Pawel og Joanna kan let få arbejde i hele verden: Derfor valgte de Danmark

Et stigende antal højt kvalificerede østeuropæere kommer til Danmark for at arbejde.

Pawel Checinski og Joanna Wisniewska er blandt de mere end 6.000 højt specialiserede medarbejdere, som er kommet til Danmark fra Østeuropa.

Hun er civilingeniør, han er it-projektleder. De er begge fra Polen, og de kunne let få fede jobs i hjemlandet eller resten af verden, for der er mangel på folk med deres kompetencer.

Men de har valgt at arbejde i København.

- Jeg kunne da sagtens få et godt arbejde i Polen, men i Danmark kan jeg få en sund balance både i arbejdslivet og livet som helhed. Her får man fuldstændig tillid fra firmaet, og det er super unikt for Danmark. Hvis jeg for eksempel skal til tandlægen i arbejdstiden, gør jeg det bare. Det er mere unikt, end I aner, siger Joanna Wisniewska.

Den 34-årige civilingeniør arbejder hos Rambøll og styrer store infrastrukturprojekter på rette vej for det danske firma. Hun har været i Danmark i 11 år nu, og hun er kommet til at elske den danske virksomhedskultur.

- Der er meget højt til loftet. Jeg spiser frokost med mine chefer, og jeg tiltaler dem ikke hr. og fru. Jeg siger bare ”hej Morten” eller ”hej Pernille, jeg har en idé” – og det er rigtig vigtigt for mig som medarbejder. Det tror jeg er noget af det vigtigste for højtuddannede. At man kan blive hørt af ledelsen, og at man kan vise, hvad man kan.

Flere højt kvalificerede østeuropæere

Der bliver flere og flere som Joanna Wisniewska ved skrivebordene i danske virksomheder. En opgørelse fra Danmarks Statistik viser, at der ved afslutningen af 2017 var 6.525 personer fra de seks største østeuropæiske lande, der havde højt specialiserede stillinger eller chefjob i Danmark. Det er tre gange så mange som for 10 år siden.

En af de nyeste er polakken Pawel Checinski, der har været her i 9 måneder. Han er specialist i databaser, netværk, kunstig intelligens og arbejder nu med ledelse af komplekse it-projekter i det store danske firma Netcompany.

Med 20 års erfaring i it-branchen kunne han få et godt job i de fleste lande, men han valgte at sige ja, da Netcompany spurgte, om han ville flytte fra firmaets polske afdeling til det danske hovedsæde.

- Jeg var i Danmark som lille dreng for mange år siden. Jeg var i Legoland, og jeg kan huske, at jeg virkelig var imponeret over Danmark. Da jeg blev spurgt, om jeg kunne tænke mig at komme til København, virkede det naturligt at sige ja til, fortæller Pawel Checinski.

’Mit liv er i Danmark nu’

I dag er det dog ikke længere Legoland, der trækker i it-projektlederen.

- Jeg har overvejet at blive her, hvis jeg bliver bedt om det. Jeg har ikke bestemt mig endnu, men både jeg og min familie har nydt at være her. Det er et smukt land. Jeg kan virkelig godt lide både menneskene og stemningen, siger Pawel Checinski.

Joanna Wisniewska har haft noget længere til at tænke over fremtiden i Danmark, og hun er ikke længere i tvivl.

- Jeg har kæreste og venner her, og jeg har verdens bedste arbejde. Jeg rejser selvfølgelig til Polen for at besøge min familie, men mit liv er i Danmark nu, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk