Hvis du drømmer om at tage et semester i Amsterdam eller arbejde i Paris, så er du ikke alene. Vi har mødt seks unge europæere, der har eller gerne vil benytte sig af den fri bevægelighed i EU.
Men inden I bliver introduceret, er det meget rart at vide, hvad den fri bevægelighed overhovedet er. Som EU-borger har du nemlig mulighed for at rejse til et andet EU-land for at arbejde, studere eller bo, så længe du ikke ligger landet til last. Der findes tre store kategorier inden for den fri bevægelighed - arbejdstagere, studerende og pensionister.
Hvis du har et arbejde og flytter til for eksempel Tyskland, så ligger du ikke landet til last, fordi du kan passe dig selv. Som studerende har du krav på at studere i et andet EU-land. Og så er der pensionisterne, som medbringer deres egen indskomst i form af pensionen.
Her er de så - de seks unge europæere, der alle har en drøm om at rejse ud i Europa for at bosætte sig for enten en kortere eller længere periode.
Anna Katrine fra Luxembourg
Anna Katrine Windt Courbin, 19 år.
- Det betyder vildt meget for mig, at man kan være et frit menneske, og at man ikke er bundet op af menneskeskabte grænser.
Den fri bevægelighed gør det muligt for Anna Kartine at bo i Danmark - og det har hun gjort ad to omgange. Første gang gik hun på efterskole, og lige nu går hun på Krogerup Højskole. Hendes ene forælder er nemlig fra Danmark og Anna Katrine vil gerne opleve, hvordan det er at bo her.
Men når Anna Katrine skal til at bygge rede, så regner hun med at vende snuden hjem ad.
- Jeg kan godt forestille mig at bo i Luxembourg, når jeg bliver ældre og skal have hus og børn. Men lige nu vil jeg gerne prøve at bo lidt mere i Danmark og måske bruge den fri bevægelighed til at bo flere steder i Europa.
Marek fra Danmark
Marek Azoulay, 23 år.
- Jeg synes fri bevægelighed er utrolig vigtigt, fordi det åbner Europa.
For Marek har den fri bevægelighed betydet, at han kunne bo et halvt år i Paris efter gymnasiet. Her arbejdede han og gik til dans i fritiden.
- Det var overraskende nemt for mig at bosætte mig i Paris. Og så var det fedt at lære og øve sig på sit franske og gøre noget anderledes end kun at rejse.
Artis fra Letland
Artis Krists Mednis, 20 år.
- Jeg synes, at den fri bevægelighed er en af de største fordele ved at være med i EU. Alle landene har deres egen unikke kultur, og det er spændende at lære, hvordan folk lever.
Artis ser mere sig selv som borger af verden end som lette. Og Letland er da også et af de lande, hvor en stor del unge rejser ud. Befolkningen er faldet fra 2,4 millioner i 2000 til knap to millioner i 2018. Det viser tal fra Politico. Det er især de højtuddannede, der forlader landet. Og Artis er ingen undtagelse.
- Jeg overvejer at komme på udveksling. Det er en god mulighed, vi har i Europa, at man kan komme til et andet land, hvor man kan lære noget nyt og møde forskellige mennesker. For selvom vi er ens på nogle punkter, så er der alligevel forskelle.
Mila fra Bulgarien
Mila Topalova, 27 år.
- Jeg var seks år i Storbritannien og et år i Barcelona.
Mila flyttede fra Bulgarien, da hun var 18 år gammel - og det samme gjorde mange af hendes venner, ifølge Mila. Hun ser det som en trend, der kom efter at Bulgarien blev en del af EU i 2007, og de dermed fik mulighed for at benytte sig af den fri bevægelighed.
- Det var primært for at få en god uddannelse, men det var også, fordi jeg kunne lære et nyt sprog og forskellige kulturer at kende - og generelt få en bredere viden om det Europa jeg lever i. Og så lærte jeg virkelig at stå på egne ben.
I dag er hun vendt hjem til Bulgarien og arbejder i hovedstaden Sofia.
Florentina fra Rumænien
Florentina Cristina Penescu, 21 år.
- Du får venner for livet, og verden bliver mindre.
I dag er Rumænien det land i EU hvor flest mennesker bor i et andet land. 14,5 procent af befolkningen er flyttet, i runde tal omkring fire millioner mennesker. 32.000 af dem bor i Danmark.
- Jeg har altid drømt om at studere i udlandet, fordi jeg lærer en masse om mig selv, men også om dem jeg møder. Det lærer mig at være mere tolerant.
Til efteråret starter Florentina på et universitet i Portugal. Undervisningen foregår på portugisisk, så hun skal lære et helt nyt sprog. Men Florentina mener, at det kun er en fordel at prøve at bo i et andet land samt lære deres sprog.
- Når du bor i et andet land, så finder du ud af, hvordan landet rigtig er. Og ikke bare sådan, som de ønsker at fremstå over for turister.
Alberto fra Spanien
Alberto Coves, 25 år.
- Jeg var i Letland i et semester. Jeg kan godt lide at få nye oplevelser.
Og herfra tog det fart for 25-årige Alberto på oplevelses-kontoen. Efter han færdiggjorde sin uddannelse i journalistik, har han nemlig arbejdet tre år i Tyskland og et år i Danmark. Sidenhen er Alberto dog flyttet tilbage til Spanien.
- Jeg vendte hjem, fordi jeg gerne ville bruge nogle af de erfaringer, jeg havde fået mig.
Men udlandet trækker igen i Alberto. Han drømmer om at flytte tilbage til Norden:
- Jeg vil gerne finde et arbejde der - og så synes det er vigtigt, at vi møder hinanden med åbne sind og udveksler erfaringer.
Valg til Europa-Parlamentet
Artis, Marek, Florentina, Anna Katrine, Mila og Alberto er bare nogle af dem, der skal stemme til europaparlamentsvalget. Du kan møde de danske spidskandidater her: