Sverigedemokraternes EU-spidskandidat politianmeldt for seksuelt overgreb

Peter Lundgren indrømmer at have forgrebet sig på en kvindelig partifælle.

Sverigedemokraternes formand Jimmie Åkesson har ikke mistet tiltroen til EU-spidskandidaten på trods af anklager om seksuelt overgreb (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

En sag om seksuelt overgreb har sendt det højreorienterede svenske parti Sverigedemokraterne ud i et stormvejr få dage før Europa-Parlamentsvalget.

Partiets spidskandidat til parlamentet, Peter Lundgren, er tirsdag blevet politianmeldt og anklages for at have forgrebet sig på en kvindelig partifælle under en fest sidste år, beretter det svenske medie Expressen.

På en lækket lydoptagelse beskriver en anonym kvinde, hvordan Lundgren holdt hende fast med sine ben, stak hænderne op under hendes brystholder og pressede hende til at kysse ham.

- 'Giv mig et kys', sagde han. 'Så slipper jeg dig', lyder det optagelsen.

Kvinden er siden blevet identificeret som Sara-Lena Bjälkö, der er nummer 20 på Sverigedemokraternes kandidatliste til Europa-Parlamentsvalget.

Lundgren indrømmer til avisen Expressen, at han har forgrebet sig på Bjälkö, men har siden forsøgt at nedtone episoden i svenske medier.

- Jeg tog hende nok på brysterne, da vi sad der, vi var ret fulde den aften, og hun fjernede mine hænder, siger han.

Den svenske anklagemyndighed har meddelt, at den nu vil igangsætte en indledende undersøgelse, hvor der indhentes beviser og vidneforklaringer.

- Vi skal afhøre folk og gennemgå materialet, og det tager et stykke tid, siger hovedanlager Maria Sterup.

'En sag mellem to voksne mennesker'

Samme dag som Lundgren blev politianmeldt, lagde Sverigedemokraterne en video ud på YouTube, hvori Lundgren og den forurettede kvinde sidder i en sofa og nedtoner episoden.

- Vi havde en fest med gode venner, hvor jeg virkelig skabte mig. Jeg var simpelthen en nar. Jeg var også nervøs over det og kontaktede dig et par dage senere for at undskylde alt, siger Lundgren i videoen.

Kvinden anerkender, at de to har talt det igennem.

- Vi har talt om det flere gange gennem det sidste halve år. Jeg har ikke haft nogen idé om, at der er lavet en politianmeldelse, siger hun.

Sverigedemokraternes partileder, Jimmie Åkesson, fortæller det svenske medie SVT, at poltianmeldelsen ikke påvirker hans tillid til Peter Lundgren, men at han vil vente og se afgørelsen af en eventuel retssag.

- Som jeg oplever det, er det en sag mellem to voksne mennesker, siger han.

Efter afsløringerne har Lundgren meldt afbud til flere debatarrangementer i medierne.

- Det har været nogle besværlige og intense dage for Peter, hvor søvn og mad er blevet sat til side. Han har derfor brug for et par dage i fred og ro til at genoplade med familie og venner, lyder det fra partiets pressechef.

Lundgren: Winberg har 'udtrykket sig truende overfor partiet'

Den afslørende lydoptagelse stammer fra en telefonsamtale mellem den forurettede kvinde og partifællen Kristina Winberg, der indtil for nylig var nummer fire på Sverigedemokraternes kandidatliste til europaparlamentsvalget.

Søndag, aftenen før afsløringerne blev offentlig kendt, skrev Sverigedemokraterne i en pressemeddelesse, at Kristina Winberg er fjernet fra EU-valget og udelukket fra partiet.

Winberg nægter selv at have lækket materialet til pressen.

Ifølge Peter Lundgren er udelukkelsen af Winberg ikke knyttet til hændelserne med Lundgren.

- Hun har ikke mindst udtrykket sig truende overfor partiet, handlet i det skjulte for at skade partiets omdømme og konspireret for at tilsværte partiet med mediernes hjælp, lyder det.

Årsagen skulle ifølge partiet være, at hun er utilfreds over at ende som nummer fire på kandidatlisten til EP-valget.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk