SF's gruppeformand: Hønge har truffet et fornuftigt valg

Jacob Mark mener, at SF har kommunikeret ærligt om Karsten Hønges situation.

Jacob Mark (SF) mener, at Karsten Hønge (billedet) har truffet den rigtige beslutning ved at vælge Folketinget frem for Europa-Parlamentet. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Knap 20.000 personlige stemmer på den fynske stemmemagnet Karsten Hønge og et mandat i Europa-Parlamentet.

Under normale omstændigheder en situation, der kan skabe jubelbrøl og skåltaler i et politisk parti, men ikke i dag i SF. For partiets politiske ordfører, Karsten Hønge, vil ikke til Bruxelles og sender i stedet en afløser i form af 21-årige Kira Marie Peter-Hansen.

Det har de respekt for i SF's folketingsgruppe, siger gruppeformand Jacob Mark.

- Jeg tænker sådan set, at Karsten (Hønge, red.) har truffet et fornuftigt valg, for vi får rigtig meget brug for Karstens evner i folketingsgruppen de næste fire år. Det er Karsten, der har kæmpet kampen imod kontanthjælpsloftet og for førtidspensionisterne i Danmark. Det får vi brug for de næste fire år. Så sender vi en ung, grøn kandidat til Europa-Parlamentet.

Mark: Det var den rigtige beslutning at opstille

Traf I den rigtige beslutning, da I valgte at opstille Karsten Hønge til Europa-Parlamentet?

- Jeg synes egentlig, at vi har kommunikeret ærligt omkring vores overvejelser med Karsten, lyder det fra SF's gruppeformand Jacob Mark (SF). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

- På det tidspunkt, hvor vi traf den beslutning, stod vi på vippen til at få et mandat. Der synes jeg, at det var det rigtige. Derfor mener jeg også, at det var det rigtige, vi gjorde. Derfor stillede vi to kandidater op i Margrete Auken og Karsten Hønge.

Risikerer I ikke, at der sidder en række skuffede vælgere tilbage og tænker, at I har brudt deres tillid?

- Jeg synes egentlig, at vi har kommunikeret ærligt omkring vores overvejelser med Karsten. Vi har hele tiden sagt, at det kom bag på os med to mandater. Karsten har også hele tiden sagt, at hans førsteprioritet var folketingsarbejdet, men at det var meget vigtigt at få sat social dumping og arbejderrettigheder på dagsordenen.

- Så sent som i går var Karsten ude og sige, at hvis man var i tvivl, så kunne det være, man skulle stemme på en anden. Så jeg synes, det er helt okay, hvis man tænker, det her er lidt træls.

Men kunne I ikke allerede inden valgdagen have meldt ud, hvad Karsten Hønge gerne ville?

- Han sagde jo allerede inden valgdagen, at han prioriterede folketingsarbejdet først. Vi troede ikke før på valgaftenen, at vi ville gå så meget frem.

Opfordrede til at stemme på en anden

Jacob Mark, helt ærligt, der er journalister, der i ugevis har spurgt Karsten Hønge, om han ville tage til Bruxelles, hvis han blev valgt. Der er ikke nogen journalister, der har kunnet få svar på det spørgsmål før her til aften. Mener du helt reelt, at I har kommunikeret 100 procent ærligt omkring den her beslutning?

- Karsten har hele vejen igennem sagt, at hans førsteprioritet var folketingsarbejdet. Han var hjælperytter for Margrete Auken. Så sent som i går sagde han, at hvis man var i tvivl, så kunne det være, man skulle stemme på en anden. Jeg har svært ved at se, hvordan man skulle kunne kommunikere mere ærligt end det.

Den vigtigste valuta som både journalist og politiker er troværdighed. Nu er du tilfældigvis både journalist og politiker. Synes du, at det her styrker SF’s troværdighed?

- Jeg synes da, det har været en balancegang – også en af de sværere. Vi havde aldrig troet, vi ville få to mandater. Og vi har stået ligesom journalisterne og ventet på, at de personlige stemmer kom ind. Jeg har aldrig før hørt en politiker sige, at man skulle stemme på en anden kandidat, hvis man var i tvivl. Det synes jeg faktisk er ærligt.

Karsten Hønge genopstiller til folketingsvalget den 5. juni i Fyns Storkreds. Ved folketingsvalget i 2015 fik han 2.647 personlige stemmer.

FacebookTwitter