Storbritanniens brexit-parti brager ind i Europa-Parlamentet

Nigel Farages unge Brexit Party bliver Storbritanniens klart største. Theresa Mays Konservative får katastrofevalg.

- Politikerne har løjet for os, og The Brexit Party er vores måde at slå tilbage på.

Sådan lød det forleden fra lederen af det unge EU-kritiske brexit-parti, Nigel Farage, da DR var med til et af hans vælgermøder nord for London.

Og noget tyder på, at Nigel Farage har fundet rigtig mange briter, der gerne vil slå tilbage.

For lige nu står det unge parti til at blive Storbritanniens klart største i Europa-Parlamentet.

Med 99 procent af stemmerne talt op ser det ud til, at partiet med 31,6 procent har snuppet næsten hver tredje af de britiske stemmer.

- Aldrig før i britisk politik har et nyt parti, der blev præsenteret for bare seks uger siden, vundet flest stemmer ved et nationalt valg, lyder det fra Nigel Farage, der fortsætter:

- Årsagen er helt tydelig: Vi har stemt for at forlade EU, det skulle vi have gjort den 29. marts, men er stadig ikke sket. Der er et helt tydeligt budskab her, og De Konservative og Labour kunne lære en klar lektie, men det tror jeg ikke, de gør, siger han.

Det unge partis flotte debutvalg betyder, at det kan sende 28 kandidater til Europa-Parlamentet.

- Vi har leveret det, som flertallet af befolkningen vil have, lød det i aftes fra partiets bestyrelsesformand, Richard Tice, over for BBC.

- No deal er altid bedre end en dårlig deal, siger han.

Kæmpe lussing til store partier

Briterne gik til stemmeurnerne i torsdags, hvor 47 millioner briter havde muligheden for at udpege 73 britiske parlamentarikere.

Det britiske valg til Europa har været noget af en bizar affære, da det længe ikke stod klart, om Storbritannien overhovedet skulle deltage.

Storbritannien skulle nemlig have forladt EU 31. marts, men det er ikke lykkes de britiske politikere at blive enige om, hvordan afskeden med EU skal foregå. Nu er briternes exit udsat til senest 31. oktober, og de nyvalgte parlamentarikere har derfor udsigt til et kort visit i Bruxelles.

Iagttagere havde forventet, at den pinagtige britiske politiske situation ville føre til en vælgerlussing til Theresa Mays konservative regeringsparti ved dette valg. Og det har holdt stik.

For med blot ni procent af stemmerne til regeringspartiet, ser det i den grad ud til, at vælgernes varslede lussing er landet solidt i ansigtet på de Konservative.

Forudset at de sidste stemmer ikke ændrer det store billede, betyder det, at de Konservative kun vil være i stand til at sætte sig på tre af pladserne i Europa-Parlamentet. Et resultat, BBC's politiske redaktør kalder "de Konservatives værste præstation siden 1834 (da partiet blev stiftet, red.)".

De Konservative er ikke ene om at gå tilbage: Også Labour har tabt stemmer og får 14,1 procent af stemmerne, en tilbagegang på næsten 10 procentpoint fra seneste valg.

Det giver stof til eftertanke hos partiets viceformand, Tom Watson, der siger, at partiet skal gentænke sin brexit-kurs.

Og det er ikke kun kun brexit-tilhængerne i Nigel Farages parti, de traditionelle partier har tabt stemmer til. For på den anden politiske fløj kan de ultra-pro europæere Liberaldemokraterne nemlig fejre et positivt valgresultat.

De overhaler Labour og De Konservative indenom og bliver det næststørste parti. Med lidt over hver femte stemme - eller 20,3 procent - står de til at vokse fra et enkelt til hele 15 mandater.

Farage har gjort det før

Sammenslutningen af EU-venlige partier er dog samlet set stadig størst, som det ser ud nu med 40,4 procent af stemmerne, mens brexit-partierne står til 34,9 procent,mens De Konservative og Labour deler 23,2 procent.

Men Nigel Farage har altså formået at gøre det nystiftede Brexit Party til landets største.

Det samme skete, da han stod i spidsen for det indvandringskritiske og EU-skeptiske Ukip-parti, der kom ind i Europa-Parlamentet med 24 mandater og 26,6 procent af stemmerne ved seneste valg i 2014.

Sidste december gik han af som formand i Ukip for derefter at blive ansigtet udadtil i Brexit Party, som snart kom op på 14 pladser i EU-Parlamentet, da en række Ukip-parlamentarikere gik med Farage.

Det kommer blandt andet en dansker til gode. Ritzau beretter, at det danske medlem af Brexit Party - Henrik Overgaard-Nielsen - er valgt ind i Europa-Parlamentet for partiet.

Farages parti er ikke det eneste EU-kritiske parti, der kan feste efter valget til Europa-Parlamentet. I blandt andet Ungarn, Frankrig og Italien kan EU-skeptikere glæde sig over at været gået frem.

FacebookTwitter