Se forskellen: Danmarkskortet er gået fra gult til rødt og blåt

Dansk Folkeparti farvede kredsene gule ved EP-valget i 2014. Denne gang vandt partiet ikke én kreds.

DR Nyheder (© DR Nyheder)

Det er den 25. maj 2014. En glad spidskandidat for Dansk Folkeparti med navnet Morten Messerschmidt danser rundt foran landets tv-kameraer. Smilene er store og med god grund.

Dansk Folkeparti har ikke alene fået fire mandater i Europa-Parlamentet. Partiet er med 26,6 procent af stemmerne også blevet landets største og har farvet det politiske danmarkskort gult. Bortset fra de store byer er partiet størst i det meste af landet.

Fem år senere er situationen en anden. Dansk Folkeparti får 10,8 procent af stemmerne og fire mandater er forvandlet til blot ét enkelt til spidskandidat Peter Kofod, der må rejse alene til Bruxelles.

Et resultat, der i går aftes ærgrede DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Vi står på den politik, vi har, og så må vælgerne jo vælge. Selvfølgelig føler jeg et medansvar for tilbagegangen, lød det.

- Vi havde rigtig gerne set, at Anders Vistisen var blevet genvalgt. Men tillykke til de andre partier, der har fået fremgang. Vi må tage handsken op derfra, sagde Kristian Thulesen Dahl.

I stedet er danmarkskortet nu delt i to andre farver. Rød og blå.

I det mest af Jylland er Venstre det største parti, ligesom store dele af Sjælland er farvet i partifarven blå. I de store byer og i hovedstadsområdet er Socialdemokratiet og SF de største partier. Og måske endnu mere slående:

I ikke én af landets 92 kredse er Dansk Folkeparti det største parti.

På kortet herunder kan du trække og se forskellen på det politiske danmarkskort efter valget til Europa-Parlamentet i 2014 og valget i 2019.

Se forskellen på valgresultatet i 2014 og 2019. (Foto: (C) DR Nyheder © (C) DR Nyheder / Foto: (C) DR Nyheder © (C) DR Nyheder)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk