Epinion: Hver femte mener tortur er ok

I en ny meningsmåling svarer 20 procent, at politiet gerne i yderste konsekvens må bruge tortur, hvis det kan forhindre terror.

Tortur er i strid med menneskerettighedskonventionerne, men bruges stadig i nogle regimer som for eksempel Jordan og Syrien. (Foto: © Thomas Nielsen, Scanpix)

Det er i orden, at politiet i yderste konsekvens bruger tortur i deres arbejde, hvis det kan forhindre terror.

Det mener en femtedel af danskerne.

I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR Nyheder, svarer 20 procent af de adspurgte i hvert fald, at de er helt eller delvist enige i det udsagn.

For folk på gaden handler det om, at målet i yderste tilfælde kan hellige midlet. Hvis det at gå hårdt til en mistænkt kan forhindre terror og redde hundredvis af liv, så kan tortur være ok.

- Man må godt gå lidt til dem med strøm eller andet, hvis man kan forhindre ting som det, der er sket i Frankrig. Det, synes jeg, er helt fint, siger slagter Jonas Styrbæk.

Heidi Vendelholm, der er planlægger, trækker lidt på det, inden hun svarer.

- Ja, i en vis grad ja. Hvis det kan afhjælpe en stor terrorhandling, så synes jeg faktisk, at det er ok, siger hun.

Skuffende resultat

Henrik Rønsbo, som er afdelingsleder for organisationen DIGNITY, der kæmper mod tortur, er skuffet over de tyve procent.

- Der er en femtedel af den danske befolkning, der ikke støtter de grundlæggende retsopfattelser, som vi bygger demokratiet på. Det er selvfølgelig bekymrende, at det er så mange mennesker, siger han.

- Jeg håber og tror, at folk, hvis man går dem lidt på klingen, siger det her, fordi de ikke ved, at tortur ikke virker, og at det efterlader ofrene som forkrøblede mennesker, siger han.

Tortur går imod menneskelig værdighed

Professor i forfatningsret ved Københavns Universitet Jens Elo Rytter understreger, at det ikke er op til de enkelte lande at beslutte, hvor grænsen går i afhøring af mistænkte eller fanger.

- Det er en beslutning, man har truffet internationalt i menneskerettighedskonventionerne, der foreskriver, at tortur og andre former for mishandling ikke er noget, der nogensinde må bruges, siger Jens Elo Rytter.

Han mener ikke, at tortur hører til i demokratiske lande som for eksempel Danmark.

- Det er simpelthen i strid med den menneskelige værdighed og den måde, vi i et civiliseret samfund mener, at staten og dens myndigheder skal optræde, siger Jens Elo Rytter.

Se folk på Nørreport Station give deres holdning om dansk brug af tortur til kende i videoen herunder.