdspladser. Nu vil han op i værftes enorme kran og beskue byen, han gerne vil regere over.

Men er han ikke bange for, at tyskerne alligevel vælger en af deres egne – det velkendte og etablerede – når de står i stemmeboksen i slutningen af maj?

- Jeg tror ikke, at de vil se mig som en af dem, der ikke er deres egne. Jeg har levet her i 20 år. Jeg har bygget mit firma op her. Det vigtigste er vel, at man har sit hjerte der, hvor man er. At man brænder for sin by. På den måde håber jeg, at jeg kan overbevise rostockerne om, at jeg er en ægte rostocker, siger Claus Ruhe Madsen.

Så klatrer han op i kranen. Helt oppe under den grå himmel hiver han mobilen frem. Og begynder at skyde selfier - med Rostock for sine fødder…

Rettelse: I underrubrikken fremgik det tidligere, at ” Dansker kan blive første udenlandske overborgmester i Tyskland, hvis han bliver valgt.” Dette er rettet, da Simon Faber fra det danske mindretal var overborgmester i Flensborg fra 2011-2016. Derfor er underrubrikken nu ændret.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk