Socialdemokratiet klar med EU-plan: Kommuner skal kunne droppe selskaber i skattely

Partiet foreslår flere konkrete tiltag på skattelyområdet forud for EU-valget 26. maj.

Socialdemokratiet fremlægger i dag en plan for bekæmpelse af skattely i EU-regi. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Virksomheder, der helt eller delvist kontrolleres eller ejes fra skattelylande, skal fremover kunne vælges fra, når det offentlige skal foretage store indkøb.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet op til Europa-Parlamentsvalget 26. maj.

Partiet vil have lavet nye EU-udbudsregler, der betyder, at det offentlige skal kunne sige nej tak til virksomheder, der helt eller delvist ejes eller kontrolleres fra skattely, når de for eksempel skal købe nye barnevogne til børnehaverne, eller når Forsvaret skal købe nyt isenkram.

Forslaget bliver præsenteret senere i dag på et pressemøde, hvor Socialdemokratiet vil fremlægge en plan for, hvad partiet vil med EU de kommende fem år.

- Det er vigtigt, at den skat, der skal betales, også bliver betalt, og at virksomheder ikke kan gemme sig i skattely. Derfor foreslår vi, at kommunen eller regionen skal kunne stille krav til, at der ikke er placeret penge i skattely hos den virksomhed, der byder ind på et udbud, siger partiformand Mette Frederiksen (S).

Der er ikke første gang, at dilemmaet om, hvem der skal kunne byde ind på offentlige kontrakter, er blevet rejst.

Et stort skridt

Blandt andet har Københavns Kommune underskrevet et charter, der lover, at København skal være en såkaldt ”skattelyfri kommune.” Det samme har otte andre kommuner.

Ligeledes kom Enhedslisten med et forslag i Folketinget i november sidste år, der ville kunne gøre det muligt for staten, regionerne og kommunerne at fravælge en virksomhed ved offentlige udbud, hvis den virksomhed anvender skattely.

Forslaget fik kun opbakning fra Enhedslisten og Dansk Folkeparti. Det forklarer Socialdemokratiet med, at det er et anliggende, der kræver et fælles fodfæste i EU.

- Jeg mener, at kampen mod skattely og skattespekulation er et godt eksempel på, hvorfor vi har behov for EU. Det at flytte penge i skattely er ofte noget, der foregår på tværs af landegrænser, og derfor har vi behov for et forstærket europæisk samarbejde, siger Mette Frederiksen.

Er det ikke et rimelig stort skridt at tage at give offentlige institutioner mulighed for at bandlyse virksomheder, som man ikke ved, om har gjort noget ulovligt?

- Det er et stort skridt at tage, men jeg synes ikke, at vi skal gøre noget som helst for at understøtte skattespekulation og skattely, siger S-formanden.

Men vi ved jo ikke, om virksomheder på for eksempel De Britiske Jomfruøer nødvendigvis gør noget ulovligt. Gør det ikke det her forslag lidt retssikkerhedsmæssigt problematisk?

- Hvis man som virksomhed sender sine penge et sted hen, hvor man ikke betaler skat, så bidrager man ikke til fællesskabet, som alle andre skal. Langt de fleste virksomheder i Danmark gør, hvad de skal, og spiller efter reglerne. Og så er der nogle, som ikke spiller efter reglerne, og de skal stoppes både på dansk plan, men i allerhøjeste grad også på europæisk plan, siger Mette Frederiksen.

Valget til Europa-Parlamentet finder sted søndag 26. maj. Mød alle de danske spidskandidater her:

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk